Οι «χρησμοί» των Ρέγκλινγκ και Κοστέλο για χρέος και εποπτεία από τους Δελφούς

Μηνύματα για την ελάφρυνση του χρέους, το είδος της μεταμνημονιακής επιτήτησης, την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία, έστειλαν από το βήμα του Οικονομικου Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «τρόικα», Ντέκλαν Κοστέλο.

Μηνύματα για την ελάφρυνση του χρέους, το είδος της μεταμνημονιακής επιτήτησης, την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία, έστειλαν από το βήμα του Οικονομικου Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην «τρόικα», Ντέκλαν Κοστέλο.

Κοινή άποψη ότι το χρέος πρέπει να καταστεί διαχειρίσιμο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για μέτρα μελλοντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, παρότι όλοι συμφωνούν πως το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο, αυτό που προέχει για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι η ανάπτυξη και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, «η πρόσθετη ελάφρυνσή του δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να συμβεί, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που η Ελλάδα πρωταρχικά χρειάζεται είναι η ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με επαρκή δημόσια διοίκηση».

Ο ίδιος επισήμανε πως δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι με διαφορά οι δύο μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας πάνω από το 50% του δημόσιου χρέους της, είναι πολύ σημαντικό για τους δύο θεσμούς η οικονομία να ευημερεί και τα δάνεια της χώρας να αποπληρωθούν. «Οι πιστωτές της Ελλάδας έκαναν σημαντικές προσπάθειες στο παρελθόν για να γίνει αυτό δυνατό και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο» διαβεβαίωσε.

Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους τονίζει η Κομιισιόν

Την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να διευθετηθεί και να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, μετέφερε στο Τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ντέκλαν Κοστέλο διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτή που προέχει.

Κατά τον κ. Κοστέλο, στην τελευταία έκθεση συμμόρφωσης, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, επικαιροποιούνται οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα (για την ελάφρυνση).

Ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν για το χρέος

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε πάντως ότι στους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν η Ελλάδα όντως χρειάζεται ελάφρυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του χρέους της.

Στο τραπέζι θα πέσουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επέκτασης της ωρίμανσης, η παραίτηση από την πληρωμή κάποιων τόκων σε μέρος των δανείων του EFSF, καθώς και η αναδιανομή, πίσω στη χώρα, των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα, που σήμερα διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η δήλωση του Eurogroup ήταν πολύ ακριβής ως προς το τι μπορεί να γίνει, παρότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα μέτρα αυτά τελικά θα χρειαστούν στο τέλος του προγράμματος, ούτε πόσο απαραίτητα θα είναι» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι ένα από τα συμφωνηθέντα benchmarks είναι η διατήρηση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% στο ΑΕΠ μέχρι το 2022 και για αυτό η επίτευξη ανάπτυξης είναι απαραίτητη.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, επισήμανε, θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα προσδιορίσει τι μέλλει γενέσθαι αν η ανάπτυξη δεν ανέλθει στο ύψος των προσδοκιών ή είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών: άλλωστε, οι χώρες- πιστωτές αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων μέσω του ESM και δεν θέλουν να αναλάβουν περισσότερο (ρίσκο) από ό,τι χρειάζεται, καθώς αυτό θα είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους πίσω στην πατρίδα. Τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί στους επόμενους μήνες, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε σήμερα πώς ακριβώς θα μοιάζει» τόνισε.

Κοιτάζοντας μπροστά, τόνισε, πιθανά μακροπρόθεσμα μέτρα, θα διαφυλάξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο ακόμη απώτερο μέλλον. Παρότι αυτό είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια δήλωση προθέσεων, σημείωσε, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μακροχρόνιοι εταίροι, κι αυτή η διαβεβαίωση είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη χώρα, καθώς δημιουργεί στους πολίτες και στις αγορές την πίστη ότι αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει, θα πάρει ακόμη χρόνο

«Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη από την κρίση του 2009 και για να διορθώσει τις ανισορροπίες που αυτή (η κρίση) πυροδότησε. Αν όλα πάνε καλά, σύντομα δεν θα χρειάζεται πια οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει- απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του προγράμματος του ΕSM (σ.σ.: που αναμένεται τον Αύγουστο). Αυτό είναι το πιο σημαντικό μου μήνυμα σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της μόνο αν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις πολιτικής. Θα χρειαστεί πολλή επιμονή (στις προσπάθειες), για να ανακτήσει τη διαρκή εμπιστοσύνη των επενδυτών και να θέσει την οικονομία της σε διατηρήσιμο έδαφος. Η Ελλάδα όμως, δεν είναι μόνη της. Είναι μέρος της Ευρώπης […] Κι έτσι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα της. Ιδίως ο ESM» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τον Μάρτιο η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ στη συνέχεια, άλλο 1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως επισήμανε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δεύτερη ομιλία του.

«Είναι τώρα καιρός να αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Ο Αύγουστος, όταν το πρόγραμμα τελειώνει, δεν είναι μακριά. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα κοινοβούλια σε αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ κι αναμένω ότι ο ESM θα εκταμιεύσει τα 5,7 δισ. αργότερα αυτόν το μήνα. Στη συνέχεια, πρόσθετο 1 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εκταμιευτεί για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (arrears). Αν εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Μάιο» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στη μεταρρυθμιστική ατζέντα ή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Για το 2019 και το 2020, τόνισε, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε ότι η τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο, υπενθύμισε ότι τα προαπαιτούμενα είναι 88 και τόνισε ότι κάποια δύσκολα βήματα είναι ακόμη μπροστά.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αλλά μόνο αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Τότε θα μπει στην ομάδα των ιστοριών επιτυχίας του ESM – Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος – που οι ρυθμοί ανάπτυξής τους περιλαμβάνονται ανάμεσα τους υψηλότερους στην ευρωζώνη» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk