Δραγασάκης-τραπεζίτες συζήτησαν για ανακεφαλαιοποίηση-κόκκινα δάνεια

Με τις διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να συναντηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Για την εξέλιξη της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης ενημέρωσαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη.

Θέμα που τέθηκε στο επίκεντρο στη διώρη συνάντηση ήταν και ο νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον κ. Δραγασάκη να ζητά από τους τραπεζίτες ευελιξία και δεσμεύσεις ότι θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις σπιτιών.

Με αυτή τη «συμφωνία κυρίων» η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το όποιο κενό αφήνουν οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πάντως ούτε οι ίδιες οι τράπεζες φαίνεται να έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε πλειστηριαμούς όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ.Σάλλα και της Λ.Κατσέλη.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας «η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι: α) η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και β) η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε πως η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Παράλληλα η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ακόμη, πως στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk