• Αναζήτηση
 • Κρίσιμες ώρες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία – Ο Τζουζέπε Κόντε στο Προεδρικό Μέγαρο

  Στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο μέγαρο για να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στην Ιταλία. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε με τον ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματταρέλλα, τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και οι νέες εκλογές φαίνεται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο, παρατείνοντας την αβεβαιότητα στην Ιταλία, η οποία ταλανίζεται από πολιτικό αδιέξοδο για περισσότερες από 80 ημέρες.

  Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ναυαγήσει, η μόνη εναλλακτική θα είναι νέες εκλογές το φθινόπωρο. Αν υπάρξει, όμως, θετική ολοκλήρωση των προσπαθειών, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τζουσέπε Κόντε θα παρουσιάσει στον πρόεδρο την λίστα των υπουργών του και θα μπορέσει να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

  Που «κολλάει»

  Η μεγαλύτερη αντίθεση που υπάρχει με με τον ιταλό πρόεδρο, είναι πως Ματαρέλλα, έχει ασκήσει βέτο, στην τοποθέτηση του Πάολο Σαβόνα, στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

  Αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τον Σαβόνα, σύμφωνα με το Reuters, από τον κύκλο του προέδρου της Ιταλία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί για υπουργό Οικονομικών κάποιον που τάσσεται εναντίον του ευρώ, καθώς και ότι δεν θα δεχθεί τη «δικτατορία» των κομμάτων.

  Επιμονή στον Σαβόνα και… ρήγμα;

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, και από διαρροές, στην λίστα που θα παραδώσει ο Κόντε, εμμένουν στο όνομα του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα, για το κύριας σημασίας υπουργείο Οικονομικών.

  Μάλιστα η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή.

  Νωρίτερα, λίγο πριν τη συνάντηση Κόντε – Ματαρέλλα, στο μέγαρο Κυρηνάλιο μετέβη ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, για άτυπη συνομιλία με τον πρόεδρο.

  Σύμφωνα με σχολιαστές, μπορεί να πρόκειται για ένδειξη ότι η συνεργασία με την Λέγκα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Βασικός λόγος η επιμονή της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών και τις πιέσεις από τη Λέγκα, παρά την εναντίωση του Ματταρέλλα.

  Πηγές των Πέντε Αστέρων δήλωσαν ωστόσο στο πρακτορείο ANSA ότι ο πρόεδρος Ματταρέλα έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.

  Νωρίτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La 7, είχε μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

   

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk