Υπό κράτηση τέθηκε το πρωί της Τρίτης, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο πρόεδρος της AS Monaco και ιδιοκτήτης του Σκορπιού κατόπιν αιτήματος ενός Μονεγάσκου δικαστή, λίγες ώρες μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του. Ο Ρώσος  μεγιστάνας κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στην εντυπωσιακή βίλα του στο Μονακό, ενώ πρόκειται να λάβουν χώρα και άλλες έρευνες.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος παραμένει κρατούμενος μέχρι αυτήν την ώρα, όπως και πολλά άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε ακόμα το περιεχόμενο ενός DVD και εκατοντάδες μηνύματα που είχε στείλει μέσω κινητου τηλεφώνου ο Ντμίτρι με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ και άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε ένα «μυστικό» κέντρο που δρούσε υπέρ του Ριμπαλόβλεφ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, λίγες ημέρες αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, μετά τις αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας.

Τι λέει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον Ριμπολόβλεφ για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση. Σε αναφορά του δήλωσε : «Λυπούμαστε επειδή παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης και παρακαλούμε να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι την απόδειξη της ενοχής. Τα γεγονότα, με βάση τα οποία κλήθηκε και απαιτούν τη δική του μαρτυρία σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου της δικηγόρου του, κάτι που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τους νομικούς στο Εφετείο του Μονακό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεράσπιση του Ριμπολόβλεφ δεν θα δυσκολευτεί να δείξει «ότι ο κ. Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλη απάτη είχε και εξακολουθεί να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα δικαστικά όργανα του Μονακό».

Ποιος είναι ο ολιγάρχης

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γεννήθηκε το 1966 στην Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή των Ουραλίων oρέων της Ρωσίας. Όντας διαζευγμένος πλέον, καθώς χώρισε με την πρώην γυναίκα του Ελένα, έχει δύο κόρες, την Εκατερίνα (24 ετών) και την Άννα (12 ετών).

Αφού πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ιατρική του καριέρα και να πάρει το ρίσκο να γίνει επιχειρηματίας, μαζί με τον πατέρα του ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα Magnetics η οποία ασχολείτο με τη μαγνητική θεραπεία (μια μέθοδο θεραπείας βασισμένη στη χρήση μαγνητικών πεδίων, που αναπτύχθηκε από τον πατέρα του Ριμπολόβλεφ, καθηγητή ιατρικής, Ευγκένι Ριμπολόβλεφ). Η περιουσία του Ριμπολόβλεφ σταδιακά μεγάλωνε ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος διεύρυνε τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα. Ολοένα και συχνότερα, μεγάλες εταιρείες ως αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών στο προσωπικό τους, πλήρωναν την εταιρεία του Ριμπολόβλεφ όχι με την καταβολή μετρητών αλλά με την παροχή προïόντων σε μειωμένες τιμές, αναγκάζοντας έτσι τον Ριμπολόβλεφ να εξεύρει ο ίδιος αγοραστές για τα συγκεκριμένα αγαθά. Πολλές φορές η μεταπώληση των προïόντων αυτών επέφερε ακόμα περισσότερα κέρδη από τη βασική επαγγελματική του δραστηριότητα. Με την πάροδο του χρόνου η συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα μετατράπηκε σε προτεραιότητα για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αυτή η ασχολία του απέδωσε το πρώτο του εκ. δολάρια. Ο Ριμπολόβλεφ έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας στην περιοχή της πόλης Περμ, ο οποίος απέκτησε πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δίδοντάς του έτσι το δικαίωμα να πραγματεύεται με αξιόγραφα, ενώ το 1992 ίδρυσε την πρώτη επενδυτική του εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα και απέκτησε μετοχικά μερίδια σε αρκετές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Περμ, ενώ έγινε μέλος και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών.

Το 1995 ο Ριμπολόβλεφ πήρε ακόμα μια δύσκολη απόφαση, η οποία σε βάθος χρόνου αποδείχτηκε ως μια στρατηγικά σωστή κίνηση. Πούλησε ένα σημαντικό μέρος των μετοχικών του μεριδίων και ενοποίησε τις επενδύσεις του. Επέλεξε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας καλίου και συγκεκριμένα στην Uralkali.

Περιουσία

Από όλα τα υπάρχοντα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, το πιο γνωστό είναι το διάσημο ακίνητο Maison de l ’Amitie («Οίκος της Φιλίας») που ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλώριδας, αξίας $95 εκ.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, η κόρη του Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, αγόρασε το πιο ακριβό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για το ποσό των $88 εκ.

Λίγο καιρό αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα αναδείχθηκε αγοραστής του νησιού του Ωνάση, του διάσημου Σκορπιός στην Ελλάδα, το οποίο πούλησε η Αθηνά Ωνάση – Ρουσέλ. Η πώληση ολοκληρώθηκε για το ποσό των 100 εκ. σε βρετανικές λίρες (GBP), ή περίπου 154 εκ. δολάρια (USD). Όπως αναφέρθηκε από το Reuters, καθώς και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια εταιρεία που αποτελεί μέρος καταπιστεύματος προς όφελος της Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα, ολοκλήρωσε την αγορά ομάδας εταιρειών που ανήκουν στην Αθηνά Ωνάση Ρουσέλ. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της εν λόγω ομάδας ήταν ο Σκορπιός και το νησάκι της Σπάρτης. Η Εκατερίνα σε δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών με τη χρήση περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας και βλέπει την αγορά ως μια μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση. Ο βαθύπλουτος Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διεκδίκησε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση κάνοντας ουρανομήκεις χρηματικές προσφορές και εκμεταλλεύομενος το νησί για τα επόμενα 99 χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας αφού η περιουσία του εκτιμάται στα $9.5 δις.

Φιλανθρωπίες και δωρεές του Ριμπολόβλεφ

Ο Ριμπολόβλεφ είναι ενεργός φιλάνθρωπος ο οποίος αξιοποιεί μέρος των χρημάτων του σε σημαντικά και ευαίσθητα κοινωνικά προγράμματα. Στήριξε οικονομικά την κατασκευή των βασιλικών ανακτόρων Οράνιενμπαουμ στην Αγία Πετρούπολη, χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ολυμπιονικών της Ρωσίας και βοήθησε στην αποκατάσταση της Μονής Ζατσατέφσκι στη Μόσχα. Μια δωρεά ύψους €17.5 εκ. αφιερώθηκε στην ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μόσχα. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει επίσης στην αναστήλωση ορθοδόξων εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του εικονοστασίου του Καθεδρικού Ναού της Ύψωσης του Σταυρού, το οποίο ανακατασκευάζεται στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπελογκόρσκ. Ο Ριμπολόβλεφ είναι υπεύθυνος και για ένα άλλο έργο φιλανθρωπίας – την κατασκευή του ναού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο θα κατασκευαστεί η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ναός που θα λειτουργήσει ως χώρος λατρείας για τη Ρωσική κοινότητα στο νησί. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Ρώσου αρχιτέκτονα, Αλεξέι Βοροντσόφ, το οποίο φέρει τις ευλογίες του Κυρίλλου, Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα φέρει καμπαναριό και θα ακολουθεί τις γραμμές της Ρωσικής παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία θα καταλαμβάνει έκταση μεγέθους 1050 m² και το κτίριο θα έχει χωρητικότητα 500-600 πιστών. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα €5 εκ. Ακόμη ένα πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκεται ο Ριμπολόβλεφ είναι το «Les Arts Gstaad», το οποίο αφορά την κατασκευή ενός νέου πολιτιστικού κέντρου αφιερωμένο στη μουσική, τις τέχνες και τη λογοτεχνία στην ομώνυμη Ελβετική πόλη.

Συνελήφθη για υποθέσεις διαφθοράς ο Νμτίτρι Ριμπολόβλεφ