Νέα Δημοκρατία: Ευ. Μεϊμαράκης – Κ. Μητσοτάκης αναμετρώνται στον β’ γύρο

Η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ., καθώς ψήφισαν περίπου 400.000 άτομα, κρίνει το εκλογικό

Η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ., καθώς ψήφισαν περίπου 400.000 άτομα, κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση και σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατακτά την πρωτιά, ενώ έως τις ένδεκα το βράδυ, υπήρχε δυναμική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που φαινόταν πως κατακτούσε την δεύτερη εκλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο 50% των καταμετρημένων ψήφων ο κ. Μεϊμαράκης λαμβάνει το 40%, ο κ. Μητσοτάκης το 30%, ο κ. Τζιτζικώστας το 19% κι ο λ. Γεωργιάδης το 11%.

Μένει να επιβεβαιωθεί από τα επίσημα αποτελέσματα εάν ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι τρίτος και άρα ο μεγάλος χαμένος της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, καθώς είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για τον 38χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, μια αμιγώς καθαρά πολιτική μάχη, στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε κάθε πλευρά, ενώ από το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν οι συμμαχίες της δεύτερης Κυριακής, στις 10 Ιανουαρίου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%.Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο δεύτερο γύρο και θα κερδίσουμε τη Ν.Δ.» λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Παρά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που ήδη διαμορφώνουν κλίμα, από το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα συνιστούν υπομονή και αρνούνται να συζητήσουν περί αποκλεισμού του περιφερειάρχη από το δεύτερο γύρο. Μάλιστα, λένε ότι εάν δεν ενσωματωθούν εκλογικά τμήματα από την Αττική, αλλά και από τη Μακεδονία, ουδείς μπορεί να εξάγει συμπεράσματα και επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα.

Αντίθετα από το επιτελείο του Περιφερειάρχη επιμένουν ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τζιτζικώστας και σημειώνουν από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 197 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 16.500 ψήφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 10.650, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8.400 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 3.050.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Η 11η Ιανουαρίου θα είναι μια νέα ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους 400.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στη διαδικασία της Κυριακής να πάνε στις κάλπες του β’ γύρου για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, στις 10 Ιανουαρίου.

Με τη δήλωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τόσο τη δεύτερη θέση, όσο και την πρόθεσή του να πάει στον β’ γύρο ανεξαρτήτως του εύρους της διαφοράς από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μίλησε για «ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης που στο β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου» που θα είναι νικηφόρο, καθώς πρόκειται για άλλη εκλογή.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους ψήφισαν την Κυριακή, είπε ότι έδωσαν οξυγόνο στην παράταξη και πρόσθεσε ότι στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες ενώθηκαν νέοι φίλοι του κόμματος, στους οποίους τώρα θα λογοδοτεί.

Ανέφερε ότι η ψήφος στις εσωκομματικές εκλογές έχει διπλό μήνυμα, αφενός να γίνει η Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπως και μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση, αφετέρου στέλνει μήνυμα στην «ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι η κοινωνία δεν ανέχεται άλλα ψέμματα, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωση Πλακιωτάκη

Ψυχραιμία, ενωτικό κλίμα και σύνεση συνέστησε τους δύο υποψηφίους του β’ γύρου ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και τους τέσσερις υποψηφίους του α’ γύρου «για τον φιλότιμο αγώνα τους, κυρίως όμως για την ευπρεπή στάση τους κατά την ημέρα των εκλογών».

Δίνοντας μια εικόνα του αποτελέσματος ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως κανείς από τους δύο πρώτους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές είπε:

«Σήμερα πάνω από 400.000 στελέχη μέλη και φίλοι του κόμματός μας προσήλθαν στις κάλπες και ανταποκρίθηκαν στο χρέος τους απέναντι στην παράταξη και την ιστορία της.

» Ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 400.000 στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, οι οποίοι με την ψήφο τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην κοινή μας προσπάθεια ώστε να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη, δυνατή, φιλοευρωπαϊκή δύναμη για τον τόπο. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκλογική διαδικασία»

Δήλωση Τραγάκη

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 400.000 νεοδημοκράτες, που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, απηύθυνε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης, δηλώνοντας ότι ένα πρώτο δείγμα του αποτελέσματος θα δοθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωση Τζτζικώστα

Δήλωση αναγνώρισης της νίκης Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη έκανε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Θέλω να συγχαρώ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως, δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις δυνάμεις του για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη.

Η εκλογική διαδικασία

Μέχρι την ώρα που έγινε το προγραμματισμένο κλείσιμο του συστήματος για λίγα λεπτά είχαν ψηφίσει 375.000 άτομα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 400.000 άτομα στο τέλος της ψηφοφορίας.

Την παράταση της εκλογικής διαδικασίας ανακοίνωσε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ της ΝΔ Γ. Τραγάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, αλλά όπου υπάρχουν ακόμα πολίτες παρόντες που επιθυμούν να ψηφίσουν, η εφορευτική επιτροπή θα δύναται να συνεχίσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος.

Ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 325.000 άνθρωποι και ευχαρίστησε τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους γιατί, όπως τόνισε, συνέβαλαν ώστε να είναι μεγάλη η προσέλευση του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων σε ό,τι αφορά τον αριθμό ψήφων είναι πολύ μεγάλες, ίσως δοθεί μια εκτίμηση αποτελέσματος, νωρίτερα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Διαφορετικά, η ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος αναμένεται περίπου στις 23:00.

Μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, τα μέλη της ΝΔ προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Αδ.Γεωργιάδη, Β.Μεϊμαράκη, Κ.Μητσοτάκη και Απ.Τζιτζικώστα.

Ανακοίνωση στης ΚΕΦΕ

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενημερώνει ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα.
Καλούμε όλους τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία.
Η εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου.

Δήλωση του Γ. Πλακιωτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ψήφισε το πρωί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Παράταξης μας. Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας».

Δήλωση του Απ. Τζιτζικώστα

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστλος Τζιτζικώστας ο οποίος ψήφισε στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο. «Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της ΝΔ πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Για μία παράταξη συγχρονη, ευρωπαική που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση.

Γεωργιάδης: Ο κόσμος αγκαλιάζει τη ΝΔ, από αύριο όλοι μαζί

Ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή στη «γαλάζια» κάλπη εμφανίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Κυριακής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τόνισε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη ΝΔ, που σύντομα θα πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της.

Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι «από αύριο θα είμαστε όλοι ενωμένοι για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε».

Μητσοτάκης: Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κηφισιά, όπου ψήφισε. Τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη και πως το 2016 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για τη ΝΔ.

Μεϊμαράκης: Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλη νικήτρια είναι η ΝΔ

Μήνυμα ενότητας έστειλε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγο πριν ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ. «Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ.Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλη νικήτρια είναι η ΝΔ» δήλωσε.

Μηνύματα στο twitter

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καλημέρα! Η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά! Σήμερα παίρνετε τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Ελάτε να ψηφίσετε».

«Η μάχη ξεκίνησε. Πάμε γερά» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.

Οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Εκλογικά τμήματα Ελλάδος

Εκλογικά τμήματα Εξωτερικού

Αίτηση Επαναβεβαίωσης / Eγγραφής Μέλους

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β’ γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εάν απαιτηθεί β’ γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται και στα τηλ.: 210 – 9444732, 210 – 9444981, 210 – 9444340, 210 – 9444341, 210 – 9444342, 210 – 9444343, 210 – 9444344 και 210 – 9444345.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού δεν θα υπάρξει η ηλεκτρονική υποστήριξη μέσω Tablet και Internet και ως εκ τούτου η διαγραφή του ψηφοφόρου από τον εθνικό κατάλογο και η αναγραφή του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού στην Αίτηση Επιβεβαίωσης / Εγγραφής μέλους δεν είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν έχει την Ελληνική ιθαγένεια, για να μπορεί να ψηφίσει πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στις τοπικές καταστάσεις μελών του κόμματος έως τις 20
Νοεμβρίου 2015.

Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος – ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια – εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Νοεμβρίου 2015.

Οι ψηφοφόροι των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει να επιδεικνύουν, ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια
οδήγησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, μόνον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, τα οποία να έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Κατά τα άλλα, η διαδικασία γίνεται όπως έχει προσδιοριστεί για τα εκλογικά κέντρα στο εσωτερικό.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ.

Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Η εκλογή γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών που έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής.

Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει, εφόσον δεν φέρει μαζί του, έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει.

Στη συνέχεια υποβάλλει το έντυπο στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό αριθμό του.

Επιπλέον, ο ψηφοφόρος καταβάλει στο μέλος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό το προβλεπόμενο για τη συμμετοχή ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής του ποσό (3 ευρώ) και στη συνέχεια ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk