Εθνική: Στα 1,46 δισ. ευρώ ο στόχος της αύξησης κεφαλαίου

Στα 1,456 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests για την Εθνική Τράπεζα, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έκανε δεκτές δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του συστημικού ομίλου, ύψους 120 εκατ. ευρώ

Στα 1,456 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests για την Εθνική Τράπεζα, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έκανε δεκτές δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του συστημικού ομίλου, ύψους 120 εκατ. ευρώ
Αντίστοιχα, το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης μειώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ.
Το όφελος προέκυψε από τη θετική επίπτωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2015, τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψιν για τους σκοπούς των stress tests.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα καλείται να συγκεντρώσει από τον ιδιωτικό τομέα το ποσό των 1,456 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως, για να αποφύγει διαδικασίες αναγκαστικής εξυγίανσης.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό η δυνατότητα αποπληρωμής του μέρους της προληπτικής κεφαλαιακής ενίσχυσης που παρέχεται μέσω της έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών του ν. 3864/2010 (CoCos) μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank σύμφωνα με την πραγματική κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενεργοποιώντας το bail in για τους πιστωτές της τράπεζας που δεν έκαναν δεκτή τη δημόσια προσφορά της για ανταλλαγή των τίτλων που κατέχουν με κοινές μετοχές.
Σημειώνεται πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπούν σε αυτή τη φάση σε κοινές και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, που είχαν διατεθεί το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.
Με αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα έχοντας εξασφαλισμένο κεφαλαιακό όφελος 790 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και λοιπόν προνομιούχων τίτλων της, καλείται να αντλήσει από τις αγορές κατ΄ ελάχιστον 665 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει αποφασιστεί η έκδοση μετοχών δε θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη για την τράπεζα περίπτωση το ΤΧΣ θα εισφέρει 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,69 δισ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες και τα υπόλοιπα με μετοχές.
Εάν μέσω του ιδιωτικού τομέα καλυφθεί μόνο το βασικό σενάριο, ήτοι 1,45 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ θα βάλει για την αύξηση 3 δισ. ευρώ περίπου, με τα 2,27 δισ. ευρώ να ανταλλάσσονται με CoCos και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.
Όταν πουληθεί το 100% της Finansbank η τράπεζα θα αποπληρώσει τους παραπάνω μετατρέψιμους τίτλους, ώστε να απαλλαγεί από το υψηλό τους κουπόνι, το οποία θα ανέρχεται σε 8%, κοστίζοντας ετησίως από 135 εκατ. ευρώ έως 180 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk