Ευάγγελος Μεϊμαράκης 39,8%, Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5%, Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3%, Αδωνις Γεωργιάδης 11,4% στον α’ γύρο για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας

Έντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στη σκιά της πρωτιάς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατέκτησε την δεύτερη θέση.

Έντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στη σκιά της πρωτιάς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατέκτησε την δεύτερη θέση.

Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκτα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με το οποίο έλαβαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης 39,8%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 11,4%.

Οι δυο διεκδικητές της εξουσίας, ξεκινάνε από την αρχή την κούρσα της διαδοχής σε μια πολιτική μονομαχία που πλέον έχει τελείως άλλα ποιοτικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, από αυτά της περασμένης Κυριακής.

Με κρίσιμο παράγοντα τη συμμετοχή των ψηφοφόρων που ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά και τις συμμαχίες και συμφωνίες που θα υπάρξουν μεταξύ των δυο γύρων, οι κκ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης θα δώσουν μια αμιγώς πολιτική μάχη με αναφορές στην κεντροδεξιά Ν.Δ., αλλά με πολύ διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Αν και υπάρχει μεγάλη πίεση από πολλούς παράγοντες για να αποτραπεί ο δεύτερος γύρος, οι δυο μονομάχοι προετοιμάζονται για τη νέα κούρσα, καθώς μέσω της κάλπης του δεύτερου γύρου επιζητούν πολιτική νομιμοποίηση.

Μέχρι την 10η Ιανουαρίου, θα υπάρξουν πολλές επαφές και ζυμώσεις, καθώς θα επιχειρηθεί η στήριξη από διάφορες πλευρές. Ήδη, πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη σε δημόσια δήλωση υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη, αν και ήταν πολύ προσεκτικός, μη θέλοντας ο ίδιος να καθοδηγήσει τους πολίτες που τον ψηφίσαν.

Απομένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του μεγάλου ηττημένου του πρώτου γύρου, του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος φέρεται να μην δηλώνει ανοικτά προτίμηση, αν και αρκετοί υποστηρικτές του, φαίνεται ότι θα κλίνουν προς τον κ. Μητσοτάκη. Κρίσιμος παράγοντας όμως είναι η στάση των «καραμανλικών» που τον στήριξαν στον Βορρά, καθώς πλέον αλλάζουν τα δεδομένα και δεν αποκλείεται αρκετοί να στηρίξουν τον κ. Μεϊμαράκη, υπό την έννοια ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει εκδηλώσει την προτίμησή του.

Αναπόφευκτα, η εκλογή της 10ης Ιανουαρίου έχει μια αύρα από τα παλαιά, καθώς θα υπάρχει η σύγκρουση ενός Μητσοτάκη με τους καραμανλικούς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ιδεολογική αντιπαράθεση που μπορεί να καταγραφεί. Εξάλλου, ήδη παρατηρείται από τον πρώτο γύρο και τα όσα προηγήθηκαν εκτεταμένη επιχείρηση αμφισβήτησης των πρωτείων του καραμανλισμού.

Υπ’ αυτή την έννοια οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα και η συμμετοχή, καθώς είναι πολύ πιθανόν πολλοί από τους 400.000 που στήριξαν τους κκ. Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να μην προσέλθουν στις κάλπες. Ως εκ τούτου η στάση των ψηφοφόρων των κκ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη είναι καθοριστική για την αναμέτρηση.

Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον ποια στάση θα τηρήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί μέσω διαρροών για το ποιον υποψήφιο προτιμά, αν και είχε προτίμηση.

Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει πολλά θετικά σχόλια σε συνομιλητές του για τον κ. Μητσοτάκη για την περίοδο που ήταν υπουργός του, ενώ και ο υποψήφιος αρχηγός έχει υποστηρίξει την πρωθυπουργική θητεία του Μεσσήνιου πολιτικού, αλλά αυτά τα δυο γεγονότα δεν συνιστούν και παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση με τον κ. Μεϊμαράκη.

Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία και εκπέμπεται μήνυμα ότι με δεδομένο το 40% περίπου που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, την 10η Ιανουαρίου θα επικρατήσει με άνεση. Ήδη, η γραμμή φαίνεται να είναι από ένα τμήμα των υποστηρικτών, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο διαχωρισμός καραμανλικών- μητσοτακικών που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ των βασικών συνεργατών του, άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας, ότι είναι νεοφιλελεύθερος σε αντίθεση με τον κεντροδεξιό και πιο κοντά στην κοινωνική δεξιά κ. Μεϊμαράκη.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει ότι όλα αρχίζουν από το…μηδέν και η μάχη μπήκε σε άλλη βάση, έλαβε τη στήριξη του κ. Γεωργιάδη, προσδοκά πολιτική βοήθεια από τμήμα των σαμαρικών και από την πλευρά Τζιτζικώστα και τονίζει ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα. Μόνο που από το επιτελείο του επιμένουν ότι παρασκηνιακές συμφωνίες δεν μπορεί να υπάρξουν και λέει πως όσα στελέχη στηρίξουν τον κ. Μητσοτάκη, που δεν επιλέγει την μετωπική σύγκρουση, θα πρέπει να πάρουν θέση δημόσια και αυτοβούλως.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα κάνει ο κ. Τζιτζικώστας που αργά το απόγευμα της Τρίτης έγραψε το κάτωθι μήνυμα στο twitter: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου για την πρωτιά στη Μακεδονία,για την πρωτιά στην Α’ κ Β’Θεσσαλονίκης παρά τις γνωστές αντιξοότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι πρώτος σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός από τις Σέρρες, αλλά και στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ερμηνεία που γίνεται από το περιβάλλον του, σχετικά με το tweet, οι αντιξοότητες ήταν η παρέμβαση του κ. Καραμανλή υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας δέχεται εισηγήσεις να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη και όλα είναι ανοικτά.

Η ανακοίνωση με τα τελικά αποτελέσματα

Ο Προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Τραγάκης, για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και επιβεβαιώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διαδικασία παρουσιάσθηκαν κάποια τεχνικά θέματα που αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς, γι’ αυτό χρειασθήκαμε και περισσότερο χρόνο.

Μην ξεχνάτε ότι τρεις λειτουργίες έκανε η Επιτροπή μας: Έκανε τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών, τη λειτουργία των Προέδρων, δηλαδή των δικαστικών για τις Εθνικές Εκλογές και την επιβεβαίωση που γίνεται από τα Πρωτοδικεία. Αυτός ήταν και ο λόγος για την καθυστέρηση.

Επί εγκύρων ψηφοδελτίων 404.078, έλαβαν:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: 39,8% ήτοι 160.823 ψήφους

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 28,5% ήτοι 115.162 ψήφους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: 20,3 % ήτοι 82.028 ψήφους

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: 11,4 % ήτοι 46.065 ψήφους

Προσκαλώ, αλλά και παρακαλώ τους 400.000 και πλέον Νεοδημοκράτες που προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το ανώτατο δημοκρατικό τους δικαίωμα, για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να το επαναλάβουν και στις 10 Ιανουαρίου 2016.

Για να αποδείξουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ ενωμένη και δυνατή για να ανταποκριθεί στον εθνικό της ρόλο σε μία δύσκολη συγκυρία για το καλό της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk