Guardian για Τσακαλώτο: Ο υπουργός στο δύσκολο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων

To προφίλ και την «διόλου αξιοζήλευτη δουλειά» του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσιάζει ο Guardian. Αναφερόμενος στο Aσφαλιστικό, ο υπουργός λέει: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι νόμοι εξακολουθούν να έρχονται και να ψηφίζονται και ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Έχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις.»

To προφίλ και την «διόλου αξιοζήλευτη δουλειά» του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσιάζει ο Guardian. «Ο υπουργός στο δύσκολο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων μετά τη συμφωνία» αναφέρει στον τίτλο του.

Αναφερόμενος στο Aσφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων, ο υπουργός λέει: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι νόμοι εξακολουθούν να έρχονται και να ψηφίζονται και ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Έχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις.»

«Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας:

«Τώρα, εξετάζουμε σοβαρά πρόγραμμα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους. Κάνουμε σημαντικό έργο, διασταυρώνοντας τις εκροές από ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και ψάχνουμε σε όλες τις λίστες, περιλαμβανομένης της λίστας με τους Έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο.

» Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, επειδή θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι ‘γαλοπούλες υπέρ των Χριστουγέννων -όλη η κοινωνική βάση τους στηρίζεται σε παλαιές πελατειακές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους, που τώρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δώσει στους επενδυτές τον «καθαρό ορίζοντα» που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες θέσεις απασχόλησης.

Εάν το βάρος του ελληνικού χρέους αρθεί, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό θα προσφέρει τελικά την ασφάλεια που χρειάζεται για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο κ. Τσακαλώτος, συνεχίζει η εφημερίδα, θα ήθελε να δει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές.

Με τις χώρες της ΕΕ να έχουν αποκλείσει σχεδόν βέβαια την απευθείας διαγραφή χρέους, η χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων και των περιόδων χάριτος θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα καθοριστική για το ερώτημα της αβεβαιότητας (για το μέλλον της Ελλάδας)», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μετατεθεί χρονικά.

«Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος – άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση -τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την τριετή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, που ήταν «ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός».

Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα, εάν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εάν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται σε μία υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καθόλου χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έθετε όρους» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:

«Αυτή η ιδέα… ότι εκτός της Ευρωζώνης θα είχες απόλυτη ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις, δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk