Με σύμμαχο τον καιρό φαίνεται ότι θα ψήσουν οι Έλληνες την Κυριακή του Πάσχα, καθώς αναμένεται να είναι αίθριος το επόμενο τριήμερο. Εξαίρεση θα αποτελέσουν μεμονωμένα φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στα κεντρικά και τα βόρεια.

Αξιοσημείωτες ήταν οι αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας -κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη- με τη μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 29 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στις 3 το μεσημέρι, οι υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά καταγράφηκαν σε:

– Αρφαρά Μεσσηνίας και Λιβαδειά: 29,4 βαθμοί Κελσίου
– Κόνιτσα Ιωαννίνων: 29,3
– Άρτα, Βαγιωνιά και Πλώρα Ηρακλείου: 29
– Μοίρες-Πετροκεφάλι Ηρακλείου: 28,9 και
– Γόρτυνα Ηρακλείου: 28,8 βαθμοί Κελσίου.

Καλές καιρικές θα επικρατήσουν έως και τη Δευτέρα του Πάσχα (29 Απριλίου). Διαταραχή της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας συνοδευόμενη από ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τον καιρό της κεντρικής και βόρειας χώρας το Μεγάλο Σάββατο (27 Απριλίου), προκαλώντας από το μεσημέρι τοπικές βροχές, όμβρους αλλά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Τόσο την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα (28 – 29/04) αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα επανέλθουν σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα. Oι δυτικής συνιστώσας άνεμοι που θα επικρατήσουν στην τροπόσφαιρα, θα μεταφέρουν το φορτίο σκόνης ανατολικότερα. Σημειώνεται όμως ότι παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σημαντικά έως την Κυριακή του Πάσχα, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο θα παραμείνουν αυξημένες.

Αναλυτικά ο καιρός για το Μεγάλο Σάββατο από την ΕΜΥ:

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Τοπικές ομίχλες θα παρατηρηθούν τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με αυξημένες συγκεντρώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις και στα υπόλοιπα από ανατολικές 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μακεδονία, Θράκη:

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:

Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεάς, Εύβοια, Ανατολική Πελοππόνησος:

Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν οπότε στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη:

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 και στην Κρήτη τοπικά 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα:

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη:

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή του Πάσχα:

Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στα βορειοανατολικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βόρεια νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις και στα ανατολικά από νότιες 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα του Πάσχα:

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από νότιες 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.