• Αναζήτηση
 • Μέι: Θα αγωνιστούμε σκληρά για το Σίτι στις διαπραγματεύσεις

  Η Βρετανία θα αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του Σίτι του Λονδίνου ως ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού κέντρου στις συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το Brexit ήδη επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο υψηλός εάν η χώρα παραμείνει ανοικτή στο διεθνές εμπόριο, περιλαμβανομένου και του εμπορίου με την ΕΕ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Βρετανία θα αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του Σίτι του Λονδίνου ως ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού κέντρου στις συνομιλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

  Το BBC μετέδωσε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να πουλούν τις υπηρεσίες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειαστεί να συστήσουν δαπανηρές θυγατρικές μετά το Brexit.

  «Εκτιμούμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Σίτι του Λονδίνου όχι μόνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Θέλουμε να το διατηρήσουμε», είπε η Μέι στο κοινοβούλιο.

  «Θα αποτελέσει, ασφαλώς, μέρος των συνομιλιών στη δεύτερη φάση του Brexit», είπε.

  Η βρετανή πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα επιτρέψει μια καθυστέρηση του Brexit σε εξαιρετικές περιστάσεις, αποδεχόμενη μια προτεινόμενη αλλαγή στη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφύγει μια ενδεχόμενη «ανταρσία».

  Η τροπολογία θα επιτρέψει στους υπουργούς να αλλάξουν την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, αν χρειαστεί, ενώ θα διατηρεί την επιθυμία της κυβέρνησης να μεταγράψει την ημερομηνία αυτή σε νόμο.

  «Έχουμε δεχθεί την τροπολογία… αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω… (τα μέλη του κοινοβουλίου) ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την εξουσία μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

  Λαγκάρντ: Υψηλότερη η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στην περίπτωση συμφωνίας με την ΕΕ

  Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Brexit ήδη επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο υψηλός εάν η χώρα παραμείνει ανοικτή στο διεθνές εμπόριο, περιλαμβανομένου και του εμπορίου με την ΕΕ.

  «Σαφώς, η βρετανική οικονομία έχει ήδη επηρεαστεί, επιβραδύνει, αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης», των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα.

  Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την βρετανική οικονομία, την οποία παρουσίασε η Λαγκάρντ, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα διαμορφωθεί στο 1,6% το 2017 – κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο σε σχέση με την μέχρι τώρα εκτίμηση του ΔΝΤ – και γύρω στο 1,5% το 2018.

  «Σε σχέση με τις ανοδικές αναθεωρήσεις που βλέπουμε για άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι μια μικρή απογοήτευση», σχολίασε η Λαγκάρντ.

  Η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ έγινε την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν συμφωνήσει στους περισσότερους όρους για την αποχώρηση από την ΕΕ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της μετάβασης στις νέες συνθήκες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις.

  «Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε το συντομότερο δυνατόν μια θέση σαφής για το ποια θα είναι η κατάληξη. Μια διαπραγμάτευση που τραβά σε μάκρος προκαλεί μια μεγάλη αβεβαιότητα που καθυστερεί τα πλάνα και τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων», σημείωσε η Λαγκάρντ.

  Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει, επίσης, ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit ήδη επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

  «Όσο περισσότερο η βρετανική οικονομία είναι ανοικτή στο εμπόριο γενιά, περιλαμβανομένου και του εμπορίου με την ΕΕ, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη», δήλωσε η Λαγκάρντ.

  Η έκθεση χαιρετίζει, επίσης, την πρόσφατη προοδο στις συνομιλίες για το Brexit με τις Βρυξέλλες αλλά δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη νέα εμπορική συμφωνία είναι φιλόδοξο.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk