Μοιάζει με mission impossible, αδύνατη αποστολή. Η συμφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να μένει μετέωρη. Το μπαράζ των δηλώσεων την Παρασκευή στο Μπάρι δείχνει, ότι οι δυο πλευρές αδυνατούν να βρουν το περιβόητο «σημείο ισορροπίας» στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους: Με την Κριστίν Λαγκάρντ, από τη μια, να επιμένει στην «ποσοτικοποίηση» της ελάφρυνσης εδώ και τώρα. Και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη, να μην θέλει να ακούσει γι αυτήν πριν από τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Οι αντίδικοι ξέρουν βέβαια, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Γι αυτό και επιδιώκουν το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας για την αξιολόγηση στις 22 Μαίου στο Eurogroup –κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο. Ταυτόχρονα προετοιμάζονται όμως και για τα χειρότερα. Και το χείριστο από αυτά θα ήταν μια δήλωση του ΔΝΤ, ότι χωρίς επαρκή ποσοτικοποίηση δεν θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα –κάτι που θα προκαλούσε άμεσα, κατά τον κ.Σόιμπλε, και την αποχώρηση της Γερμανίας από αυτό.
«Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι» κατευνάζει γερμανική κυβερνητική πηγή . «Στις 22 Μαίου θα επιτύχουμε οπωσδήποτε συμβιβασμό».
Αυτός, σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούσε να στηρίζεται σε δυο βασικά σημεία: Αφενός,, σε μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών για την αξιολόγηση (με αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης), και αφετέρου στη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όσο το Βερολίνο αρνείται να συναινέσει στην ποσοτικοποίηση.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένει και η αντιπολίτευση στο Βερολίνο. «Υποθέτω ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε», λέει ο βουλευτής της Linke (Αριστεράς) και μέλος της αρμόδιας για το ελληνικό πρόγραμμα Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής Ρόλαντ Κλάους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα αναγγελθεί έτσι αναγκαστικά μετά τις εκλογές, όταν ο κ.Σόιμπλε θα μπορεί να πει «ναι» στην ελάφρυνση του χρέους χωρίς τον φόβο των ψηφοφόρων. Η δόση θα εκταμιευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθεροποίησης ESM, που διαθέτει επαρκείς οικονομικές ρεζέρβες, μεταξύ άλλων τα κονδύλια που «περίσσεψαν» από την περσινή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Και σε ότι αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών, που μέχρι τώρα απαιτούσε από τον κ.Σόιμπλε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα –«κανένα πρόβλημα»: Η ομάδα αυτή, προσθέτει, έχει μεν σχετική αυτονομία, τελικά όμως «δεν θα επαναστατήσει», όπως απειλεί σήμερα, αλλά θα υποκύψει στα κελεύσματα του χριστιανοδημοκρατικού τμήματος της κυβέρνησης με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ.
Το λογαριασμό γι αυτόν τον συμβιβασμό θα τον πληρώσει φυσικά πάλι η Ελλάδα. Αυτό το έκανε ξεκάθαρο ο υπουργός οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στις συνομιλίες που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα. «Αν η συμμετοχή του ΔΝΤ ναυαγήσει, τότε οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να δοθούν μόνο έναντι έμπρακτων εγγυήσεων» του είπε –ντεπό, επιχειρήσεις, κτίρια, οικόπεδα, νησιά, και πάει λέγοντας. «Τέτοιο μοντέλο υπάρχει ήδη: το φιλανδικό» υπενθύμισε. Η Φιλανδία είχε ζητήσει και πάρει το 2012 για το μερίδιό της στην «βοήθεια» τέτοιες εγγυήσεις, που έχουν κατατεθεί σε μια καταπιστευτική εταιρία (Treuhand) στο Λονδίνο.
Ο βαυαρός υπουργός υπενθύμισε και κάτι άλλο: Ότι η Αθήνα έχει ακόμα έναν απέραντο δρόμο μπροστά της. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή, όχι στο τέλος ενός νέου Μαραθώνιου» είπε. Τα μέτρα που συμφώνησε πρόσφατα με τους δανειστές, πρόσθεσε μιλώντας κατά παραγγελία του κ. Σόιμπλε, «δεν αρκεί απλώς να αποφασιστούν από την ελληνική Βουλή, αλλά και να εφαρμοστούν ένα προς ένα». Μαραθώνιος Γολγοθάς δηλαδή.
Μια πρόγευση γι αυτά θα μπορούσαν να πάρουν τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής στις αρχές της εβδομάδες, όταν η υπηρεσία ευρωπαϊκών ντοκουμέντων τους απέστειλε το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών στο Eurogroup –προτού γνωστοποιηθεί αυτό στους έλληνες συναδέλφους τους (αυτό έγινε μόλις την Παρασκευή) με τη μορφή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δεν την πήραν όμως, πρώτον, επειδή πολλά από αυτά βρίσκονταν στη Μεγάλη Βρετανία λόγω του brexit, και δεύτερον, επειδή τα υπόλοιπα ασχολούνταν αποκλειστικά με τον διακανονισμό των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατιδίων και του ομοσπονδιακού κράτους.
«Πιαστήκαμε αδιάβαστοι» παραδέχεται ο κ.Κλάους. Αυτό θα αλλάξει ωστόσο γρήγορα. Το θέμα της Ελλάδας θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού το αργότερο λίγο μετά τη συζήτησή του στο Eurogroup της 22ης Μαίου. «Μέχρι τότε θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι» λέει. Για να μπορούν να παρακολουθούν ευθέως τόσο τις εξελίξεις στην Αθήνα, όσο και τους ευφάνταστους ελιγμούς για ένα αίσιο πέρας της «αδύνατης αποστολής».