Κεντροαριστερά: Ψάχνουν λύση στο πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές

Πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριαστεράς; Μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει.

Πότε και πως θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριαστεράς; Μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς (επιτροπή, υποψήφιοι, κόμματα) καλούνται να αντιμετωπίσουν τη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που δημιούργησε η άρνηση και της wind να αναλάβει την on line διασύνδεση των εκλογικών κέντρων.

Η αρνητική απάντηση της Φώφης Γεννηματά στην πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου, για σύσκεψη των υποψηφίων αρχηγών προκειμένου να συζητήσουν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε και η οποία, μεταξύ άλλων, μετέφερε κατά ένα μήνα την εκλογική διαδικασία, περιπλέκει την κατάσταση. Οι τόνοι κρατούνται χαμηλοί αλλά οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Τα προβλήματα θα πρέπει να ξεπεραστούν με τρόπο που να διαφυλάξει το εγχείρημα της εκλογής και συνολικά της δημιουργίας του νέου φορέα, που δημιούργησε προσδοκίες στη βάση της δημοκρατικής παράταξης και έτυχε ελπιδοφόρας υποδοχής στις δημοσκοπήσεις. Διαφορετικά το όλο εγχείρημα θα μπει σε περιπέτειες.

Τρία, όπως μεταδίδεται από τα επιτελεία των υποψηφίων, είναι τα βασικά ζητούμενα. Πρώτον, η διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας εκλογής. Άπαντες συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Η on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, τίθεται ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία από την πλειοψηφία των υποψηφίων. Αν δεν υπάρχει, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις. Δεύτερον, η πραγματοποίηση της εκλογής σε χρόνο κοντά στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί (5 και 12 Νοεμβρίου).Αν διασφαλιστεί με τρόπο αμετάκλητο ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ένα μήνα αργότερα, δεν φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μείζον θέμα. Είναι όμως δύσκολο να γίνει αποδεκτή μια πρόταση για εκλογές το 2018. Τρίτον, το οικονομικό κόστους. Η διαδικασία οφείλει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη (λεφτά στα κομματικά ταμεία δεν υπάρχουν) άρα το συνολικό της κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, συνολικά. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Ο Νίκος Αλιβιζάτος πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει την προσφυγή σε εταιρίες πληροφορικής που μπορούν σε συνεργασία με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να στήσουν ένα on line σύστημα το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις που έκανε, θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών τις πρώτες Κυριακές του Δεκεμβρίου και με κόστος σημαντικά μικρότερο της προσφοράς της Vodafone.Ο επικεφαλής της επιτροπής καλεί τους υποψηφίους αρχηγούς σε κοινή σύσκεψη, την Τρίτη, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Γεννηματά: Δεν υπάρχει λόγος αναβολής των εκλογών

Δεν συντρέχει λόγος αναβολής των εκλογών αναφέρει στην απαντητική της επιστολή η Φώφη Γεννηματά που δηλώνει έκπληκτη από τα όσα αναγράφονται στην επιστολή Αλιβιζάτου. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ τονίζει ότι «δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών», ζητά να συγκληθεί η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και απορρίπτει κάθε συζήτηση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Η κυρία Γεννηματά, επισημαίνει στον κ. Αλιβιζάτο ότι «η ορθή ανάγνωση των επιστολών των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι μέχρι σήμερα συζητήσεις και αποφάσεις σας στην επιτροπή δεν οδηγούν στην τεκμηρίωση μερικών από των προτάσεων σας». Ξεκαθαρίζει τέλος ότι «δεν τίθεται θέμα όμως συνεδρίασης των υποψηφίων, δεν αποτελούν όργανο καθώς πέρα από τα άλλα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα.»

Αποδέχεται την πρόσκληση ο Καμίνης

Θετικός σε μια συνάντηση των υποψηφίων είναι ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων απέστειλε το Σάββατο το απόγευμα το ακόλουθο μήνυμα στον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. «Έλαβα την επιστολή σας. Αποδέχομαι την πρόσκληση για την Τρίτη.» Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών τόνισε ότι αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών, λέγοντας «θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων».

Συμφωνεί με τη μετάθεση των εκλογών ο Στ. Θεοδωράκης

«Σε γενικές γραμμές σύμφωνος» με το σχέδιο Αλιβιζάτου δηλώνει στην απαντητική του επιστολή ο Σταύρος Θεοδωράκης που σημειώνει ότι τις επιμέρους παρατηρήσεις του θα τις εκθέσει στη συνάντηση των υποψηφίων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, υπογραμμίζει ότι «η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς.» Όπως αναφέρει, θεωρεί δεδομένο ότι «όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι.»

Ο κ. Θεοδωράκης επιμένει στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία τονίζοντας ότι «είναι άλλωστε σημαντικό ότι οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – υπερασπίζονται το δικαίωμα των φίλων και των μελών να μπορούν να ψηφίσουν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως.»

Δευτερεύων θέμα ο χρόνος λένε Μανιάτης, Ανδρουλάκης

«Τυχόν αναβολή απαξιώνει τη διαδικασία» ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε απάντηση του στον Ν. Αλιβιζάτο, ωστόσο μια μικρή αναβολή της εκλογής δεν φαίνεται να θεωρείται ζήτημα πρώτης σημασίας από άλλους υποψηφίους. «Η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης τονίζοντας ότι «έτοιμος να συμμετάσχω στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη.» Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αλιβιζάτο το απόγευμα του Σαββάτου. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ εμφανίζεται θετικός σε μια συνάντηση των υποψηφίων, θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση όλοι θα πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα που είναι η δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης και εκτιμά ότι δεν δημιουργείται ζήτημα από μια μικρή αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

ΔΗΜΑΡ: «Δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις να περάσουν σε συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών»

Τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις για τη διαδικασία να περάσουν σε «συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών» διατυπώνει η ΔΗΜΑΡ. «Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει συσταθεί με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, των κομμάτων και των κινήσεων καθώς και εκπροσώπους των υποψηφίων επικεφαλής, και είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις σε σχέση με τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα της διαδικασίας εκλογής. Ο χώρος ανασυγκροτείται μακριά από αρχηγοκεντρικά μοντέλα ξεπερασμένων δεκαετιών και συνεπώς δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις να περάσουν σε συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών» αναφέρεται στην απόφαση της κεντρικής της επιτροπής που συνεδρίασε το Σάββατο.

ΚΙΔΗΣΟ: «Την ευθύνη έχουν οι επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ».

«Είχαμε επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διαδικασιολογία και τον στείρο οργανωτισμό για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ξεκαθαρίζει ότι για οποιοδήποτε θέμα δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της επιτροπής την ευθύνη των αποφάσεων έχουν τα κόμματα και οι κινήσεις που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ. «Η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης του επικεφαλής της ΔΗΣΥ, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, που δεν εμπίπτει στην εντολή του Συνεδρίου προς την Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, την ευθύνη έχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ»

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk