Συνάντηση κουαρτέτου-Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό – Ακουσαν αλλά δεν απάντησαν στο σχέδιο της κυβέρνησης

Με όλα τα σημαντικά θέματα ανοιχτά συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ έως αύριο θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία.

Με όλα τα σημαντικά θέματα ανοιχτά συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ έως αύριο θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία.

Το πρωί είχε προγραμματισθεί και πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι και επαναλαμβάνεται στις 7 το απόγευμα.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το Ασφαλιστικό

Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των θεσμών και η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Ο υπουργός προέταξε την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ενώ για την αύξηση των εισφορών για δύο χρόνια, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οριστικά αν την δέχονται ή την απορρίπτουν. «Θα προστατέψουμε τις συντάξεις και θα έχουμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση», τόνισε ο κύριος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης.

Στην συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 μετά το μεσημέρι, ο κύριος Κατρούγκαλος παρουσίασε τα εναλλακτικά ισοδύναμα της ελληνικής πλευράς, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται αντίθετοι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή την ανακατανομή των εισφορών από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς όφελος του κλάδου σύνταξης. Η επισήμανση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» παραπέμπει σε περικοπές συντάξεων και όχι σε ανώδυνα λογιστικά τεχνάσματα.

Tα κόκκινα δάνεια

Η μακρά διαπραγμάτευση χθες το βράδυ με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πώλησής τους σε εξωτραπεζικά funds δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) επιμένουν ότι πρέπει να επιτραπεί η πώληση όλων των κατηγοριών δανείων, με εξαίρεση μόνο αυτών της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν όλα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 1 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές πάντως έχουν δεχθεί να περιοριστεί τώρα η απόφαση στην πώληση των επιχειρηματικών δανείων και να συζητηθούν τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο.
Αντίθετα, κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει καταρχήν πράσινο φως στην ελληνική πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ και το 49% να περάσει σε ιδιώτες.

Εκεί που ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία είναι στο θέμα του μάνατζμεντ, όπου η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε αντίθεση με τους δανειστές. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιωτικό μάνατζμεντ θα αποβεί προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της ίδιας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Επίσης, απομένει να κλείσει και το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, με τους δανειστές να επιμένουν να αμείβεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων και όχι μόνο τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η δομή του πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι σαφές ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Αρχικά είχε τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, αλλά στο Eurogroup της Δευτέρας, και μετά την ανακοίνωση των σημαντικά χαμηλότερων αναγκών κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών, τέθηκε το θέμα σύνδεσης των δύο ποσών.

Οι δανειστές αποχωρούν την Παρασκευή το βράδυ από την Αθήνα και ο προγραμματισμός προβλέπει, εφόσον υπάρχει συμφωνία, να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk