Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, όπου 2,5 εκατομμύρια άμαχοι «δεν έχουν που αλλού να πάνε μέσα στην ίδια την πατρίδα τους».

Ο Περιφερειακός Συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Πάνος Μουμτζής κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να μεσολαβήσουν για την διαπραγμάτευση συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και την αποφυγή ενός αιματοκυλίσματος στην Ιντλίμπ.

«Ανησυχούμε για τους σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί προς την Τουρκία…Δεν υπάρχει άλλη τοποθεσία για να τους μεταφέρουμε εντός της Συρίας», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε χθες Κυριακή στην πόλη Ντούμα που βρίσκεται στον θύλακα της ανατολικής Γούτας, έξω από την Δαμασκό, αλλά η συριακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να την συνοδεύσει, είπε ο Μουμτζής.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, περισσότεροι από 920.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Συρία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου πριν από επτά χρόνια.

H βορειοδυτική επαρχία, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, έχει γίνει «χωματερή» για τους αμάχους και τους μαχητές που έχουν καταφύγει εκεί προερχόμενοι από άλλες περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο πληθυσμός της, είπε ο Μουμτζής.

«Με την κλιμάκωση αυτή, την επιδείνωση, ανησυχούμε πραγματικά βλέποντας 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται όλο και περισσότερο προς την μεθόριο με την Τουρκία. Ανησυχούμε επίσης και για τους κατοίκους της Ιντλίμπ, δεν υπάρχει άλλη Ιντλίμπ να τους μεταφέρουμε, στ΄αλήθεια αυτή είναι η τελευταία τοποθεσία».

Ο Μουμτζής αναφέρθηκε στις πληροφορίες για ένα πολύνεκρο αεροπορικό πλήγμα χθες Κυριακή από το οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και επλήγη μια παιδιατρική κλινική.

Αεροπορικές επιθέσεις σε χωριό της Ιντλίμπ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανθρώπους στη διάρκεια της νύχτας, ο μεγαλύτερος απολογισμός φέτος για μεμονωμένη επίθεση στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Παρασκευή.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά πιθανόν να πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες επιθέσεις. Η Ρωσία είναι ο κυριότερος σύμμαχος του σύρου προέδρου Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των ένοπλων αντικαθεστωτικών, που διανύει τον έβδομο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Μουμτζή, μια μεγάλη μάχη για την Ιντλίμπ θα ήταν «πολύ πιο πολύπλοκη και βάρβαρη» σε σχέση με τις συγκρούσεις για το ανατολικό Χαλέπι και την ανατολική Γούτα- δύο περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και οι οποίες παραδόθηκαν με εκκενώσεις το 2016 και το 2018, αντίστοιχα.

«Δεν μπορούμε να δούμε μια στρατιωτική λύση, δεν μπορεί να συμβεί. Η ανησυχία μας είναι ότι με την κατάσταση στην Ιντλίμπ πιθανόν να μην έχουμε δει τα χειρότερα στη Συρία».

Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες οργανώσεις έχουν παρεισφρήσει στον πληθυσμό της Ιντλίμπ καθιστώντας «υπερβολικά εκρηκτική» την κατάσταση, είπε ο Μουμτζής.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν, που έχουν πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Μουμτζής είπε: «Αυτή είναι μια περιοχή αποκλιμάκωσης, ελπίζουμε οι πρωταγωνιστές της Αστάνα και όλοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Εξακολουθούμε να έχουμε μαζικούς εκτοπισμούς, μαζικές ανθρωπιστικές ανάγκες και μεγάλη ανησυχία για την προστασία των αμάχων».