Τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες η αξιολόγηση

Τελευταία ευκαιρία για την επιστροφή των τραπεζών σε βιώσιμη κερδοφορία, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων,

Τελευταία ευκαιρία για την επιστροφή των τραπεζών σε βιώσιμη κερδοφορία, χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, εξέλιξη που θα έθετε σε κίνδυνο τις καταθέσεις, χαρακτηρίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Πρόκειται για αναγκαία συνθήκη για την προσωρινή σε πρώτη φάση άρση της αβεβαιότητας και την αποφυγή καταστροφικών για τον κλάδο σεναρίων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι»
επισημαίνει η ίδια πηγή.
Και προσθέτει ότι «ως και το τέλος του 2015 δεν περιμέναμε πως τα πράγματα θα ξαναφθάσουν στα όρια, μόλις λίγους μήνες μετά το επιβαρυντικό για την ελληνική οικονομία δημοψήφισμα».
Η απογοήτευση


Η αλήθεια είναι ότι το περασμένο φθινόπωρο η ατμόσφαιρα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών ήταν τελείως διαφορετική. Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι είχαν ολοκληρώσει με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα την τρίτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης ανακεφαλαιοποίησή τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έδειχνε πως θέλει να κινηθεί τάχιστα στις συζητήσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Η ευφορία αυτή ωστόσο δεν κράτησε για πολύ. Με την κυβέρνηση να επιλέγει για μία ακόμη φορά τον δρόμο της μακράς διαπραγμάτευσης, το κλίμα επιδεινώθηκε. Το μέγεθος της πτώσης των τραπεζικών μετοχών μιλάει από μόνο του. Μέσα σε λίγες εβδομάδες καταγράφηκαν νέα ιστορικά χαμηλά, με κορύφωση των ρευστοποιήσεων στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Βαριές απώλειες


Μέσα σε τρεις μήνες οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχασαν το 44% ως 73% της χρηματιστηριακής τους αξίας, «βάζοντας μέσα» όσους πόνταραν στον κλάδο. Η κατακρήμνιση δε των αξιών σε σχέση με το κλείσιμο στο ΧΑ όταν ανακοινώθηκαν οι τιμές διάθεσης των νέων τίτλων ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Και αυτό διότι οι μετοχές αυτές προσφέρθηκαν στους επενδυτές με έκπτωση (discount) από -34% ως -93% σε σχέση με τις αποτιμήσεις εκείνης της ημέρας.
Η αγορά τελικώς «χώνεψε» την παράταση των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι το εφικτό σενάριο μιας συμφωνίας ως και τον Μάιο θα επιτρέψει την έναρξη της ανάκαμψης για οικονομία και τράπεζες από εφέτος.
Το ανοδικό ξέσπασμα


Η εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν φτάσει να διακινούνται σε τιμές γύρω στο 10% της λογιστικής τους αξίας, πυροδότησε ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά.
Τους τελευταίους τρεις μήνες οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν πετύχει αποδόσεις από 88% ως 235%, πλησιάζοντας σημαντικά ή ακόμη και υπερβαίνοντας τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Το ερώτημα φυσικά είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Οπως σχολιάζει κορυφαία τραπεζική πηγή, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, δηλαδή διαφανεί πως κλείνει η αξιολόγηση και αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, οι τρέχουσες αποτιμήσεις ενδεχομένως να αποτελούν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, παρά την πρόσφατη άνοδό τους.

«Το στοίχημα επιστροφής στην κερδοφορία από εφέτος μπορεί να κερδηθεί σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα υπάρξουν μείωση του κόστους χρηματοδότησης, αύξηση της ρευστότητας και αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Δεν μπορώ να αποκλείσω ακόμη και διπλασιασμό των τιμών των μετοχών σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα»
υπογραμμίζει σχετικά ο ίδιος.
Προβλέψεις για το 2016


Η προσπάθεια για επιστροφή σε θετικό αποτέλεσμα από εφέτος θα επιτευχθεί κυρίως με τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και δευτερευόντως με τις περικοπές στα κόστη λειτουργίας και άντλησης ρευστότητας.
«Κλειδί» για το 2016 είναι η διαμόρφωση των απομειώσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο τουλάχιστον στο μισό, σε σχέση με τα περυσινά 13 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα επικουρικά θα λειτουργήσουν τα εξής:

Πρώτον,
η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες κατά 5%-6%, με
  • Μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω της περαιτέρω προς τα κάτω αναπροσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, ως αποτέλεσμα της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
  • Μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15%, χωρίς να επηρεάζεται η τρέχουσα χρήση με έκτακτες ζημιές απομείωσης, όπως π.χ. από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς επιβάρυναν τα αποτελέσματα του 2015.
Δεύτερον, η έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στο οποίο εντάχθηκαν οι τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πουληθούν στην Ευρωτράπεζα τίτλοι του EFSF που έλαβαν στο πλαίσιο της εξυγίανσης του συστήματος μετά το PSI («κούρεμα» δημόσιου χρέους).
Εκτιμάται ότι εφέτος τα κέρδη από αυτή την πηγή θα ανέλθουν σε 150-200 εκατ. ευρώ.

Αναπροσαρμογή
Ακυροι οι στόχοι για καταθέσεις – επισφάλειες

Η εξάμηνη ως τώρα καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως και το τέλος περυσινού Οκτωβρίου οδηγεί αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογή των στόχων για την πορεία καταθέσεων και «κόκκινων» δανείων τα επόμενα τρίμηνα.
Η επιστροφή αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει. Αντ’ αυτού τα υπόλοιπα στις τράπεζες από την αρχή του χρόνου βαίνουν συνεχώς μειούμενα, με τις καθαρές εκροές στο πρώτο τρίμηνο να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Τα «κόκκινα» δάνεια

Απρόβλεπτα είναι πλέον τα πράγματα και για την εξέλιξη των δανείων σε καθυστέρηση, καθώς δεν μπορούν να γίνουν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για την επίπτωση της κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις, στην οικονομία και στη συμπεριφορά των δανειοληπτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να διατυπωθούν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την πορεία των επισφαλειών το 2016 και το 2017.

«Για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τα «κόκκινα» δάνεια, θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι βαθμό και με ποια ταχύτητα θα βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, ύστερα από μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Μάιο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες»
τονίζει χρηματιστηριακός αναλυτής.
Και προσθέτει ότι σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι δύσκολη η επιτάχυνση της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος των προβληματικών χαρτοφυλακίων και προώθησης μακροχρόνιων ρυθμίσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk