• Αναζήτηση
 • Καταλωνία: Σάλος από την απειλή κατά της ζωής του Πουτζντεμόν στην περίπτωση που ανακηρύξει ανεξαρτησία

  Εκπρόσωπος Τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σήμερα στη χώρα καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας, ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εκπρόσωπος Τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σήμερα στη χώρα καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλωνίας, ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο.

  «Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη διότι εκείνος που θα ανακήρυττε (ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια», είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πάμπλο Κασάντο, υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

  Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλωνίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».

  Αναδείχθηκε δήλωση της ημέρας

  Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου και ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλωνίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.

  Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελώνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

  Δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.

  Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε:

  «Αυτό που τους φαίνεται ως επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934), την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».

  Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησαν αμέσως αντιδράσεις στην Καταλωνία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας, ενώ υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk