Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ανήκει στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η πάθηση οδηγεί σε περιορισμό της καθημερινής διαβίωσης των ασθενών αλλά μπορεί να αποβεί και μοιραία σε περιπτώσεις που οι πάσχοντες μένουν χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Η θεραπεία των ασθενών με ΧΑΠ έχει βελτιωθεί με την ανάπτυξη των κατευθυντήριων οδηγιών. Η χορήγηση πολλαπλών εισπνεόμενων δόσεων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΧΑΠ έχει δείξει ότι οδηγεί στην υποθεραπεία της νόσου.
Σημαντικός είναι ο ρόλος των συσκευών στη θεραπεία της πάθησης. Η σωστή συμμόρφωση οδηγεί σε ρυθμισμένους ασθενείς χωρίς συμπτώματα, ενώ αποφεύγονται παρενέργειες, επιπρόσθετες εισπνοές και επιπλοκές.
Χαρακτηριστικό στη ΧΑΠ είναι η σταδιακή έκπτωση από δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα ψώνια και η άσκηση, ένδειξη των πρώτων σταδίων της νόσου. Οπως σε όλες τις χρόνιες παθήσεις έτσι και στη ΧΑΠ η μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων προκαλεί αίσθημα δυσφορίας, ενώ κατάθλιψη και αίσθημα φόβου μπορεί να εκδηλωθούν με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της πάθησης.
Το 8,4% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές πάσχει από ΧΑΠ σύμφωνα με τη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δυστυχώς όμως περίπου το 50% δεν το γνωρίζει. Η σωστή αντιμετώπιση αλλά και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.
Η μείωση των συμπτωμάτων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Καπνιστές άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε λειτουργικό έλεγχο αναπνοής. Η διακοπή καπνίσματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη μη εξέλιξη της νόσου.
Το άτμισμα (χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου) αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο πρόσληψης εισπνεόμενης νικοτίνης, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται για περιορισμένο χρόνο ως βοήθεια στους καπνιστές για να μειώσουν και να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στην προσπάθεια υποκατάστασης του συμβατικού καπνίσματος με το άτμισμα είναι η σωστή επιλογή αρχικά τόσο του εξοπλισμού όσο και του υγρού αναπλήρωσης που θα επιλέξει ο νέος ατμιστής.
Τα πολύπλοκα σχήματα εισπνεόμενων φαρμάκων με διαφορετικές συσκευές λειτουργούν αποτρεπτικά στη σωστή λήψη και ρύθμιση των αναπνευστικών ασθενών.
Μετά τη μείωση του συμπτώματος της δύσπνοιας πρωταρχικός στόχος για τους ασθενείς με ΧΑΠ αποτελεί η πρόληψη των παροξύνσεων.
Η επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας οδηγεί σε έκπτωση της ποιότητας ζωής και γενικότερα στην εξέλιξη της νόσου.
Οι σοβαρές παροξύνσεις που συνοδεύονται με νοσηλείες αυξάνουν το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, η χορήγηση εισπνεόμενης κορτιζόνης αποτελεί βασικό συστατικό στη φαρμακευτική αγωγή των αποφρακτικών ασθενών για τη μείωση των παροξύνσεων. Νέα μόρια σε καινοτόμες συσκευές πλαισιώνουν τη φαρμακευτική μας φαρέτρα για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ.
Παρ’ όλα αυτά πρόσφατες μελέτες δίνουν μια άλλη διάσταση που αλλάζει το τοπίο στην αντιμετώπιση των αποφρακτικών ασθενών.
Η χορήγηση διπλής βρογχοδιαστολής χωρίς εισπνεόμενη κορτιζόνη δείχνει μείωση των παροξύνσεων αλλά και αύξηση του χρόνου ως την εμφάνιση της επόμενης αναπνευστικής επιδείνωσης.
Στοχευμένες θεραπείες αποτελούν το στοίχημα για τους πνευμονολόγους του μέλλοντος προσφέροντας ελευθερία κινήσεων και απευθυνόμενες στη μοναδικότητα των ασθενών.
Ποιότητα ζωής χωρίς περιορισμούς και συμπτώματα σε ασθενείς με ΧΑΠ είναι το στοίχημα της φαρμακευτικής προσέγγισης στη νέα εποχή με την παρουσία των διπλών συνδυασμών με ή χωρίς εισπνεόμενη κορτιζόνη σε μοναδικές πρωτοπόρες συσκευές που συμβάλλουν στη μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών.
Ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης είναι ειδικός πνευμονολόγος-φυματιολόγος, διευθυντής του Πνευμονολογικού Εργαστηρίου της Βιοκλινικής Πειραιά.

www.vrouvakis.gr

info@vrouvakis.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ