• Αναζήτηση
 • Στρατιωτικές δυνάμεις εντός της Συρίας προωθεί η Τουρκία

  Εντός του συριακού εδάφους, στην περιοχή Ινλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας, επιχειρούν από την Κυριακή μονάδες του τουρκικού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο στην Αγκυρα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εντός του συριακού εδάφους, στην περιοχή Ινλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας, επιχειρούν από την Κυριακή μονάδες του τουρκικού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο στην Αγκυρα.

  Η Αγκυρα στηρίζει την παρουσία στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας ποτ επετεύχθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 στην Αστάνα του Καζακστάν και προβλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και των δυνάμεων του στρατού. Στη συμφωνία, εκτός από την Τουρκία, συμμετέχουν η Ρωσία και το Ιράν.

  Η περιοχή αποτελεί προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης μετά την πτώση του Χαλεπίου και γέφυρα ανεφοδιασμού της από την τουρκική επαρχία της Αλεξανδρέττας. Δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μάχονται στην περιοχή τόσο κατά του συριακού στρατού όσο και των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοιχεία του τουρκικού στρατού διεξάγουν αναγνωριστικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους από τις 8 Οκτωβρίου.

  Παράλληλα, από το βράδυ της Κυριακής παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα τεθωρακισμένων οχημάτων και ανδρών του τουρκικού στρατού στην περιοχή Ρεϊχάνλι της Αλεξανδρέττας. Οι δυνάμεις αναπτύσσονται κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εισβάλει στο συριακό έδαφος. Πριν από επτά μήνες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ευρεία στρατιωτική επιχείρηση σε συνεργασία με δυνάμεις τoυ Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

  Επισήμως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» αποσκοπούσε στην ανακατάληψη των περιοχών γύρω από τον άξονα Τζαραμπλούς- Μανμπίτς, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που υποχωρούσαν. Ωστόσο, βασικός στόχος της Αγκυρας ήταν να εμποδίσει τη γεωγραφική συνέχεια των ελεγχόμενων από τους Κούρδους περιοχών της βόρειας Συρίας ανατολικά του Ευφράτη με την επίσης ελεγχόμενη από τις κουρδικές δυνάμεις επαρχίας του Αφριν στα δυτικά.

  Γιάννης Μανδαλίδης

  Κόσμος