Τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, εξασφάλισε η Τερέζα Μέι, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Η ίδια, σε δήλωσή της στη Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε έτοιμη να εξηγήσει το προσχέδιο και στο κοινοβούλιο, όπου θα παρουσιάσει τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης» τόνισε η Μέι, σημειώνοντας πως  «πιστεύω σθεναρά, στο μυαλό και την καρδιά μου, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως «αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον και ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο» είπε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

«Μεγάλη διάσπαση» στο υπουργικό συμβούλιο

Στο μεταξύ, «μεγάλη διάσπαση» επικράτησε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας για το σχέδιο Μέι, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί, μετέδωσε το Sky News, ενώ δέκα υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η βρετανή πρωθυπουργός πρέπει να δημοσιοποιήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρηση,ς καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Το πώς θα διεξαχθούν η συζήτηση και η ψηφοφορία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο θέμα αυτό, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Υπουργοί υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε κοινοβουλευτική έγκριση της συμφωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Διαφορετικά, υποστηρίζουν πως η ψηφοφορία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα νομικά κριτήρια για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Οι αντίπαλοι της Μέι στο ζήτημα του Brexit θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συζήτηση για να δείξουν πως η πλειοψηφία υποστηρίζει μια διαφορετική στρατηγική, όπως ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή την παραμονή μέσα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Μπορεί να υπάρξουν πολλαπλές ψηφοφορίες οι οποίες, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές, θα είναι δύσκολο να αγνοηθούν, σε περίπτωση που αποκαλύψουν στήριξη για μια εναλλακτική ρύθμιση της εξόδου.

Αντιμέτωπη με πιθανή πρόταση δυσπιστίας η Μέι

Την ίδια ώρα πάντως, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της βρετανίδας πρωθυπουργού, ανέφερε η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.

Η Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος» τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.