• Αναζήτηση
 • Νέες θέσεις εργασίας υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος Ζιμπάμπουε

  Η ορκωμοσία του Έμερσον Μνανγκάγκουα ως προέδρου της Ζιμπάμπουε πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η ορκωμοσία του Έμερσον  Μνανγκάγκουα ως προέδρου της Ζιμπάμπουε
  πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο
  εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του
  Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

  Στον όρκο του ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και γνωστός με το προσωνύμιο «Ο Κροκόδειλος» υποσχέθηκε να τηρήσει το σύνταγμα της πρώην βρετανικής αποικίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Ζιμπάμπουε.

  Παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες της Ζιμπάμπουε γιόρτασαν την έξοδο από την εξουσία του 93χρονου Μουγκάμπε, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του οποίου η χώρα περιέπεσε στην ένδεια και τον δεσποτισμό ενώ είχε από τις πιο ευοίωνες προοπτικές μεταξύ των αφρικανικών χωρών, μερικοί ανησυχούν για το μέλλον υπό τον Μνανγκάγκουα.

  Υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας

  Ύστερα από μια μακρά περίοδο οικονομικής αναταραχής και καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα απέτισε την Παρασκευή φόρο τιμής στον «πατέρα του έθνους» Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον οποίο διαδέχθηκε επισήμως τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του.

  «Δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι την τεράστια συμβολή του στην οικοδόμηση του έθνους μας», δήλωσε ο Μνανγκάγκουα για τον Μουγκάμπε κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Χαράρε μετά την ορκωμοσία του ως αρχηγού του κράτους.

  Ο Μνανγκάγκουα υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους λευκούς κτηματίες που είχαν εκδιωχθεί βίαια από τις ιδιοκτησίες τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον Μουγκάμπε.

  «Η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να αποζημιώσει αυτούς τους κτηματίες, οι ιδιοκτησίες των οποίων κατασχέθηκαν», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «αμετάκλητες».

  «Όλοι οι ξένοι επενδυτές στη Ζιμπάμπουε θα είναι προστατευμένοι», δήλωσε εξάλλου ο διάδοχος του Μουγκάμπε, ο οποίος υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να «μειώσει τη φτώχεια όλων» και να αγωνισθεί κατά της διαφθοράς.

  «Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τη νεολαία μας και θα μειώσουμε τη φτώχεια για όλον τον πληθυσμό», τόνισε ο Μνανγκάγκουα προσθέτοντας πως «οι πράξεις διαφθοράς πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

  Ο Μναγνκάγκουα υποσχέθηκε επίσης κατά την πρώτη προεδρική ομιλία του πως εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά όπως είναι προγραμματισμένο.

  Ο ρόλος του νέου προέδρου στις σφαγές του 1983

  Αμφισβητούν κυρίως τον ρόλο του στις αποκαλούμενες σφαγές Γκουκουραχούντι που πραγματοποιήθηκαν το 1983 στη Ματαμπελελάνδη, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση καταστολής των αντιπάλων του Μουγκάμπε από την εκπαιδευμένη στη Βόρεια Κορέα Πέμπτη Ταξιαρχία.

  Ο Μνανγκάγκουα έχει αρνηθεί ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στις ωμότητες και μετά την επιστροφή του στη Ζιμπάμπουε, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμεινε κρυμμένος, κηρύσσει τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

  «Ο λαός μίλησε. Η φωνή του λαού είναι φωνή του Θεού», είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Τετάρτη στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του ZANU-PF. Εντούτοις η σκληρή αντιμετώπιση των πιστών του Μουγκάμπε από τον στρατό –ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο χρειάσθηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των ξυλοδαρμών που υπέστη ενώ κρατούνταν από τους στρατιωτικούς, δήλωσε ο δικηγόρος του– δεν έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές απόψεις του Μνανγκάγκουα για τη δημοκρατία.

  «Ήταν ένας πολύ βάναυσος και δρακόντειος τρόπος αντιμετώπισης των αντιπάλων», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λάβμορ Μαντούκου, δικηγόρος του Τσόμπο. Ο Μουγκάμπε, ο οποίος ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο, παραιτήθηκε την Τρίτη καθώς το κοινοβούλιο άρχιζε διαδικασία για την παραπομπή του, μια εβδομάδα ακριβώς αφού ο στρατός επενέβη για να καταλάβει την εξουσία.

  Ο Μνανγκάγκουα διαβεβαίωσε τον Μουγκάμπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα είναι ασφαλείς στη Ζιμπάμπουε, όταν οι δύο άνδρες συνομίλησαν για πρώτη φορά αφότου ο Μνανγκάγκουα επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στη Ζιμπάμπουε, αναφέρει σήμερα η κρατικής ιδιοκτησίας εφημερίδα The Herald.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk