Την απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ έλαβαν τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε πολλά εκλογικά σημεία.

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τον ορισμό της Μαριέττας Γιαννάκου ως μεταβατικής προέδρου ζήτσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αποδέχεται την πρόταση η κυρία Γιαννάκου αν την δέχονται όλοι οι υποψήφιοι.

«Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα. Προσβλάλουν τους Νεοδημοκράτες και απαξιώνουν την ΝΔ, ενώ δίνουν άλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Μεϊμαράκης που το είχε αναλάβει οφείλει να παραιτηθεί και να ορισθεί νέος μεταβατικός πρόεδρος και να ολοκληρωθεί η διαδικασια σύμφωνα με το καταστατικό»

«Ζητώ παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ και ζητώ επίσης συνάντηση των 4 υποψηφίων για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα και να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας» κατέληξε.

«Δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία. Καλώ και τους τέσσερις συνυποψηφίους να βρεθούμε άμεσα και να βρούμε λύση στο πρόβλημα» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψή του σε εκλογικό περίπτερο της ΝΔ ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο το ΣΥΡΙΖΑ πλανώνται πλάνην οικτράν. Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να παραιτηθούν. Να διαφυλάξουμε την ενότητά μας ως κόρην οφθαλμού και να κάνουμε αδιάβλητες εκλογές που προφανώς δε μπορούν να γίνουν σήμερα».

Ερωτηθείς για το ποιος φταίει, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Τις εκλογές αυτές είχε αναλάβει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. Άρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Από χθες είχα εκφράσει την ανησυχία μου. Η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει κανονικά διαδικασία».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είχε εκφράσει από το βράδυ του Σαββάτου τις αγωνίες του, όταν και πληροφορήθηκε τεχνικά προβλήματα, και είχε ρωτήσει εάν θα πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, με την ΚΕΦΕ να τον διαβεβαιώνει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ως πρόεδρος της ΝΔ και ως εγγυητής της διαδικασίας διενήργησε άψογες και αδιάβλητες εκλογές. Αυτό δεν συνέβη σήμερα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η ΝΔ «να είναι σύντομα ισχυρή διότι τη χρειάζεται ο τόπος».

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί, που σήμερα θέλουν τη ΝΔ αδύναμη για να κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ανενόχλητος, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι. Μην τους δώσουμε άλλη χαρά» κατέληξε.

Μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποτυχία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ.

«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους» δήλωσε.

Παράλληλα, ζήτησε άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της ΝΔ από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη και αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου.

Επίσης, ζήτησε τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό και πρότεινε η μεταβατική πρόεδρος να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

«Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα γίνει έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση με την εταιρεία που ανέλαβε την ηλεκτρονική διαδικασία», δήλωσε Φίλιππος Ταυρής μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είχε εμπλοκή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Την ευθύνη έχει «μόνον η ΚΕΦΕ που ασχολήθηκε με το θέμα», ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου,εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης σχολίασε ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Ο καθένας έχει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε ο κ. Αμπατζόγου σημειώνοντας ότι δεν θα σχολιάσει ζητήματα,τα οποία θα σχολιάσουν οι πολιτικοί.

Όπως, ανέφερε τα επόμενα βήματα είναι το κόμμα συντεταγμένα, με βάση το καταστατικό, να πάει στην επόμενη ημέρα. Συντεταγμένα, διευκρίνισε, σημαίνει ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα και θα πάρουν τις αποφάσεις.

«Είναι πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, θα τις δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες, αυτές είναι πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν» συμπλήρωσε και έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο κ. Αμπατζόγλου πρόσθεσε ότι ευθύνες έχουν όσοι είχαν ρόλο στην εκλογική διαδικασία και υπενθύμισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης, από την ώρα που κηρύχτηκαν οι εκλογές, δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα οργανωτικό ζήτημα, γιατί δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα βάσει καταστατικού.

«Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και αυτές θα τις δούμε. Να ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην ΚΕΦΕ» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Κυριακής, ο Β.Μεϊμαράκης αναχώρησε από τα Χανιά για να επιστρέψει στην Αθήνα χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ ζήτησαν παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Αναβολή της διαδικασίας ζήτησε νωρίτερα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης επέμεναν στη διεξαγωγή των εκλογών σήμερα.

Πριν την απόφαση της ΚΕΦΕ

Επί της ουσίας η διαδικασία είναι στον αέρα, αφού η εταιρεία, όπως καταγγέλλεται, δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες, ενώ απουσιάζουν ακόμα και χειριστές των μηχανημάτων.

Σε ορισμένα εκλογικά σημεία έχει ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα, αλλά η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων και της ΚΕΦΕ υπήρχε εδώ και καιρό συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων λόγω φοβιών για νοθεία.

Μόνο που σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα και άρα μένει να αποφασίσουν οι τέσσερις υποψήφιοι εάν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία χειρόγραφα, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν βρει λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής και συνέστησε στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση.

O Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε στο twitter ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη διαδικασία,να ταλαιπωρούνται κ να αποθαρρύνονται οι νεοδημοκράτες και ζήτησε άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε μέσω twitter να μην ξεκινήσουν να πηγαίνουν να ψηφίσουν ακόμα οι νεοδημοκράτες. «Συγγνώμη στον κόσμο διότι τεχνικό πρόβλημα δεν επιτρέπει ακόμα την διεξαγωγή των εκλογών. Τι να πω;».


Mε κακούς οιωνούς ξεκίνησε η 22α Νοεμβρίου

Mε κακούς οιωνούς ξεκίνησε η 22α Νοεμβρίου, ημέρα εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, καθώς αγώνα δρόμου κατέβαλλε έως τις οκτώ το πρωί της Κυριακής η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της μηχανογράφησης των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία παράλληλα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και την κεντρική διοίκηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να είναι τεχνικά έτοιμα όλα ώστε να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία.

Έως τις επτά και μισή το πρωί της Κυριακής ήταν όλα στον αέρα, αφού τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι έως τις οκτώ με οκτώμιση όλα θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν οι εκλογές.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας είναι υπαρκτός και εάν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της διαδικασίας, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθούν και οι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση. Εξάλλου μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ίδια την διαδικασία, η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα, εάν κάτι δεν πάει καλά και υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπως π.χ. εάν πέσει το σύστημα.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και όλοι εύχονται να πάνε όλα καλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένταση. Εξάλλου, εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, για τη μη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού και του λογισμικού.

Η ΚΕΦΕ χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, αν και το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης μίλησε δημόσια για ουσιώδη προβλήματα, καθώς κατά τον ίδιο υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες.