• Αναζήτηση
 • Ελπίδες για την Υεμένη – Οι σιίτες αντάρτες Χούτι παραδίδουν λιμάνι στον ΟΗΕ

  Οι σιίτες αντάρτες Χούτι επεσήμαναν ότι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τη διαχείριση του λιμανιού της Χοντέιντα στον ΟΗΕ, δίνοντας έτσι ελπίδες για πρόοδο στην Υεμένη η οποία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι σιίτες αντάρτες Χούτι επεσήμαναν ότι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τη διαχείριση του λιμανιού της Χοντέιντα στον ΟΗΕ, δίνοντας έτσι ελπίδες για πρόοδο στην Υεμένη η οποία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως.

  Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δεσμευθεί να διεξάγουν μια γρήγορη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου και του λιμανιού της Χοντέιντα χωρίς να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων και να διασφαλιστεί η είσοδος στην Υεμένη της ανθρωπιστικής βοήθειας.

  Με την ανακατάληψη του λιμανιού της Χοντέιντα Ριάντ και Αμπού Ντάμπι, που επεμβαίνουν στην Υεμένη από το 2015 υπέρ των φιλοκυβερνητικών στρατευμάτων, ελπίζουν να στερήσουν από τους Χούτι τη βασική πηγή εσόδων τους και να εμποδίσουν την εισαγωγή πυραύλων από το Ιράν.

  Η Χοντέιντα είναι το βασικό λιμάνι εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη ενδέχεται να απειλήσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

  Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τη Σανάα, που ελέγχεται από τους Χούτι, και τη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διαπραγματευθεί μια λύση.

  Αμερικανός αξιωματούχος έχει επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα να δεχθούν τη συμφωνία. Διπλωματική πηγή από τον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αραβικός συνασπισμός ενημέρωσε τον Γκρίφιθς ότι θα εξετάσει την πρόταση.

  Η πηγή αυτή πρόσθεσε ότι οι Χούτι επεσήμαναν πως θα δεχθούν ο ΟΗΕ να ελέγχει και να επιτηρεί το λιμάνι.

  Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα ελέγχει τα έσοδα του λιμανιού της Χοντέιντα προκειμένου να διασφαλίζει ότι θα καταλήγουν στην κεντρική τράπεζα της Υεμένης. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της Υεμένης θα συνεργάζονται με τον ΟΗΕ.

  Ωστόσο οι πηγές προειδοποίησαν ότι το σχέδιο πρέπει να γίνει δεκτό από όλες τις πλευρές και ότι, τουλάχιστον στο αρχικό του στάδιο, δεν θα σημάνει το τέλος των συγκρούσεων.

  Εξάλλου εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποχώρηση των Χούτι από την πόλη της Χοντέιντα, όπως ζητούν τα Εμιράτα και οι Υεμενίτες σύμμαχοί τους, καθώς και σχετικά με την επίτευξη ευρύτερης εκεχειρίας.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk