Ομνύουν στην ενότητα, φοβούνται τη διάσπαση

Με τον φόβο να επιστρέψει η συντηρητική παράταξη στα πέτρινα χρόνια, προ της δημιουργίας του Ελληνικού Συναγερμού επί Παπάγου

Με τον φόβο να επιστρέψει η συντηρητική παράταξη στα πέτρινα χρόνια, προ της δημιουργίας του Ελληνικού Συναγερμού επί Παπάγου, όταν ήταν πολυδιασπασμένη σε ένα βασικό κόμμα και σε άλλα μικρότερα, πορεύεται σήμερα στις εσωκομματικές κάλπες η Νέα Δημοκρατία.
Το κλίμα είναι δηλητηριασμένο και η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται άκρως πολεμική, ενώ δημοσίως πλέον εκφράζονται φόβοι για διάσπασή της. Η συντηρητική παράταξη, έρμαιο προσωπικών φιλοδοξιών, φατριών, πολιτικών οικογενειών και τζακιών, βαδίζει σε ένα δύσβατο μονοπάτι και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία της το επόμενο διάστημα.
Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί αν οι εσωκομματικές εκλογές θα ανοίξουν τις… πύλες της Κολάσεως και θα προκύψουν ευρύτερες εξελίξεις που θα επιταχύνουν τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ ή ενός ακόμη στον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου. Αν και πολλοί ξορκίζουν το σενάριο της διάσπασης, αυτό παραμένει υπαρκτό όσο ποτέ άλλοτε και ήδη συζητείται ανοιχτά σε όλες τις συνάξεις των στελεχών της ΝΔ.
Και οι τέσσερις υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ομνύουν πίστη στην ενότητα του κόμματος. Μένει όμως να φανεί πώς θα κινηθούν όλοι την επομένη των εκλογών και κατά πόσον ο νικητής της αναμέτρησης θα επιδείξει διάθεση ενωτική και ανοίγματος του παιχνιδιού σε όλες τις πλευρές. Επίσης κρίσιμο στοιχείο είναι το αν οι ηττημένοι κινηθούν με παραταξιακή λογική και δεν πρυτανεύσουν οι προσωπικές φιλοδοξίες με εγωκεντρική στρατηγική, εκτός ΝΔ.
Σε αυτή την τρίμηνη, εξαντλητική προεκλογική κούρσα αναδείχθηκαν σε όλο το βάθος οι ιδεολογικές διαφορές των διαφόρων τάσεων της ΝΔ. Αυτές ξεφεύγουν από την κεντρική συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση είτε θα στηρίξει είτε θα συνεννοηθεί είτε θα συναινέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για να προωθηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Οι διαφορές πλέον εντοπίζονται στον πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς και είναι εμφανές ότι στη ΝΔ υπάρχουν μια κεντροδεξιά, παραδοσιακή καραμανλική τάση, μια κεντρώα, πιο φιλελεύθερη και μια αμιγώς δεξιά. Αυτές οι τάσεις εκφράζονται μέσω των τεσσάρων υποψηφίων και από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί και σε μεγάλο βαθμό προς το ποια πλευρά του εκλογικού χάρτη θα μετατοπιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Πάντως είναι εμφανές ότι καθίσταται δύσκολο να συνυπάρξουν αρκετοί την επόμενη μέρα, αφού σε διάφορα ζητήματα είναι εμφανής ο διχασμός των βουλευτών. Π.χ. η στάση της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης ήδη προκαλεί μεγάλες εντάσεις και την προσεχή Τετάρτη η ΚΟ του κόμματος ενδέχεται να «σπάσει» στα δύο κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
Τα ποσοστά που θα καταγράψουν κυρίως οι ηττημένοι θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους. Τις φυγόκεντρες δυνάμεις στη ΝΔ ενδεχομένως να ευνοήσει ο νέος εκλογικός νόμος που προσανατολίζεται να καταθέσει για ψηφοφορία η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Εξάλλου υπάρχουν ηγετικές βλέψεις από ορισμένα κεντρικά πρόσωπα στη ΝΔ που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κάνουν το βήμα για τη δημιουργία νέου κόμματος. Ενας αναλογικότερος εκλογικός νόμος θα απελευθερώσει δυνάμεις που ως σήμερα ίσως δεν είχαν εμφανιστεί και αυτό θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στη ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα διάφορα σενάρια ότι ενδέχεται να συγκροτηθούν ίσως και δύο κόμματα από τα σπλάχνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα καθαρόαιμο δεξιό – εδώ κεντρική θέση στις συζητήσεις πολλών έχει ο Μάκης Βορίδης -, το οποίο θα απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, και ένα άλλο, πιο κεντρώο και φιλελεύθερο, το οποίο θα ρίξει γέφυρες και σε στελέχη και βουλευτές του Ποταμιού.
Κορυφαία στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική πορεία δεν ανησυχούν και θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν αποχωρήσεις από το κόμμα και ενδεχομένως να σχηματιστεί ένα μικρό σχήμα, αλλά διάσπαση δεν είναι εύκολο να γίνει.
«Κλειδί» η συμμετοχή


Το κρίσιμο στοιχείο της αναμέτρησης θα είναι η συμμετοχή, καθώς από τον αριθμό των πολιτών που θα προσέλθουν στις «γαλάζιες» κάλπες θα εξαρτηθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ελπίζουν σε μια συμμετοχή 250.000-300.000 ψηφοφόρων που θεωρείται ένα πολύ μεγάλο νούμερο για την εποχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, η αυξημένη συμμετοχή καθώς και η μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση στον νέο αρχηγό.
Αν υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή και προσέλθουν πρόσωπα που δεν είχαν ιδιαίτερους κομματικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη ΝΔ, θα ευνοηθούν κυρίως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας και μετά ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Μεϊμαράκης, αν προσέλθουν περισσότερο ψηφοφόροι που αισθάνονται οργανωτικά κοντά με τη ΝΔ και δεν υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, έχει σημαντικό προβάδισμα.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν «υπόγεια ρεύματα» που κινούνται, τα οποία και ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ψηφοφορία, όπως ομάδες από τους χώρους της Εκκλησίας, των αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας, των ομογενών εκ Σοβιετικής Ενωσης κ.ά. Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία τι επιρροή έχει τελικά ο κάθε υποψήφιος σε διάφορες περιφέρειες και αν αυτή καταγραφεί στις κάλπες.

Στη σκιά του φιάσκου
Ο δεύτερος γύρος και ο φόβος του ατυχήματος

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα διεξαχθεί ή όχι δεύτερος γύρος, καθώς είναι απίθανο να συγκεντρώσει ο νικητής του πρώτου γύρου το 50%+1 για να εκλεγεί απευθείας. Υπάρχουν συζητήσεις να μη γίνει ο δεύτερος γύρος αν ο πρώτος έχει ποσοστό άνω του 40% ή κοντά στο 41%-43% και η απόσταση από τον δεύτερο είναι μεγάλη, περίπου άνω των 15 μονάδων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου θα ήταν ωφέλιμη για την παράταξη και για την ηρεμία της. Και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση η ΝΔ θα μπει πάλι σε μια εσωστρεφή και πιο συγκρουσιακή διαδικασία ως τις κάλπες στις 10 Ιανουαρίου. Ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί το Καταστατικό και να γίνει ο δεύτερος γύρος πάση θυσία, ενώ ο κ. Γεωργιάδης το αφήνει ανοιχτό.
Το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Η αγωνία όλων είναι να μην υπάρξουν τεχνικά προβλήματα και ευελπιστούν λόγω του κύρους της εταιρείας Vodafone να κυλήσουν όλα ομαλά. Ο φόβος όμως ενός τεχνικού ατυχήματος καταγράφεται, ενώ είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στα «γαλάζια» παρασκήνια, να αξιοποιηθεί η όποια εμπλοκή για να αμφισβητηθεί η διαδικασία και άρα το τελικό αποτέλεσμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk