ΕΕ: 23 πόλεις διεκδικούν υπηρεσίες που «διώχνει» το Brexit

Υποψηφιότητα για να γίνουν, μετά το Brexit, η νέα έδρα των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Λονδίνο έχουν καταθέσει συνολικά 23 πόλεις από διάφορα σημεία της ΕΕ. Οι δύο υπηρεσίες που «ψάχνουν σπίτι» είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Υποψηφιότητα για να γίνουν, μετά το Brexit, η νέα έδρα των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που εδρεύουν στο Λονδίνο έχουν καταθέσει συνολικά 23 πόλεις από διάφορα σημεία της ΕΕ. Οι δύο υπηρεσίες που «ψάχνουν σπίτι» είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Για τη σημαντικότερη από τις δύο υπηρεσίες, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αριθμεί σχεδόν 900 εργαζομένους, έχουν θέσει υποψηφιότητα 19 μητροπόλεις. Οκτώ έχουν δηλώσει υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EMA).

Οι μελλοντικές έδρες των δύο υπηρεσιών θα αποφασισθούν με ψηφοφορία μεταξύ των 27 η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς πάντως να προτείνει κάποια κατάταξη.

Έχουν προσδιοριστεί πολλά κριτήρια, πέραν της δυνατότητας οι υπηρεσίες να είναι επιχειρησιακές τη στιγμή της αποχώρησης της Βρετανίας (το αργότερα στα τέλη Μαρτίου 2019): η προσβασιμότητα, η παρουσία σχολείων για τα παιδιά των εργαζομένων, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην περίθαλψη.

Μια κάποια γεωγραφική ισορροπία στην κατανομή με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

Τα 27 κράτη μέλη, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, είχαν περιθώριο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να υποβάλουν μία και μόνο υποψηφιότητα για κάθε υπηρεσία.

Έτσι η Γαλλία πρότεινε τη Λιλ βορρά για τον EMA και το Παρίσι για την EBA, η Γερμανία τη Βόννη και τη Φρανκφούρτη αντιστοίχως.

Τέσσερα κράτη μέλη επέλεξαν να προτείνουν μία μόνο πόλη για τις δύο υπηρεσίες: το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία πρότειναν τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί επιστημονικά, επιβλέπει και πραγματοποιεί τους ελέγχους ασφαλείας των φαρμάκων για ιατρική και κτηνιατρική χρήση που διατίθενται εντός της ΕΕ.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις της μεγάλης πλειονότητας των κρατών μελών συναγωνίζονται για τον EMA: στον κατάλογο βρίσκεται η Αθήνα, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Μπρατισλάβα, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βαλέττα και το Ζάγκρεμπ.

Η νέα έδρα θα έχει και έμμεσα οικονομικά οφέλη από τις αφίξεις εκατοντάδων υπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Για παράδειγμα ο EMA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος από το 1995 στην επιχειρηματική συνοικία Κανάρι Γουόρφ του Λονδίνου, παρήγαγε κρατήσεις για 30.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για πολυάριθμους επισκέπτες στη διάρκεια του 2015.

Η ΕΒΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 2011, είναι γνωστή για τα τεστ αντοχής που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Απασχολεί περίπου 190 πρόσωπα και κρατήσεις για σχεδόν 9.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία γίνονται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες της.

Η Πράγα και το Λουξεμβούργο έχουν επίσης θέσει υποψηφιότητα για να υποδεχθούν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk