Η ενότητα της ΝΔ παίζεται στις κάλπες

Στη σκιά των έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμο διάστημα με τη δημιουργία νέων κομμάτων στον χώρο τόσο της Κεντροαριστεράς όσο και της Δεξιάς

Στη σκιά των έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμο διάστημα με τη δημιουργία νέων κομμάτων στον χώρο τόσο της Κεντροαριστεράς όσο και της Δεξιάς πολλαπλά ερωτήματα αναδεικνύονται και για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Στο εσωτερικό της κυριαρχούν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου και ουδείς δύναται να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Το σενάριο της διάσπασης της ΝΔ συζητείται με μεγαλύτερη ένταση, αφού το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου όχι μόνο δεν έκλεισε το ζήτημα αλλά αντίθετα το συντηρεί.
Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στις εκλογές, ποιος θα κερδίσει και με τι διαφορά, και εν τέλει ποια θα είναι η μετεκλογική διαχείριση που θα γίνει από τον ηττημένο. Επίσης οι όποιες κινήσεις εκδηλωθούν θα έχουν σχέση και με τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι διάφορες βαρονίες, φατρίες και οι πολιτικές οικογένειες της Κεντροδεξιάς.
Τα όσα ακολούθησαν το ναυάγιο των εκλογών πριν από 15 ημέρες ανέδειξαν στον μέγιστο βαθμό τη δυσκολία επικοινωνίας και συνεννόησης των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα.
Σε αυτή την πορεία των δύο εβδομάδων προς τις εσωκομματικές, χριστουγεννιάτικες, εκλογές, ένας από τους πρώτους στόχους είναι να ανακτήσει η ΝΔ την πολλαπλώς τρωθείσα πολιτική της αξιοπιστία και να ανυψώσει το κύρος της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς με όσα έγιναν έχασε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.
Η συντηρητική παράταξη, κατά γενική παραδοχή όλων των παραγόντων της στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, δίνει την εικόνα διάλυσης το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό επιχειρήθηκε κατά την πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού να εμφανιστεί ως συντεταγμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κλειδί η συμμετοχή


Το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές είναι η συμμετοχή, καθώς αυτή θα κρίνει, όπως ήταν η εκτίμηση και για την 22α Νοεμβρίου, ποιος θα έχει το προβάδισμα. Αρα ο στόχος τους είναι επί της ουσίας να σηκώσουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ από τους… καναπέδες και να τους βγάλουν για λίγο από το εορταστικό κλίμα των ημερών. Εξάλλου όσο πιο αυξημένη θα είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πολιτική νομιμοποίηση του νέου προέδρου.
Αν το εκλογικό σώμα περιοριστεί σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο, το προβάδισμα φέρεται να το έχει ο κ. Μεϊμαράκης που επιμένει πως αυτός θα διατηρήσει το κόμμα ενωμένο, ωστόσο οι άλλοι υποψήφιοι αντιτείνουν ότι μετά την αναβολή των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου η υποψηφιότητά του απώλεσε τον ενωτικό της χαρακτήρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν ανοίξει η διαδικασία και προσέλθουν μαζικά οι νεοδημοκράτες, μέλη και φίλοι, τότε όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά. Ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει ότι σε αυτή την περίπτωση θα έχει το προβάδισμα, αν και την ίδια εκτίμηση κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα τον ευνόησαν σημαντικά και έπληξαν τους άλλους δύο. Αντίθετα ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος θα είναι ως το τέλος υποψήφιος όπως λέει, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι θα παραιτούνταν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη, επιμένει πως θα κάνει την έκπληξη.
Πάντως δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι κάποιος θα αποχωρήσει από την κούρσα, όλοι δηλώνουν πως θα φθάσουν στις κάλπες.
Από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θα εξαρτηθεί και αν θα γίνει ο δεύτερος γύρος στις 10 Ιανουαρίου, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη εξέλιξη για τη ΝΔ θα είναι να κλείσει το κεφάλαιο ηγεσίας το βράδυ της 20ής Δεκεμβρίου.
Η συναίνεση διχάζει


Το θέμα που δοκιμάζει τη συνοχή της ΝΔ είναι αν και σε ποιον βαθμό το κόμμα θα δώσει μελλοντικά συναίνεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Μεϊμαράκης επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοί του, αλλά διαχωρίζει τη συναίνεση από τη συνεννόηση σε ορισμένα ζητήματα. «Αλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου. Η συνεννόηση δεν υποκλέπτεται. Θέλει αρχές και ήθος, και δεν τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο κ. Μεϊμαράκης. «Δεν εννοεί τη συναίνεση που ζητεί» λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει ότι αν δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί και να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περίπτωση συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος θέτει θέμα της οικουμενικής, αλλά σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα και τους επικίνδυνους υπουργούς, όπως λέει. Να δεσμευθούν οι συνυποψήφιοί του ότι η ΝΔ δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τους συνυποψηφίους του ο κ. Γεωργιάδης.
Οι «πρόθυμοι» βουλευτές


Σε μια χρονική στιγμή που η συγκυβέρνηση καταγράφει τεράστια φθορά και έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της, αίσθηση προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η προ ημερών πολλαπλή αναφορά του Πάνου Καμμένου ότι υπάρχουν «καραμανλικοί» βουλευτές που σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία θα προστρέξουν και θα στηρίξουν. Στην ΚΟ της ΝΔ κυριαρχεί από τα μεσάνυχτα της Τρίτης η συζήτηση για το ποιοι είναι οι λεγόμενοι και «πρόθυμοι» βουλευτές. Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι το παιχνίδι το παίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή απαντάνε «ουδέν σχόλιο» και απαξιώνουν τις αναφορές του. Η ομάδα των πέντε-επτά βουλευτών που προσδιορίζονται ως «καραμανλικοί» λέγεται ότι ενεργεί μόνη της και δεν είναι σε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή.
Η στάση του Κ. Καραμανλή


Ιδιαίτερα επικριτικός είναι απέναντι στον Πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής, ο οποίος διαπιστώνει σωρεία τραγικών λαθών στην ακολουθούμενη κυβερνητική στρατηγική. Ο ίδιος, μη έχοντας διάθεση επιστροφής, και παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Επίσης ουδεμία σχέση έχει, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, με τις όποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες του «καραμανλικού» Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. «Ο καθένας έχει τον ρόλο του» λένε οι μυημένοι και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής επί της ουσίας υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι. «Πρέπει να προχωρήσει μόνος του» φέρεται να έχει πει. Επί των εσωκομματικών, ο ίδιος δεν θέλει να έχει καμία ενεργή ανάμειξη στην ουσία της αντιπαράθεσης των υποψηφίων. Ηταν όμως αυτός που έστειλε πολλαπλά και αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές και να μην παραταθεί η εκκρεμότητα, ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στη συνοχή της ΝΔ. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι να βγει η ΝΔ ενωμένη και δυνατή από την εσωκομματική διαδικασία και να ανταποκριθεί άμεσα στον θεσμικό της ρόλο, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk