Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θεωρούνται μια δοκιμασία για τον επικεφαλής της κυβέρνησης, που στιγματίστηκε από ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πρόκληση από τον πρώην χαρισματικό μέντορά του Μοχάμαντ Μαχατίρ.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες ότι συνάντησα τον βασιλιά Μοχάμετ Ε’ και ζήτησα την άδειά του για τη διάλυση του κοινοβουλίου αύριο, Σάββατο 7 Απριλίου», δήλωσε ο Νατζίμπ μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, δύο και πλέον μήνες πριν από το τέλος της πενταετούς θητείας του.

Ο ρόλος του μονάρχη είναι κυρίως εθιμοτυπικός στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, με πληθυσμό 30 εκατομμύρια κατοίκους, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.

Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία των εκλογών που πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο Νατζίμπ πιέζεται να δώσει μια μεγάλη νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους για την αύξηση του κόστους διαβίωσης ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα δοκιμάζει μια πρωτοφανή πρόκληση από τον πρώην μέντορά του Μαχατίρ Μοχάμαντ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Νατζίμπ αποτελείται από κόμματα που είναι στην εξουσία από την ανεξαρτησία της πρώην βρετανικής αποικίας το 1957, αλλά η δημοτικότητά του μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω του σκανδάλου διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB, που ίδρυσε πρωθυπουργός για τον εκσυγχρονισμό της Μαλαισίας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2009.

Το ταμείο αυτό, το χρέος του οποίου ανέρχεται σήμερα στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ευνή στο επίκεντρο των υποθέσεων υπεξαίρεσης πόρων που αποτελούν αντικείμενο έρευνας σε αρκετές χώρες εκτός από τη Μαλαισία, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ. Ο Νατζίμπ και το 1MDB αρνούνται οποιαδήποτε παράβαση.

Παρά το γεγονός ότι έχει απέναντί του μια αποδυναμωμένη αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός συνασπισμός UMNO δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις νέες εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του Μοχάμαντ Μαχατίρ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί 22 χρόνια (1981-2003) και στράφηκε κατά του Νατζίμπ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου 1MDB.