Αρχηγός που μπορεί να «κτυπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία

Η ώρα της κρίσεως φθάνει για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένουν μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.

Η ώρα της κρίσεως φθάνει για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απομένουν μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της συντηρητικής παράταξης.

Μετά από μια μακρά και εξαντλητική προεκλογική κούρσα περίπου τριών μηνών η Ν.Δ., η οποία ουσιαστικά είναι σε φάση μετάβασης μετά από την εκλογική ήττα του περασμένου Ιανουαρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους της παράταξης να προσέλθουν και να τους ψηφίσουν.

Στη σκιά των σεναρίων και των συζητήσεων για τη «σκιά του Μεγάρου Μαξίμου» που πέφτει πάνω από τη Ν.Δ., ο καθένας είχε τη δική του στρατηγική και τελείως διαφορετικά ήταν και τα μηνύματα που έστελναν στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Η μεγάλη και πραγματική μάχη είναι να πείσουν αυτό το εκλογικό σώμα, καθώς παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται, είτε μέσω φημών, διαρροών και σεναρίων, αυτοί που θα ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή είναι μέλη, στελέχη, ψηφοφόροι και φίλοι της Ν.Δ.

Αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, ώστε να αναλύσει κανείς και την στρατηγική βάση της οποίας κινήθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι. Παράλληλα για να γίνουν εκτιμήσεις ως προς το αποτέλεσμα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο βαθμός κόπωσης που υπάρχει στο «γαλάζιο» εκλογικό σώμα από την μακρά προεκλογική διαδικασία.

Επίσης κρίσιμος παράγοντας για τη στάση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ποια υποψηφιότητα θεωρείται αξιόπιστη και εναλλακτική επιλογή για να ανασυγκροτήσει τη ΝΔ, ενώ πολλοί φοβούνται για την ενότητα την επομένη των εκλογών, καθώς συζητούνται τα σενάρια διάσπασης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής και κυρίως εάν θα επιβεβαιωθεί ότι τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κομμάτων φαίνονται στις κρίσιμες γι’ αυτά στιγμές.

Ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για την τελική στάση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην επιλογή τους θα είναι ποιος υποψήφιος θεωρείται καλύτερος για αρχηγός και αυτός που θα και να της δώσει σε βάθος χρόνου προοπτική εξουσίας και ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, στην πολιτική, όπως έλεγε στο Βήμα, ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. «οι κυρίαρχοι υπόκεινται στο νόμο της φθοράς» και άρα όσο αυτή η φθορά μεγαλώνει για τον κ. Τσίπρα, το μεγαλύτερο όπλο του στην προσπάθειά του να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι η δυσπιστία και η απώθηση της κοινής γνώμης για τον βασικό αντίπαλό του.

Αυτή την δυσπιστία και απώθηση θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει ο νέος αρχηγός, ώστε να μην επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της Ν.Δ. το κλασσικό αξίωμα της πολιτικής, ότι «οι καλύτεροι σύμμαχοι των κυρίαρχων είναι οι αντίπαλοί τους».

Με την ανησυχία να κυριαρχεί για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και με εμφανή την αγωνία να μην υπάρξει πάλι τεχνικό πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα, οι υποψήφιοι κάνουν τα τελευταία χιλιόμετρα της κούρσας, ενώ στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο συγκρούονται δυο ομάδες, αυτής των «καραμανλικών» και των μη καραμανλικών.

Η ένταση κυριαρχεί σε πολλά πεδία, μετά και το επεισόδιο του Λάκη Λαζόπουλου με τον Αδ. Γεωργιάδη και τις ποικίλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Η στάση του κ. Λαζόπουλου με την επίθεσή του κυρίως κατά του κ. Γεωργιάδη, έδωσε την αφορμή τόσο στον βαλλόμενο υποψήφιο, αλλά και στους συνυποψήφιούς του, τους κκ. Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα να καταγγείλουν τον καλλιτέχνη ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΝΔ και στην κούρσα της διαδοχής.

Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη (σ.σ. που λέει δημόσια «ποιος δεν θα ευχαριστιόταν με τη στήριξη Καραμανλή, αφού όλοι θα την ήθελαν), στη σκιά των σεναρίων που κυκλοφορούν από συγκεκριμένους κύκλους, ήταν άμεση και μίλησε για πολιτική συκοφαντία όταν κάποιοι θέλουν να του χρεώσουν πως θα εκλεγεί ως «υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Τσίπρα».

Στο «φώτο φίνις» οι υποψήφιοι καταθέτουν τις απόψεις τους για το κόμμα, με τον κ. Μεϊμαράκη να προσεγγίζει περισσότερο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και να μην αποδέχεται την άποψη των ανθυποψηφίων του για ριζικές αλλαγές.

«Επειδή ακούω συνεχώς, θα τα αλλάξουμε όλα και φτάνουμε σε ένα σημείο κατεδάφισης, εγώ δεν πρόκειται να τα κατεδαφίσω» λέει ο κ. Μεϊμαράκης και σημειώνει με έμφαση πως ο ίδιος θα κρατήσει από το παρελθόν ότι θετικό υπάρχει, αφού τα κόμματα κάνουν τις αλλαγές τους, έχοντας το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης και της επικαιροποίησης των απόψεών της.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στα 4.000 μέλη του συνεδρίου της ΝΔ και προανήγγειλε έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 27 και 28 Φεβρουαρίου για αλλαγή του Καταστατικού. Παράλληλα, με βάση το άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής για τις 111 μέρες από την 11η Ιανουαρίου (σ.σ. την επομένη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ) ως την Πρωτομαγιά του 2016, που συμπίπτει με το Πάσχα, τονίζει ότι έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ανοικτό συνέδριο αναγέννησης της κεντροδεξιάς στα τέλη της Άνοιξης, προανήγγειλε και ο κ. Τζιτζικώστας και χθες στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων, αναφέρθηκε σε τέσσερα άμεσα βήματα: ορισμός αντιπροέδρων (σ.σ. ένας για το Κοινοβούλιο και ένας για την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ.), σύγκληση όλων των οργάνων του κόμματος, δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης, έναρξη εσωκομματικού διαλόγου για τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχεδίου και σύνταξη νέου καταστατικού μέσα και από ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλόγου των μελών της Ν.Δ.

Ο κ. Γεωργιάδης που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και με το επεισόδιο με τον κ. Λαζόπουλο, ότι και να γίνει την Κυριακή θα είναι κερδισμένος και αλλάζει επίπεδο. Και αυτό διότι έως πριν περίπου τέσσερα χρόνια ήταν στο ΛΑΟΣ, μετακινήθηκε στη Ν.Δ., έδωσε πολιτικές και ιδεολογικές μάχες, με αιχμηρό λόγο που έχει γωνίες, και κατάφερε λόγω της πολιτικής φοβίας άλλων να συγκρουστούν με το ΣΥΡΙΖΑ, να βρει ζωτικό πολιτικό χώρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk