ΕΕΑΕ: Καμία υπέρβαση των ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία στις πόλεις

Καμία υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν διαπιστώθηκε εντός αστικού ιστού κατά το 2018 από τις μετρήσεις που διενήργησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ)

Καμία υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν διαπιστώθηκε εντός αστικού ιστού κατά το 2018 από τις μετρήσεις που διενήργησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, συνολικά διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 2.671 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σταθμούς κεραιών με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Περίπου το 87% των εν λόγω ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το 97% αυτών ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.

Επισημαίνεται ότι στον συνολικό αριθμό των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται έλεγχοι σε 251ραδιοφωνικούςσταθμούς κεραιών, οι οποίοι βρίσκονται σε χώρους εκτός αστικού ιστού, σε περιοχές δηλαδή που συνιστούν πρακτικά «πάρκα  κεραιών».

4 υπερβάσεις και 3 πιθανές υπερβάσεις σε «πάρκα κεραιών»

Βάσει των συγκεντρωτικών στοιχείων της ΕΕΑΕ, διαπιστώθηκαν 4 περιπτώσεις υπερβάσεων και ακόμη 3 περιπτώσεις πιθανών υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Όλες αφορούσαν θέσεις εκτός αστικού ιστού, όπου υπάρχει  εγκατεστημένο  πλήθος  κεραιών  εκπομπής  μεγάλης  ισχύος  όλων  των  ειδών  (όπως διατάξεις ραδιοφωνικώνκαι τηλεοπτικών σταθμών,διατάξεις ραντάρ, κ.α.), σε περιοχές δηλαδή που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».

Για καθεμία από τις διαπιστωθείσες περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων, η ΕΕΑΕ ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τις δικές της ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να αρθεί η αιτία της δυσλειτουργίας και να ληφθούν τα αναγκαία κατά περίπτωση μέτρα προφύλαξης του κοινού.

Όπως επίσης προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2018, οι τιμές που έχουν καταγραφεί στο σύνολο του δικτύου σταθμών μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Το παραπάνω συμπέρασμα αφορά τα απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το έτος 2018.

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (online) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr. Το ΕΠΗΠ υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και φορέας λειτουργίας είναι η ΕΕΑΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk