Κέρδισαν τη μάχη τα «κίτρινα γιλέκα» – Αναστέλλεται για έξι μήνες η αύξηση τιμών στα καύσιμα

«Θα πρέπει να είναι κανείς κουφός ή τυφλός για να μην ακούσει ή δει τον θυμό» είπε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Σε εξάμηνη αναστολή της αύξησης στις τιμές των καυσίμων ανακοίνωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ το μεσημέρι της Τρίτης. «Θα πρέπει να είναι κανείς κουφός ή τυφλός για να μην ακούσει ή δει τον θυμό» είπε αναγγέλλοντας την αναστολή στα τρία οικονομικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στα καύσιμα. «Το κράτος είναι εγγυητής της ειρήνης, της δημόσιας τάξης, κανένας φόρος δεν πρέπει να διακινδυνεύει την εθνική ενότητα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem, την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Το μορατόριουμ δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της οικολογικής μετάβασης. Ένας φόρος δεν είναι μια μεταρρύθμιση, αλλά ένα μέσο για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σ’ όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.

«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Φιλίπ.

«Τι διαπιστώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες;», ρώτησε ο γάλλος πρωθυπουργός, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. «Βλέπουμε να αυξάνεται στη Γαλλία ένας βαθύς θυμός που έρχεται από μακριά, που για καιρό τον έκρυβαν η ευπρέπεια και η υπερηφάνεια. Σήμερα εκφράζεται με συλλογικό τρόπο. Θυμός των Γάλλων που έχουν το αίσθημα ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, που εργάζονται και δεν θέλουν να είναι υποβιβασμένοι».

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός είχε γύρω του τους υπουργούς Μιριέλ Πενικό, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, Φρανσουά ντε Ριζί και Μαρκ Φενό.

Συζήτηση θα οργανωθεί αύριο στο κοινοβούλιο για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk