Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κομμουνιστή Νίκο Πλουμπίδη, που εκτελέστηκε από το μετεμφυλιακό κράτος τον Αύγουστο του 1954, είχε την σημειολογία της: να τονώσει το «αριστερό προφίλ» του πρωθυπουργού, καθώς ο Πλουμπίδης συμβολίζει την αταλάντευτη προσήλωση στα ιδανικά της Αριστεράς. Επιπλέον, ήταν ο άνθρωπος που εκ της θέσης του ως επικεφαλής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, εργάστηκε σθεναρά για την επάνοδο της Αριστεράς στην κοινοβουλευτική ζωή μέσα από την ίδρυση της ΕΔΑ. Εκτός του πρωθυπουργού, ωστόσο, στην έκθεση ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, για να «θυμίσει» με την παρουσία του, ότι ο Πλουμπίδης ήταν γέννημα – θρέμμα του ΚΚΕ και παρότι εκείνο τον αποκήρυξε τότε (επί ηγεσίας Ζαχαριάδη), ο ίδιος παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος.

Η παρουσία Κουτσούμπα είχε και άλλη μια διάσταση: να μην αφήσει περιθώρια πολιτικής εκμετάλλευσης της προσωπικότητας και του δράματος του Πλουμπίδη, ο οποίος αποκαταστάθηκε από το ΚΚΕ το 1958 στην 9η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έκρινε αστήριχτες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί ως «προβοκάτορα» και «χαφιέ». Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στην αγωνιστική προσφορά του Πλουμπίδη λέγοντας ότι «ήταν η ψυχή της τεράστιας αντιφασιστικής εκδήλωσης που έγινε το 1943 μέσα στην κατοχή και απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση». «Ήταν η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα τη στιγμή της κορυφαίας οριακής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τις δυνάμεις κατοχής. Και σαν τέτοιος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα στο πάνθεο των πιο σταθερά αγωνιζόμενων και διακριτών ανθρώπων τις προηγούμενες  δεκαετίες και ειδικά μέσα στην κατοχή», είπε.

Αναφερθείς εξάλλου στην πρωτοβουλία της Βουλής, σημείωσε ότι «δεν υπήρξαν ενστάσεις τουλάχιστον από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πέρα από αυτά που γράφουν οι διάφορες φασιστικές φυλλάδες», και υπογράμμισε ότι: «Ενθαρρύνουμε, εμψυχώνουμε, στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πραγματική ιστορία αυτής της χώρας και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης».

Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι μόνο αν αυτός ο λαός και η σημερινή νέα γενιά μελετήσουν την ιστορία μας όσο πιο αντικειμενικά, ολόπλευρα και σφαιρικά, θα έχει μέλλον ο τόπος μας», διαπιστώνοντας ότι «διαφορετικά, αυτό το μοναδικό το οποίο έχει σφραγίσει τη χώρα μας, ότι είμαστε η μόνη χώρα που έγινε εμφύλιος μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η μοναδικότητα όσο μένει κρυμμένη, όσο παραμένει επιλεκτικά αφορισμένη ή σε θολούς και διάμεσους δρόμους, διαμορφώνει μια αρνητική εικόνα, η οποία οδηγεί τις νέες γενιές στην απαξία της δημοκρατίας, της πολιτικής, της Αριστεράς, του σοσιαλισμού». «Οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, ο αντιφασιστικός αγώνας ο οποίος πρέπει να δυναμώσει με αυτά που συμβαίνουν και στη χώρα μας, καθιστούν αναγκαία την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Των εγκαινίων της έκθεσης προηγήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954». Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» και θα διαρκέσει ως τις 13 Ιανουαρίου 2019 (καθημερινά από τις 10:00 ως τις 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, Αμαλίας 22-24).