Παιχνίδια εξουσίας εντός και εκτός ΝΔ

Πολιτικά παίγνια εξουσίας, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου και τμήματος των καραμανλικών

Πολιτικά παίγνια εξουσίας, εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, είναι σε πλήρη εξέλιξη στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με ανάμειξη του Μεγάρου Μαξίμου και τμήματος των καραμανλικών, ενώ στη μέση βρίσκεται το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Στη σκιά των αποκαλύψεων περί επικοινωνίας Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα, την παραμονή της κρίσιμης 17ωρης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, πυκνώνουν τα σενάρια για μελλοντική στήριξη της κυβέρνησης από ομάδα καραμανλικών.
Την ίδια στιγμή, υπό τη σκιά των συζητήσεων για τον δίαυλο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου με ένα βασικό κορμό καραμανλικών κυοφορούνται άλλα σενάρια για τον μελλοντικό ρόλο του ίδιου του κ. Καραμανλή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κεντροδεξιά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του καραμανλικού Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος με τις κινήσεις του έχει «σώσει» πολλές φορές την κυβέρνηση από τραγικά λάθη με παρασκηνιακές παρεμβάσεις του.
Η στάση του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με τον Πρωθυπουργό, έχει ενοχλήσει αρκετούς στη ΝΔ, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ενδιάμεσο παράγοντα μεταξύ Καραμανλή και Τσίπρα. Ο ίδιος σε συζητήσεις που έχει αρνείται τα όσα του καταμαρτυρούν και επιμένει ότι κινείται θεσμικά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αντίθετα, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι ευγνώμων στον κ. Τσίπρα που τον επέλεξε για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο και ως εκ τούτου κινείται αναλόγως, λειτουργώντας επικουρικά στην κυβέρνηση, όταν απαιτείται.
Ο κ. Τσίπρας εξ αρχής ήθελε να τα έχει καλά με τους καραμανλικούς και γι’ αυτό φρόντισε να ρίξει γέφυρες εδώ και χρόνια. Πολλοί θυμούνται ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά αποδέχθηκε πρόταση και μίλησε με θετικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε εκδήλωση του ομώνυμου Ιδρύματος.
Αυτή η σχέση οικοδομήθηκε με επιλεγμένες επαφές του Νίκου Παππά με κεντρικά στελέχη του καραμανλικού πυρήνα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, θέση που αρνήθηκε.
Δεν είναι τυχαίο ότι για το ενδεχόμενο συνεργασίας, υπό προϋποθέσεις, έχουν μιλήσει στελέχη όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά., ενώ άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου έχει και ο στενός πολιτικός φίλος του κ. Παυλόπουλου Νικήτας Κακλαμάνης που συνομιλεί τακτικά με τον κ. Παππά.
Το όνομα του κ. Καραμανλή προφέρεται με «ευλάβεια» στο «πολιτικό ιερατείο» του ΣΥΡΙΖΑ, ωσάν να πρόκειται για το πρόσωπο που μελλοντικά θα αποταθούν όταν η κατάσταση φθάσει στα άκρα και ο κ. Τσίπρας φθάσει στα όριά του. Μόνο που στην παρούσα φάση ο κ. Καραμανλής λέει σε συνομιλητές του ότι δεν βοηθάει τον τόπο μια οικουμενική κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τον Πρωθυπουργό και την πολιτική που ακολουθεί.
Μάλιστα, οικονομικά και πολιτικά γραφεία των Αθηνών, κεντρικοί παράγοντες του δημόσιου βίου κάνουν πολλαπλά άλματα και συζητούν και το πώς θα γίνει η συνεργασία, ενώ κυριαρχούν αναλύσεις για την απαρχή της Νέας Μεταπολίτευσης, στο λυκαυγές της οποίας ίσως γίνει ένα νέο κόμμα που θα συνεχίσει την πορεία του Λαϊκού Κόμματος, του Συναγερμού, της ΕΡΕ και της ΝΔ.
Στα συγκεκριμένα κέντρα υποστηρίζουν πως ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξει κυβερνητικό χάος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Καραμανλής θα δεχθεί και θα ζητήσει από τα βασικά κόμματα να στηρίξουν μια κυβέρνηση: α) υπογράφοντας το προγραμματικό πλαίσιο που θα κινηθεί, β) να έχει αυτή η κυβέρνηση 18μηνη διάρκεια ζωής και γ) να επιλέξει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τους υπουργούς που θα απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
«Ουδέν ψευδέστερον» λένε από το καραμανλικό στρατόπεδο και επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επικοινωνία των κ.κ. Καραμανλή και Τσίπρα, πέραν της μίας και μοναδικής, όπως τονίζουν, του Ιουλίου. Μόνο που κάποιοι εντός της ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι έχουν γίνει τουλάχιστον άλλες δύο. Για κακοήθειες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας μιλούν οι καραμανλικοί και στην ίδια γραμμή είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν βλέπει ότι ως τα τέλη της άνοιξης θα απειληθεί η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα επιζήμια θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την όποια συζήτηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον κ. Τσίπρα.
Στη σκιά της πρόσφατης αναφοράς του Χρύσανθου Λαζαρίδη ότι θα καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί σύντομα να αναλάβει τις τύχες της χώρας ο κ. Σαμαράς με τη βοήθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου (σ.σ.: αρνείται κάθε εμπλοκή του ονόματός του σε διάφορα σενάρια), η στάση του κ. Σαμαρά έχει ενδιαφέρον, διότι μαζί του συντάσσεται και μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ. Ο ίδιος μιλά για ενότητα στη ΝΔ, αν και ορισμένοι διερωτώνται τα μελλοντικά του σχέδια.
Το βέβαιο είναι όμως ότι η υπόθεση του «πολιτικού εναγκαλισμού» του ΣΥΡΙΖΑ με ομάδα καραμανλικών και τα όσα λέγονται για το επίπεδο συνεννόησης και επικοινωνίας σε βασικά θέματα αφήνουν βαθύ πολιτικό αποτύπωμα στις σημερινές εκλογές της ΝΔ.
Μάλιστα, έμπειρα στελέχη που δεν κατανοούν τη σκοπιμότητα της ομάδας των καραμανλικών να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο θεωρούν ότι ενδέχεται να επηρεάσει και τη στάση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στις κάλπες.
Και αυτό διότι οι καραμανλικοί και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής στηρίζουν δυναμικά με κάθε τρόπο, όπως λένε, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χαρακτηρίζει «πολιτική συκοφαντία» ότι θα συνεργαστεί αν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως το Μαξίμου τον προτιμά για πρόεδρο της ΝΔ.
Ακόμη και το επεισόδιο του Λάκη Λαζόπουλου (φωτογραφήθηκαν μαζί του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που μίλησε για την επικοινωνία των κ.κ. Τσίπρα και Καραμανλή και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης) στα μέσα της εβδομάδας με τον Αδωνι Γεωργιάδη έδωσε την ευκαιρία τόσο στον δεύτερο όσο και στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα να πουν ότι το Μαξίμου εμπλέκεται στις «γαλάζιες» εκλογές και επιλέγει αρχηγό στη ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα που ενισχύουν τα διάφορα σενάρια είναι πολλά με κορυφαίο όταν ο καραμανλικός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (προϊστάμενος της ΕΥΠ επί Καραμανλή) χαρακτηρίζει «εθνάρχη» τον κ. Τσίπρα και μιλά για τους τρεις θεσμικούς πυλώνες: τον κ. Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό και τον κ. Καραμανλή(!).


«ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ»
Η «μολότοφ» Ρουσόπουλου

Εν μέσω της μάχης του καραμανλικού στρατοπέδου να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία στη ΝΔ μέσω του κ. Μεϊμαράκη, ρήγμα στην ΚΟ δημιούργησε η εμφάνιση στον Βήμα fm 99,5 του Θόδωρου Ρουσόπουλου. H επιλογή του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας επί κυβερνήσεων Καραμανλή να εκθειάσει, όχι μόνο τον κ. Τσίπρα (έχει χαρακτηριστικά μεγάλου ηγέτη, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε), αλλά κυρίως να προαναγγείλει ουσιαστικά τη… διάσπαση της ΝΔ προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Ηταν σαν να πέταξε σπίρτο στη βενζίνη! «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε στη ΝΔ» ανέφερε. Η ανάφλεξη δεν άργησε. Αμέσως δημιούργησε απορίες η επιλογή να μιλήσει δημόσια, μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, αφού εκτιμάται πως επηρέασε αρνητικά το κλίμα, αν και από το γραφείο του κ. Καραμανλή έλεγαν ότι είναι «προσωπικές απόψεις». Ο κ. Ρουσόπουλος, που ανέφερε για μια-δυο επικοινωνίες των δύο πολιτικών, ανάγκασε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να μιλήσουν για μία. Ο κ. Ρουσόπουλος, που γνωρίζει χρόνια τον κ. Παππά και έχει καλή σχέση με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνεται της εθνικής συνεννόησης, αλλά εντός συγκεκριμένου πλαισίου, άποψη που προκαλεί αλλεργία σε τμήμα της ΝΔ, ειδικά στα δεξιά της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk