Βενιζέλος: Ο Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει βρεθεί εκτός δανειακού πλαισίου, αλλά και εκτός αγορών, με μόνο το cash buffer, σε μια πολύ κακή συγκυρία με επίκεντρο αφενός την Ιταλία και αφετέρου την Τουρκία.

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί» σχολιάζει ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός πήγε στην Ιθάκη πολύ αργά, γιατί θα μπορούσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 να έχουμε βγει από το δεύτερο Μνημόνιο». Επέρριψε, δε, ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πρόκληση -λόγω των χειρισμών της- «τεράστιας βλάβης» στη χώρα.

«Από την άλλη μεριά, (ο κ. Τσίπρας) πήγε στην Ιθάκη πολύ νωρίς, χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική μεταβολή και με τη χώρα στην γκρίζα περιοχή του τέταρτου Μνημονίου» προσθέτει ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει βρεθεί εκτός δανειακού πλαισίου, αλλά και εκτός αγορών, με μόνο το cash buffer, σε μια πολύ κακή συγκυρία με επίκεντρο αφενός την Ιταλία και αφετέρου την Τουρκία. Η πολιτική αντίληψη που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας στην Ιθάκη είναι η συνταγή της στασιμοχρεοκοπίας και της καθήλωσης στο καθαρτήριο του «μέσα-έξω» από την κρίση. Όλα συνεπώς εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές της κοινωνίας».

Ο κ. Βενιζέλος επικρίνει την κυβέρνηση ότι «γλείφουν εκεί που έφτυναν, δηλαδή στο PSI/OSI του 2012, αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τα κεκτημένα του 2012» και σημειώνει ότι επειδή το 2012 «μειώθηκε κατά 60% το ποσό των τόκων που καταβάλλεται ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους», επιτρέπεται τώρα «ο σχηματισμός πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Η μακροχρόνια όμως δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν καν αποφασισθούν οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που επηρεάζουν το μέγεθος του χρέους, με παράλληλη αποδοχή της πρόβλεψης για πολύ μικρό μέσο ποσοστό πραγματικής μεγέθυνσης της τάξης του 1% του ΑΕΠ, συνιστά εγκλωβισμό της χώρας» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέο αίτημα bailout, αλλά διατηρείται ανοιχτή η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας του χρέους που «οδηγεί στο αίτημα για νέα δέσμη μέτρων σχετικών με το χρέος και αυτά παραπέμπονται από τους εταίρους στο 2032».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση των «Νέων Σαββατοκύριακο»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk