Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τις τραπεζικές διοικήσεις να οριστικοποιούν το πλάνο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών στις επικείμενες εκδόσεις μετοχών.

Την Τρίτη το απόγευμα η Eurobank ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,12 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο του ελλείμματος που προέκυψε από τας stress tests, ενώ η Εθνική Τράπεζα με ένα συνδυασμό δράσεων, περιλαμβανομένης και της πώλησης του 100% της Finansbank, θα επιχειρήσει να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 4,6 δισ. ευρώ, περιορίζοντας σε μόλις 500 εκατ. ευρώ τη στήριξη που θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι δύο τράπεζες έκαναν γνωστό μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων το περιεχόμενο των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα υποβάλουν τις επόμενες ώρες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Εν τω μεταξύ, στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών για την άντληση κεφαλαίων μέχρι 4,933 δισ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί με μετρητά ή και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή και εισφορά σε είδος και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΧΑ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι επίσης η αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας (reverse split), η δημιουργία ειδικού αποθεματικού του άρθρου 4 παρ. 4α του κ.ν. 2190/1920 με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών, καθώς και η έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολόγιες έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ προς κάλυψη αποκλειστικά από το ΤΧΣ.


Το πλάνο της ΕΤΕ

Αναλυτικότερα, η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτονται ως εξής:

– Με τη δημόσια προσφορά στους πιστωτές / ομολογιούχους της, που μπορεί να αποφέρει κεφαλαιακό όφελος έως 800 εκατ. ευρώ,

– Με την υποχρεωτική μετατροπή στοιχείων του παθητικού (προνομιούχες μετοχές που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ) με κατ΄ ελάχιστο επίδραση 200 εκατ. ευρώ

– Με την κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, με τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) 375 εκατ. ευρώ και κοινών μετοχών 125 εκατ. ευρώ

– Με την πώληση του 100% της Finansbank, η οποία έχει λογιστική αξία 3,4 δισ. ευρώ. Εάν το τίμημα ανέλθει στα μέσα επίπεδα των deals που γίνονται στην τουρκική αγορά τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕ μπορεί να λάβει τουλάχιστον ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε κοινές, στο πλαίσιο της διαδικασίας του bail in που ενεργοποιείται λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας.

Με τις παραπάνω ενέργειες, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων pro forma για το α΄ εξάμηνο του 2015 διαμορφώνεται στο 14,5%.

Οι δράσεις της Eurobank

Η Eurobank από την άλλη πλευρά με την έκδοση μετοχών στην οποία προχωρά, θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της με ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ενεργοποιείται το bail in, με αποτέλεσμα οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου, να μην μετατρέπονται σε μετοχές.

Επιπλέον, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα εφόσον εισφέρουν αρκετό «φρέσκο» χρήμα οι μέτοχοι, να μην ανταλλάξει το σύνολο των ομολόγων της με κοινές μετοχές, στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς που έχει υποβάλλει.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, θα είναι πολύ σημαντικό για τις προοπτικές άντλησης ρευστότητας το επόμενο διάστημα, να μην μετατραπούν τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης (senior bonds) σε κοινές μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της τράπεζας αφορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 877 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 550 εκατ. ευρώ αφορούν σε senior ομολογίες.

Αν καταφέρει να μην μετατραπούν οι τίτλοι αυτοί σε κοινές μετοχές, θα παραμείνει η συγκεκριμένη αγορά ανοιχτή για την τράπεζα, προς άντληση ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, με βάση τη νομοθεσία μπορούν να προσμετρώνται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έως και το τέλος του 2017. Ως εκ τούτου, η τράπεζα έχει ορίζοντα μίας διετίας για την αποπληρωμή τους, χωρίς την υποχρέωση μάλιστα να καταβάλει ετήσιο κουπόνι εάν δεν έχει κέρδη.

Έρχεται reverse split

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank το ΔΣ της τράπεζας συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Νοεμβρίου με θέμα την ΑΜΚ έως 2,122 δισ. ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης reverse split σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή, όπως επίσης να παράσχει εξουσιοδότηση στο ΔΣ να προχωρήσει στην έκδοση Contingent Convertible securities (Cocos).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί η υποβολή του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης στην ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της Eurobank ενημέρωσε τους αναλυτές πως ανεξάρτητα από τον το αν θα δεχθεί το πλάνο της η Φρανκφούρτη, θα κινηθεί για την κάλυψη των αναγκών της με όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια.

Αποτελέσματα γ΄ τριμήνου

Εν τω μεταξύ η τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2015. Σύμφωνα με αυτά, πέτυχε σε ετήσια βάση αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4%, στα 230 εκατ. ευρώ ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο του 2015.

Ταυτόχρονα επέδειξε ανθεκτικότητα καθαρών εσόδων από τόκους (-1,8% στο Γ΄ τρίμηνο) παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Τα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτήρισαν επίσης:

* Η μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 6,4% σε ετήσια βάση – Βελτίωση του δείκτη κόστους – εσόδων σε 51,8%, από 53,7% το Β΄ τρίμηνο.

* Η δημιουργία προβλέψεων 2,4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Άσκησης Ποιότητας Στοιχείων Ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενίσχυση του δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 940 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ τριμήνου σε 65%.

* Η συγκράτηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στα 166 εκατ. ευρώ, παρά την τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

* Η μείωση χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε 29,6 δισ. ευρώ, σταθεροποίηση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 131,2%.

* Κεφάλαια κοινών μετοχών CET1 12,1% και 17,7% pro-forma για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ

* Καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού 20 εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και 54 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2015.

* Συνολικό αποτέλεσμα 406 εκατ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο και -1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2015.

Ν. Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank: Θεμέλια για επιστροφή στην ανάπτυξη

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ.

«Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας συνολικά, ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να ανοικοδομηθεί πάνω σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, στηριγμένο στην καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η δημιουργία εσωτερικών θεσμών ελέγχου αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες.

Η Eurobank, όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με σαφές επιχειρηματικό όραμα και επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το κοινωνικό σύνολο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας πρωτοπόρου τράπεζας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».

Φ. Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank: Ανθεκτική η τράπεζα

«Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το A΄ τρίμηνο, παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την μακρά τραπεζική αργία.

Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η συνολική αξιολόγηση από την ΕΚΤ ανέδειξε τη Eurobank ως την ελληνική τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο της δοκιμασίας αντοχής.

Το AQR επιβεβαίωσε τη σχετική ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων οδηγεί τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 65% και έχει στόχο την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας.

Από αυτή τη θετική αφετηρία εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο (€2,1 δισ.).

Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στη Eurobank όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους πελάτες μας και παράγοντας αξία για τους μετόχους μας και την ευρύτερη κοινωνία».