• Αναζήτηση
 • «Το χαράτσι 25% κάνει απαγορευτικά τα νέα φάρμακα»

  Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια μεταφέρει με συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας. Οπως λέει, πολλές εταιρείες δεν θα πληρώσουν clawback, άλλες σχεδιάζουν απολύσεις προσωπικού, ενώ με το τέλος εισόδου 25% δεν θα έρθουν νέα φάρμακα στην αγορά. Ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ασθενής.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια μεταφέρει με συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας. Οπως λέει, πολλές εταιρείες δεν θα πληρώσουν clawback, άλλες σχεδιάζουν απολύσεις προσωπικού, ενώ με το τέλος εισόδου 25% δεν θα έρθουν νέα φάρμακα στην αγορά. Ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ασθενής.
  Ο ΣΦΕΕ γεφυρώνει πολλά και διαφορετικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να μην προβάλλει ουσιαστική αντίδραση. Σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό;
  «Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκπροσωπεί περισσότερο από το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, μέσω των 64 εταιρειών μελών του, 28 ελληνικών και 36 πολυεθνικών, και όντως γεφυρώνει τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, προς όφελος πάντα του ασθενούς. Αποτελεί έναν θεσμικό εταίρο, συνομιλητή της πολιτείας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Στόχος μας δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε να αντιδράσουμε για το φαίνεσθαι. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά στη χάραξη πολιτικής υγείας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και να συμβάλουμε στη διατήρηση μιας υγιούς και παραγωγικής κοινωνίας. Πολλές φορές έχουμε αντιδράσει έντονα και έχουμε προβάλει ουσιαστική αντίθεση. Υιοθετούμε κάθε φορά την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική προσέγγιση και – εάν θέλετε – αντίδραση, και αυτό είναι κάτι που επαναπροσδιορίζεται τακτικά ανάλογα με τις συνθήκες. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να αντιδράσουμε σε ακόμη υψηλότερους τόνους και να είστε σίγουρη ότι θα το κάνουμε. Είναι γεγονός ότι έχουμε φτάσει πια στο απροχώρητο. Πολλές εταιρείες δεν θα πληρώσουν το clawback διότι απλά δεν έχουν να το πληρώσουν. Αλλες πάλι σχεδιάζουν απολύσεις προσωπικού. Αυτές τις συνθήκες είμαστε υποχρεωμένοι να τις μεταφέρουμε στην κυβέρνηση. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
  Ποια είναι τα αποτελέσματα από την επιβολή του τέλους εισόδου νέων φαρμάκων 25%;
  «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του τέλους εισόδου 25% με αναδρομική μάλιστα ισχύ, δημιουργούν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς επιφέρουν συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων σε ποσοστό άνω του 60% και, το κυριότερο, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες».
  Στερούνται ή πρόκειται να στερηθούν φάρμακα οι έλληνες ασθενείς;
  «Είναι ευνόητο ότι με το 25% δεν θα έρθουν νέα φάρμακα στην αγορά και ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο ασθενής, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες και στις συνεργασίες των ελληνικών με τις διεθνείς εταιρείες στο μέλλον.
  Δυστυχώς η κατάσταση είναι αφόρητη, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν απορροφήσει και τη μείωση της δαπάνης, δηλαδή την όποια υπέρβασή της την πληρώνουν ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback).
  Αποτελούμε κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο), τέσσερις φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
  Επιπλέον, στηρίζουμε το σύστημα Υγείας καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος 165 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ για το 2018), καθώς αντιλαμβανόμαστε τον ευαίσθητο κοινωνικό μας ρόλο.
  Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Δεν γίνεται να υποκαθιστούμε την κοινωνική πολιτική του κράτους και να πληρώνουμε με επαχθείς επιστροφές άνω του 1 δισ. ευρώ τις δυσλειτουργίες και δυστοκίες του. Επιπλέον, πρέπει να παταχθεί η κερδοσκοπία στο φάρμακο. Είναι δυνατόν ακόμη και για τις παράνομες εξαγωγές ογκολογικών φαρμάκων, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, οι φαρμακευτικές εταιρείες να καλούνται να πληρώσουν επιστροφές (clawback);
  Αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα του κλάδου ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας με σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στον ασθενή. Σας υπενθυμίζω ότι στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη με 182 ευρώ ανά κεφαλήν είμαστε 20,5% κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Τώρα και με αφορμή την έξοδό μας από τα μνημόνια πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, οι αντοχές μας έχουν ξεπεραστεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση στον κλάδο, αλλά και για τους ασθενείς».
  Συχνά αναφέρεστε στη συμβολή του κλάδου στην οικονομία και στις προοπτικές ανάπτυξης. Ποια κίνητρα ή άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να παρέχει η πολιτεία για να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις;
  «Επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη και ενισχύουμε την εθνική μας ανταγωνιστικότητα. Αποτελούμε μια ισχυρή εθνική φαρμακευτική παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρείες και 28 εργοστάσια, απασχολώντας περισσότερες από 26.000 άμεσες και 86.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όταν στο σύνολο της οικονομίας είναι 22,7%. Είμαστε η δεύτερη εξαγωγική δύναμη της πατρίδας μας, εξάγοντας σε 141 χώρες, με επίδραση που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ συνεισφέροντας κατά 3,5% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας. Σήμερα, τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία αποτελούν προϊόν συνέργειας διεθνών και ελληνικών εταιρειών σε ποσοστό 29% και εδώ έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ διεθνών εταιρειών και ελληνικών μονάδων παραγωγής.
  Αλλη μια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία είναι και οι κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα, από τα οποία στη χώρα μας επενδύονται λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ. Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν και έχουν γίνει βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο επέκτασής τους και το οποίο για να καλυφθεί χρειάζεται συντεταγμένος και δομημένος τρόπος από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  Οπως ισχύει σε όλους τους κλάδους, χρειαζόμαστε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, μείωση της γραφειοκρατίας, κίνητρα και το κυριότερο, προβλεψιμότητα. Θα πρέπει η πολιτεία να περιορίσει τις επιβαρύνσεις, που αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης, και να παρέχει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να έρθουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία