• Αναζήτηση
 • Αρχίζει η μάχη για το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

  Με ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα και εκκρεμή ερωτήματα για την πολιτική φυσιογνωμία του αρχίζει, συνοδευόμενη από προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις

  Με ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα και εκκρεμή ερωτήματα για την πολιτική φυσιογνωμία του αρχίζει, συνοδευόμενη από προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις, η διαδικασία εκλογής αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Δέκα υποψήφιοι, τέσσερις από το ίδιο κόμμα, έλαβαν θέση στην αφετηρία της κούρσας. Τα τηλέφωνα των κομματικών και βουλευτικών γραφείων έχουν πάρει φωτιά, τα στοιχήματα για την προσέλευση και το αποτέλεσμα της κάλπης πέφτουν βροχή.
  Η Κεντροαριστερά εισέρχεται σε ένα ενδιαφέρον αλλά και καυτό πολιτικό δίμηνο. Καλείται να εκλέξει τον επικεφαλής του νέου φορέα της και να αποσαφηνίσει τη μορφή και το πολιτικό του στίγμα. Τα θέματα διαδικασίας, όπως αυτό της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, στο οποίο σημειώθηκαν οι πρώτες αψιμαχίες, αναμένεται να υποχωρήσουν. Στο πρώτο πλάνο της «μάχης των οκτώ εβδομάδων» έρχονται τα θέματα πολιτικής ουσίας. Τι κόμμα θέλουν οι υποψήφιοι; Με τι μορφή; Σε ποιον ιδεολογικό χώρο; Ποια θα είναι τα πολιτικά του προτάγματα και οι μετεκλογικές του κατευθύνσεις; Για τη μορφή του νέου φορέα, υπήρξε και ένα άτυπο debate μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμη για νέο ενιαίο φορέα και σημείωσε ότι «οι εκλογές αφορούν τον ενιαίο πολυκομματικό φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». «Ούτε ΔΗΣΥ ούτε ΠαΣοΚ, δημιουργούμε ένα νέο κίνημα στο Κέντρο» ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού.
  Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο «ανησυχεί, και δικαιολογημένα». Αν η διαδικασία είναι επιτυχής και ξεπεραστούν οι ιδεολογικοί και πολιτικοί σκόπελοι που υπάρχουν, ο υπό διαμόρφωση φορέας θα αποτελέσει μια σοβαρή απειλή για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «Η Κεντροαριστερά θέλει να πάρει τον χώρο της πίσω» είναι το μήνυμα που στέλνει στο Μέγαρο Μαξίμου η Φώφη Γεννηματά.

  Περιμένουν πάνω από 150.000
  Σε αυτή τη φάση κλειδί για την προοπτική του όλου εγχειρήματος θεωρείται η συμμετοχή των πολιτών. Συνδέεται ευθέως με την εξέλιξη των εκκρεμών πολιτικών θεμάτων. Αν ο νέος επικεφαλής εκλεγεί από ένα σώμα 150.000-200.000 ψηφοφόρων, όπως προσβλέπουν, τότε εκτιμάται ότι τα περιθώρια κινήσεων ικανών να οδηγήσουν σε φυγόκεντρες τάσεις περιορίζονται. Κομβικής συμμαχίας για την ενίσχυση της συμμετοχής θεωρείται το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Τη ζητούν μετ’ επιτάσεως όλοι οι υποψήφιοι. Σκοντάφτει στην «κόκκινη γραμμή» της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ζητεί να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την παραλαβή του κωδικού που θα επιτρέψει την ψήφο από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου. Στην αφετηρία της διαδρομής οι υποψήφιοι ρίχνουν το βάρος τους στον οργανωτικό τομέα. Εχουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας εκστρατείας που απαιτεί, εκτός των άλλων, παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί η δυναμική την οποία μπορεί να αναπτύξει κάθε υποψηφιότητα. Η μάχη θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο.
  Ωστόσο κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων και των προβλέψεων είναι ότι διαμορφώνονται διάφορες κατηγορίες υποψηφιοτήτων. Της Φώφης Γεννηματά, η οποία θεωρείται το φαβορί για τον δεύτερο γύρο, των υποψηφιοτήτων που εκτιμάται ότι έχουν δυναμική δεύτερου γύρου (όπως αυτές του Γιώργου Καμίνη και του Νίκου Ανδρουλάκη), αυτών που αναμένεται να φανεί η επιρροή τους στην ευρύτερη παράταξη (Σταύρος Θεοδωράκης). Ολοι θα μετρήσουν τις δυνατότητές τους μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Είναι ωστόσο αβέβαιο πόσο ασφαλείς εκτιμήσεις αλλά και μετρήσεις μπορούν να γίνουν σε ένα υπό διαμόρφωση εκλογικό σώμα.

  Ελεγχος των οικονομικών για την προβολή
  Ενα από τα θέματα που απασχολούν τους υποψηφίους αλλά και την Επιτροπή Αλιβιζάτου είναι αυτό των προεκλογικών δαπανών. Επαγγελματίες της διαφημιστικής αγοράς μιλώντας στο «Βήμα» υπογραμμίζουν ότι για μια στοιχειώδη καμπάνια στο Διαδίκτυο και στα social media απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 3.000 ευρώ την εβδομάδα. Εκτιμούν ότι μαζί με την προβολή σε έντυπα, τα έξοδα μετακίνησης, τους χώρους εκδηλώσεων στην Περιφέρεια, θα απαιτηθεί για αυτές τις εβδομάδες ένα ποσό που θα φτάνει περίπου τις 50.000 ευρώ. Το ποσό για ορισμένους υποψηφίους μοιάζει δυσθεώρητο. «Μόλις φτάσω τις 15.000 ευρώ σταματάω» λέει στο «Βήμα» ένας από τους υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση, μόνο η διαφημιστική αγορά, όπως τονίζεται από γνώστες του κλάδου, προσδοκά ότι η διαδικασία εκλογής με τους επτά υποψηφίους θα της αποφέρει έσοδα που θα πλησιάζουν συνολικά τις 500.000 ευρώ.
  Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο προτάσεων για τον έλεγχο των οικονομικών και την προβολή των υποψηφίων. Προτείνει όλα τα έξοδα των υποψηφίων να αναρτώνται από το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής. Δεν τίθεται χρηματικό όριο στις δαπάνες, παροτρύνονται όμως οι υποψήφιοι σε μια λιτή εκστρατεία. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει και στη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί τις δαπάνες. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει ζητήσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών να δημοσιοποιήσει το ύψος των δαπανών του κάθε υποψηφίου.
  Στα θέματα προβολής στόχος είναι να υπάρξει μία τουλάχιστον κοινή τηλεοπτική παρουσία. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που κατέχουν αξιώματα θα πρέπει να τα διαχωρίσουν από τη δράση τους ως υποψηφίων και να μην τα χρησιμοποιούν για να προβάλουν θέματα του προεκλογικού αγώνα. Συνιστάται η αποφυγή αγοράς τηλεοπτικού χρόνου και παροτρύνονται οι υποψήφιοι να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους ως πέντε αναρτήσεις των συνυποψηφίων τους, κατά το μοντέλο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

  Θέμα «ουδετεροποίησης» στο ΠαΣοΚ»
  Οταν η Φώφη Γεννηματά άνοιγε το παιχνίδι της εκλογής, δεν περίμενε ότι θα εκδηλώνονταν άλλες τρεις υποψηφιότητες μέσα από το κόμμα της. Η πληθώρα υποψηφιοτήτων από το ΠαΣοΚ ερμηνεύεται ως ένδειξη της αδυναμίας της κυρίας Γεννηματά να πείσει, ενώ άλλοι προτιμούν την εξήγηση της ύπαρξης υπερβολικών φιλοδοξιών. Σε κάθε περίπτωση τίθεται ζήτημα «ουδετεροποίησης» του κομματικού μηχανισμού του ΠαΣοΚ. Το ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος από τον Νίκο Αλιβιζάτο, αλλά η λειτουργία των κομμάτων δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδεται ότι «το ΠαΣοΚ δεν θα κάνει παύση λειτουργίας επειδή το θέλουν ορισμένοι. Θα προβάλλει τις δραστηριότητες και τις πολιτικές του θέσεις, και φυσικά τη δραστηριότητα της προέδρου του». Επισημαίνουν μάλιστα ότι προ ημερών ο κ. Μανιάτης παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Ιόνιας οδού και η δήλωσή του ως αρμόδιου τομεάρχη μοιράστηκε στον Τύπο. Και ξεκαθαρίζουν ότι η προεκλογική καμπάνια της κυρίας Γεννηματά θα εξυπηρετηθεί μέσω δικής της ιστοσελίδας και θα υποστηριχθεί από δικό της οργανωτικό σχήμα. Ωστόσο τα επιτελεία των υποψηφίων σημειώνουν «την κινητοποίηση του επικοινωνιακού μηχανισμού του κόμματος και του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη στην προβολή της κατάθεσης της υποψηφιότητας Γεννηματά», τονίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
  Φώφη Γεννηματά
  Με ισχυρά οργανωτικά και πολιτικά χαρτιά
  Προσέρχεται στη διαδικασία ως το μεγάλο φαβορί. Ανοιξε το παιχνίδι της διαδοχής, κατά τους συνεργάτες της έχει το δικαίωμα να λέει «εγώ σας έφερα μέχρι εδώ». Ωστόσο σε αυτή τη φάση το διακύβευμα αφορά το από ‘δώ και πέρα. Διαθέτει ισχυρά οργανωτικά και πολιτικά χαρτιά. Το επιτελείο της θα εστιάσει στο ότι είναι η υποψηφιότητα που έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο 40%-45% του ΠαΣοΚ του 2010, κάνοντας ξανά την παράταξη μεγάλη. Στόχος της είναι να πετύχει στον πρώτο γύρο ποσοστό πάνω από το 30% και διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο. Θα αποφύγει κάθε είδους προσωπική αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους της.
  Γιώργος Καμίνης
  Στην Περιφέρεια έχει την εικόνα του άφθαρτου νέου προσώπου

  Η υποψηφιότητά του άλλαξε το σκηνικό της εκλογής. «Αποπασοκοποίησε» τη διαδικασία και άνοιξε τον δρόμο στην υποψηφιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη. Δύο φορές δήμαρχος της Αθήνας, την πρώτη είχε θεωρηθεί χαμένος από χέρι. Καλείται και τώρα να αποδείξει ότι είναι «το αουτσάιντερ που κερδίζει». Πρώτο στοίχημα η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο. Μετά τα δεδομένα αλλάζουν, οι συμμαχίες χτίζονται από την αρχή. Η υποψηφιότητά του συγκεντρώνει υποστηρικτές από τον ευρύτερο χώρο της παράταξης. Λέγεται ότι δεν έχει δυνάμεις εκτός Αθηνών, άλλοι λένε ότι θα τα πάει καλύτερα στην Περιφέρεια, όπου έχει την εικόνα ενός άφθαρτου, νέου προσώπου στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

  Σταύρος Θεοδωράκης
  Η συμμετοχή θα κρίνει την εκλογική επίδοση

  Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να υψώσει τη σημαία του «no name», ενιαίου φορέα του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου, όπως τον προσδιορίζει; Η υψηλή προσωπική του δημοτικότητα δεν αρκεί. Ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την εκλογική επίδοση της «νεωτερικότητας» που πρεσβεύει το στίγμα του επικεφαλής του Ποταμιού είναι η συμμετοχή. Η προσέλευση στις κάλπες ενός εκλογικού σώματος άνω των 150.000, ανάμεσά τους και μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων νέας ηλικίας, ένα κοινό στο οποίο θεωρεί ότι υπερέχει των συνυποψηφίων του. Γι’ αυτό επιμένει σε ζητήματα που θα αυξήσουν τη συμμετοχή, όπως αυτό της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

  Γιάννης Ραγκούσης
  Θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ

  Ο πρώην υπουργός με πρόσημο το μεταρρυθμιστικό του έργο («Καλλικράτης», «Διαύγεια») επιστρέφει ύστερα από πέντε χρόνια στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό ως υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης. Ξεκίνησε θέτοντας θέματα διαδικασίας και πολιτικής ουσίας. Τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Επιμένει στη διεξαγωγή 13 debates μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των περιφερειών. Θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ, αποκλείοντας μετεκλογική συνεργασία. Διατυπώνει τη θέση για επιβολή ορίου οκτώ χρόνων στην υπουργική και 12 χρόνων στη βουλευτική θητεία. Η επόμενη Ελλάδα θα έχει και μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική. Ο κ. Ραγκούσης προτείνει την Προεδρική Δημοκρατία. Η υποψηφιότητά του χαρακτηρίζεται «ζωηρή και με προοπτικές».

  Απόστολος Πόντας
  Μια νέα άφιξη στους πολιτικούς κύκλους που «ήρθε για να μείνει»

  Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνιζε ότι η αρχηγός υπάρχει και είναι η Φώφη Γεννηματά. Την Πέμπτη το απόγευμα της τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος. Ο κ. Πόντας είναι μια νέα άφιξη στους πολιτικούς κύκλους. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, «ήρθε για να μείνει». Η απήχησή του είναι απροσδιόριστη. Είναι πεισματάρης, μεθοδικός και πλαισιώνεται από ικανούς συνεργάτες. Η προεκλογική περίοδος θα δείξει αν αυτά αρκούν για να φτάσει η υποψηφιότητά του ως το τέλος.

  Δημήτρης Τζιώτης
  Επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου

  Ηταν υποψήφιος για την αρχηγία του ΠαΣοΚ και το 2007. Λέγεται ότι τότε πήρε την απόφαση να σταθεί απέναντι στους Γιώργο Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σκανδαλίδη όταν επιστρέφοντας από τη Μύκονο οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητό του στην παραλιακή ακούγοντας μια ενημερωτική εκπομπή. Η υποψηφιότητά του είχε μόνο έναν υποστηρικτή, τον τότε βουλευτή του ΠαΣοΚ Κώστα Καΐσερλη. Ηταν υποψήφιος στον Δήμο Βουλιαγμένης το 2006. Πολιτικός επιστήμονας με αξιοπρόσεκτο επαγγελματικό βιογραφικό, υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι άγνωστο αν καταφέρει να φτάσει ως το τέλος.

  Κωνσταντίνος Γάτσιος
  Θα πορευθεί με το σύνθημα «παραγωγή ή θάνατος»

  O πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει να επιδείξει πλούσιο επιστημονικό έργο, για το οποίο και έχει βραβευθεί. Εχει αναλάβει θέσεις ευθύνης σε μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το όνομά του είχε ακουστεί και για την ηγεσία του κόμματος της Δημοκρατικής Ευθύνης που στηρίζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. «Η απόφαση αποτελεί για μένα μια πράξη καθήκοντος» δήλωσε καταθέτοντας την υποψηφιότητά του. Για τον κ. Γάτσιο ο υπό δημιουργία φορέας «δεν μπορεί παρά να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου». Προτάσσει τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πρακτικής και θα πορευθεί με το σύνθημα «παραγωγή ή θάνατος».

  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
  Πρωταγωνιστής στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

  Στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ το 2015 ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος είχε λάβει ποσοστό της τάξης του 25%. Αυτή η μάχη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συμμετοχές, αλλά ο κ. Κωνσταντινόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος. Διαθέτει επιπλέον πείρα, τα τελευταία χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχει πρωταγωνιστήσει στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα καταφέρει τον στόχο που έθεσε με τη δήλωση της υποψηφιότητάς του: να εκπροσωπήσει «τη νέα γενιά ευθύνης της παράταξης, που παρέμεινε όρθια στα δύσκολα και τίμησε την ιστορία του ΠαΣοΚ», που θα στηριχθεί εκλογικά και από ευρύτερες δυνάμεις του χώρου.

  Γιάννης Μανιάτης
  Τέσσερις άξονες δράσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση

  Η στρατηγική του Γιάννη Μανιάτη αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την υπενθύμιση των δράσεων που ανέλαβε κατά την υπουργική του θητεία (κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ), για να τονίσουν την αποτελεσματικότητα, το κοινωνικό του στίγμα και την προσήλωση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το σχέδιό του για τη χώρα. Παρουσίασε τέσσερις άξονες δράσης για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και για την παραγωγή νέου πλούτου, μέσω και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας, που μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του Ασφαλιστικού. Κατά τη δική του άποψη ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει την πόρτα κλειστή στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Νίκος Ανδρουλάκης
  Υπέρ της ανανέωσης του χώρου «σε ιδέες και πρόσωπα»

  Η υποψηφιότητά του έρχεται με καθυστέρηση δύο χρόνων. Πολλοί θεωρούσαν βέβαιο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έπαιρνε μέρος στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ το 2015. Ο νεαρός ευρωβουλευτής τελικά επέλεξε να εκτεθεί σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα, διεκδικώντας την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, δεν θα είναι «Ενωση Κέντρου» αλλά «ενιαίο κόμμα». Αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλδημοκράτης» και τάσσεται υπέρ της ριζοσπαστικής ανανέωσης του χώρου «σε ιδέες και πρόσωπα», όχι απαραίτητα από τον χώρο του ΠαΣοΚ μόνο. Η υποψηφιότητά του εκτιμάται από το επιτελείο του αλλά και τα επιτελεία των συνυποψηφίων του ότι έχει δυναμική δεύτερου γύρου.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk