Σταύρος Θεοδωράκης: «Θέλει λογική και τόλμη για μια προοδευτική έκρηξη»

Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα του 15%, τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα του 15%, τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής». Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ανησυχεί για την καθυστέρηση στις διαδικασίες, γιατί όπως επισημαίνει «δεν πάμε σε ένα κόμμα προκάτ με προσυμφωνημένες παρασκηνιακά διαδικασίες». Την επόμενη ημέρα προβλέπει ότι οι δυνάμεις του νέου κόμματος θα μείνουν ενωμένες – «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες» δηλώνει -, εφόσον ο νέος αρχηγός ενώσει και δεν διαιρέσει. Ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα. «Αυτό που ζούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχεται» λέει, η κοινωνία βουλιάζει στους φόρους και οι υπουργοί έχουν καταντήσει… τρολ.
Τελικά, όπως φαίνεται, δεν θα προλάβετε να κάνετε εκλογές τον Νοέμβριο.
«Η 5η Νοέμβρη ήταν μια ενδεικτική ημερομηνία. Και το είχα πει αρκετές φορές στους δημοσιογράφους. Δεν θα θυσιάσουμε την ουσία κυνηγώντας μια ημερομηνία. Ηταν δύσκολο να τα προλάβει όλα ο κ. Αλιβιζάτος μέσα σε δύο μήνες. Μην ξεχνάτε ότι στη ΝΔ έκαναν τέσσερις μήνες για να φτάσουν τελικά στις κάλπες».
Ο φόβος είναι μήπως πάμε από αναβολή σε αναβολή και τελικά δεν γίνουν καν οι εκλογές…
«Να μη φοβάστε καθόλου. Η ζωή δεν γυρίζει πίσω. Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά. Προσπαθούμε όμως να δημιουργήσουμε όλες τις συνθήκες ώστε να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Οι καθυστερήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ολοι οι τοκετοί έχουν τις ωδίνες τους».
Την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία θα πρέπει να την ξεχάσουμε;
«Η συμφωνία μας ήταν ότι θα έχουμε και κλασικές κάλπες και ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τεχνικοί θα διασφάλιζαν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Και αυτό συνέβη. Οι ειδικοί που κλήθηκαν από τον καθηγητή Αλιβιζάτο μάς διαβεβαιώνουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν έχει καμία μαύρη τρύπα».
Οταν λέτε «η συμφωνία μας», με ποιους το συμφωνήσατε; Με τον κ. Αλιβιζάτο;
«Εννοώ τη συμφωνία μας με την κυρία Γεννηματά και τον κ. Αλιβιζάτο. Ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας δρομολογήθηκε με τη συμφωνία των αρχηγών των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Και από εκεί και πέρα προστέθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Χωρίς Ποτάμι όμως και χωρίς ΔΗΣΥ αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε καμία προοπτική».
Και τώρα ποια είναι η προοπτική; Το 15% που σας ακούω να λέτε;
«Ναι, νομίζω ότι ο πρώτος εφικτός στόχος είναι το 15%. Ολες οι μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας φανερώνουν ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για ένα μεγάλο προοδευτικό Κίνημα. Αρκεί να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό. Η κοινωνία θέλει ένα ανοιχτό Κίνημα, με διάφανες διαδικασίες, με νέους ανθρώπους που θα συνεργάζονται με τα έμπειρα στελέχη και θα δίνουν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα».
Λύσεις κεντροαριστερές ή λύσεις κεντροδεξιές; Εννοώ το νέο Κίνημα – όπως το λέτε – προς τα πού θα γέρνει; Θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Τα πλοία που γέρνουν, αργά ή γρήγορα βουλιάζουν. Αλλά είναι Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας μην αρχίσουμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Αλλωστε οι περισσότερες λύσεις που έχουμε ανάγκη δεν είναι αριστερές ή δεξιές. Οι επενδύσεις δηλαδή είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή πολιτική; Οι εξαγωγές; Ο αγώνας εναντίον της μαύρης εργασίας; Η δικαιοσύνη; Λογική και τόλμη χρειαζόμαστε. Μια θετική προοδευτική έκρηξη. Δείτε και την πολιτική του Μακρόν».
Να υποθέσω ότι αν κερδίσετε σκέφτεστε να ονομάσετε τον νέο φορέα «Εμπρός», όπως ο Μακρόν;
«Θα κρατήσω στα υπόψη την πρότασή σας. Πάντως και το όνομα που θα αποκτήσει ο νέος φορέας πρέπει να σηματοδοτεί αυτή τη νέα πορεία. Να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τον παλιό κακό εαυτό της πολιτικής».
Οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας αυτοαποκαλούνται «κεντροαριστεροί». Εσείς γιατί το αποφεύγετε;
«Εγώ αρκούμαι απλώς στον όρο «προοδευτικός». Γιατί οι αντίπαλοι σήμερα παραμένουν αυτοί που ήταν πάντα. Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει – ο νέος φορέας χωράει κεντροαριστερούς, κεντρώους, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους κ.ο.κ. -, το θέμα είναι τι αξίες υπερασπίζεσαι και τι λύσεις προτείνεις. Αυτό πρέπει να δούμε και εκεί θα υπάρξει αντιπαράθεση».
Οι προτάσεις σας δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Θεωρείτε ότι θα βοηθούσαν σε αυτό τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων;
«Δεν έχουμε καλλιστεία ούτε διαγωνισμό καλών τρόπων και δημοσίων σχέσεων. Πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Εγώ παρουσίασα τη δική μου πρόταση στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γκάζι. Και δεν πατάω σε δύο βάρκες. Είμαι ξεκάθαρος. Το ίδιο περιμένω να κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι. Αυτό θα είναι και το κριτήριο του κόσμου που θα πάει να ψηφίσει. Οι λύσεις που προτείνουμε. Για τη ζωή των πολιτών και όχι μόνο εσωκομματικές συζητήσεις».
Τι θα γίνει με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού; Τι έχετε συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά; Θα ενωθούν;
«Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα υπερασπίζονται και οι δύο τους στόχους του νέου Κινήματος. Αν ενωθούν όμως, οι φωνές της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα μειωθούν και αυτό κανείς μας δεν το θέλει. Θα συνεργάζονται λοιπόν υπό την ηγεσία του νέου αρχηγού. Και αυτό είναι ένα γενναίο βήμα. Και η κυρία Γεννηματά και εγώ θα μπορούσαμε να είχαμε αρκεστεί στην ασφάλεια των κομμάτων μας. Αποφασίσαμε όμως να προχωρήσουμε ξέροντας ότι ο ένας από τους δύο μας θα χάσει. Θα κερδίσουν όμως ο χώρος και η χώρα».
Ο δικηγόρος του Διαβόλου θα έλεγε ότι θέλετε να κρατήσετε τις κοινοβουλευτικές σας ομάδες ως εφεδρείες σε περίπτωση διαφωνίας…
«Ο δικηγόρος του Διαβόλου δεν με ξέρει καλά. Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την κυρία Γεννηματά. Χρέος βέβαια του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μη λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας τάσης».
Ναι αλλά εδώ έχουμε Ποτάμι, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών, Μεταρρυθμιστές… Πιστεύετε ότι ενώνονται όλα αυτά τα κομμάτια;
«Ενώνονται, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τα ενώσει. Να σχεδιάσει ένα δυνατό μέλλον. Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά κανείς μας δεν ανέχεται αυτό που ζούμε σήμερα με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι φόροι πνίγουν κάθε όνειρο. Μια οικονομία όμηρος των κρατιστών. Ολες οι επενδύσεις ναυαγισμένες. Τα παιδιά φεύγουν. Και οι υπουργοί έχουν καταντήσει τρολ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν καμιά καλή ατάκα για το Τwitter. Και να διορίσουν κανέναν συγγενή τους».
Δεν πιστεύετε όμως ότι όλη αυτή η καθυστέρηση στην εκλογή αρχηγού και η συζήτηση που γίνεται για τη διαδικασία κουράζουν και αποθαρρύνουν κάποιους πολίτες;
«Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας. Αντιθέτως όλη αυτή η συζήτηση είναι απολύτως αναγκαία. Δεν πάμε σε ένα κόμμα προκάτ με προσυμφωνημένες παρασκηνιακά διαδικασίες. Διαφωνούμε, επιχειρηματολογούμε και όλο αυτό γίνεται μπροστά στους πολίτες. Ετσι γίνονται όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Μόλις προχθές πενήντα προσωπικότητες από το εξωτερικό έστειλαν επιστολή στον κ. Αλιβιζάτο και ζητούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Να μην αποκλεισθούν από την εκλογική διαδικασία. Η τριβή παράγει ενέργεια. Είναι η φλόγα που θέλουμε για να μπουν στο παιχνίδι άνθρωποι που δεν θα μετείχαν ποτέ σε μια στημένη κομματική διαδικασία».
Μήπως είστε πολύ αισιόδοξος; Οι άνθρωποι που ποτέ δεν μετείχαν σε κάποιο κόμμα γιατί να θέλουν να γίνουν μέλη ενός νέου φορέα;
«Μα δεν τους ζητούμε να γίνουν μέλη. Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να μετέχουν και φίλοι. Οπως έγινε στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου που ψήφισαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Στο Δημοκρατικό κόμμα της Ιταλίας ψήφισαν 3 εκατομμύρια και στο Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας μισό εκατομμύριο, σε ηλεκτρονική βέβαια ψηφοφορία».
«Κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που έχει γεννηθεί στις κάλπες»

Οταν ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για τον νέο φορέα, κάποιοι είπαν ότι υποστείλατε με έναν αξιοπρεπή τρόπο τη σημαία του Ποταμιού.
«Οι σημαίες δεν υποστέλλονται, υψώνονται και σε νέα κατάρτια. Ο στόχος ήταν να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτός είναι και σήμερα».

Ο νικητής των εκλογών θα καθορίσει το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, το όνομά του και τη διαδικασία συγκρότησής του. Δεν αποπνέει αρχηγισμό όλο αυτό;
«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να γεννηθεί ένα νέο Κίνημα. Αλλιώτικα θα έπρεπε να έρθει η ΔΗΣΥ στο Ποτάμι ή να πάμε εμείς στη ΔΗΣΥ. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Και να κάνουμε ένα συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και να μοιράσουμε μεταξύ μας τις θέσεις. Ο ένας πρόεδρος, ο άλλος αντιπρόεδρος, ο τρίτος γραμματέας. Από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για τη μεγάλη παράταξη, επιμείναμε ότι όλα ξεκινούν από την εκλογή αρχηγού. Αυτός είναι ο καθαρός τρόπος. Οταν η κυρία Γεννηματά είπε το μεγάλο «ναι» ξεκινήσαμε. Ετσι έπρεπε να γίνει, μην έχετε αμφιβολία».

Θα επιμείνω. Τι θα εμποδίσει τον υποψήφιο που θα χάσει να βρει ένα πρόσχημα και να πάρει τους βουλευτές του και να μείνει στο παλιό του μαγαζάκι;
«Θα τον εμποδίσουν – πέραν της ηθικής του – οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που θα έχουν ψηφίσει τον νέο αρχηγό. Κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που έχει γεννηθεί στις κάλπες και όχι στα κομματικά υπόγεια».

Πάντως την ίδια εβδομάδα που συζητείτε την «ένωσή» σας, στη Βουλή ΔΗΣΥ και Ποτάμι διαφοροποιούνται. Η ΔΗΣΥ είπε ότι δεν θα ξαναψηφίσει τίποτε αν δεν ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ και εσείς τους καλέσατε να μην παρασυρθούν στην πολιτική «Οχι σε όλα».
«Το «Οχι σε όλα» ήταν το καταστροφικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν είμαστε δημαγωγοί. Στους τριάντα δύο αυτούς μήνες δώσαμε μάχες εντός και εκτός της Βουλής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, καύση νεκρών, ανέγερση τεμένους και πολλά άλλα δεν θα περνούσαν χωρίς τον δικό μας αγώνα. Ετσι θα συνεχίσουμε, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα και όχι στη δευτέρα παρουσία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk