Από τη δημόσια διαπόμπευση στη δικαίωση και από την ψυχολογική κατάρρευση μιας ομάδας στην κορυφή της Ευρώπης! Η διπλή διαδρομή του Ηλία Παπαθεοδώρου από την τέταρτη θέση σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως το χρυσό μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ U18 του Βόλου ισοδυναμούσε με έντονη συναισθηματική δοκιμασία. Εκτός από προπονητής όφειλε να μετενσαρκωθεί σε δάσκαλο, ψυχολόγο, καθοδηγητή δώδεκα ευμετάβλητων εφήβων που για να αναχθούν σε ήρωες χρειάστηκε να ξεπεράσουν πρώτα τις φοβίες και μετά τον εαυτό τους. Ο 40χρονος τεχνικός αποκαλύπτει στο «Βήμα» άγνωστες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι οι ανθρώπινες σχέσεις υπερισχύουν ενός μεταλλίου –ό,τι χρώμα κι αν έχει αυτό.
Είστε πρωταθλητές Ευρώπης. Ετοιμάζεστε να ανεβείτε στο βάθρο και σας πλησιάζει ο γιος σας. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας λέει;
«Επεσε στην αγκαλιά μου και μου είπε: «Μπαμπά, επιτέλους πήραμε το Κύπελλο;». Προφανώς, ο Γιώργος, που είναι 6,5 ετών, συναισθανόταν το άγχος, την αγωνία και την πίεση. Είχε έλθει και στην Κρήτη, όπου η ομάδα δεν πήραμε μετάλλιο, έκανε και πολλή παρέα με όλα τα παιδιά της Εθνικής, οπότε εισέπραττε το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το τρόπαιο. Το μεγαλύτερο σοκ όμως το ένιωσα με την κόρη μου. «Πότε θα έλθεις, μπαμπά μου;» με ρώτησε με απορία και τότε συνειδητοποίησα ότι η οικογένειά μου είχε να με δει από τις 14 Μαΐου που είχα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για το Φάιναλ Φορ. Τότε η Ηλιάνα φώναζε μόνο μαμά και μπαμπά, ενώ τώρα σχηματίζει ολόκληρες προτάσεις! Αυτές είναι χαμένες εικόνες που δυστυχώς δεν αναπληρώνονται».
Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται ένας προπονητής νεαρά παιδιά με τόσο ευμετάβλητους χαρακτήρες;
«Υπήρχε τόσο μεγάλη πίεση ώστε μετά την ήττα από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη κάποια παιδιά έβαλαν τα κλάματα και άρχισαν να αναρωτιούνται αν αξίζει να συμμετέχουν σε ένα Ευρωμπάσκετ. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ακολούθησε συνάντηση των προπονητών με τη συμμετοχή του τιμ μάνατζερ Δημήτρη Καρβέλα. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να μοιραστούμε τους παίκτες που έδειχναν πιο ευάλωτοι συναισθηματικά. Ο Λούντζης με τον Μουράτο πήγαν για καφέ με τον Λιμνιάτη. Εγώ απομονώθηκα με τον Παπαγιάννη. Ο Δοξάκης με τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Ο Χαραλαμπόπουλος πήρε δύο- τρεις συμπαίκτες του και πήγαν στο roof garden. Τεράστιο ρόλο στην αλλαγή ψυχολογίας έπαιξε ένα βίντεο, που αποτελούσε ιδέα του Λιμνιάτη, το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές και αθλητικές ατάκες που σε εμψυχώνουν. Το προβάλαμε μερικές ώρες πριν από το ματς με την Ιταλία και μόλις τελείωσε η ατμόσφαιρα ήταν πλέον ηλεκτρισμένη. Εκτοτε δεν ξαναχάσαμε ποτέ!».
Για ποιους λόγους είναι τόσο ξεχωριστός ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος;
«Βρίσκεται τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό και κάθε μέρα απορροφάει σαν σφουγγάρι μια καινούργια πληροφορία, ενώ άλλα παιδιά βρίσκονται δέκα χρόνια σε μια τέτοια ομάδα και δεν έχουν αφομοιώσει το παραμικρό. Ο Βασίλης έχει τρομακτική ωριμότητα στις αποφάσεις και στις επιλογές του. Είναι 30 ετών μέσα στο γήπεδο και έξι χρόνων έξω από αυτό! Σας μιλάω ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερο πλακατζή στη ζωή μου. Εχουμε πάει αποστολή στη Νάουσα και ακούω στη γαλαρία του πούλμαν κάποιον να τραγουδάει, να χορεύει, να πειράζει τους πάντες. Επειτα από λίγη ώρα μπαίνουμε στο γήπεδο και η συγκέντρωση που αποτυπώνεται στο πρόσωπό του μου θυμίζει τον Σπανούλη. Κάνει συγκεκριμένα πράγματα στα αποδυτήρια, όλα τα έχει τακτοποιημένα στη σκέψη του. Το επίπεδο προετοιμασίας του πριν από ένα ματς είναι τρομακτικό και δεν το έχω συναντήσει σε αθλητή της ηλικίας του. Στην αρχή νόμιζα ότι οφειλόταν στο άγχος, αλλά μετά κατάλαβα ότι έτσι προετοιμάζεται σε κάθε αγώνα. Θεωρώ ότι περίμενε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή. Η Εθνική U18 ήταν η ομάδα του και ο Βασίλης εμφανίστηκε πιο ώριμος από κάθε καλοκαίρι ώστε να γίνει ο ηγέτης της και το απέδειξε στον Βόλο».
Σας στενοχώρησε η απουσία του Αντώνη Κόνιαρη;
«Οσο δεν φαντάζεστε! Μία ημέρα πριν από την έναρξη της προετοιμασίας τον παίρνω τηλέφωνο για να δω τι κάνει και εκείνος με ενημέρωσε ότι θα πήγαινε στον γιατρό για μια απλή εξέταση. Με διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό, αλλά τρεις ώρες αργότερα μου τηλεφώνησε για να με ενημερώσει ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μπει στο χειρουργείο. Ηταν τεράστιο σοκ γιατί ο Αντώνης ήταν ο βασικός πόιντ γκαρντ που θα αγωνιζόταν επί 30′ κατά μέσον όρο και είχε τεράστια δίψα να παίξει. Θα σας θυμίσω όμως ένα περιστατικό. Είδατε ποιοι του αφιέρωσαν το χρυσό μετάλλιο; Ο Μιλεντίγεβιτς, ο Λούντζης και ο Δίπλαρος. Ενα από αυτά τα παιδιά θα έχανε τη θέση του αν ήταν υγιής ο Κόνιαρης και αυτό δείχνει το μεγαλείο του χαρακτήρα τους».
Η μητέρα σας πώς αντέδρασε μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου;
«Ηταν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα. Μπορώ να πω ότι πανηγύρισε έξαλλα το χρυσό λόγω της διαπόμπευσης που επιχειρήθηκε εις βάρος μου στο περυσινό Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Οταν γράφουν για το παιδί σου ότι πρέπει να απελαθεί από τη χώρα και να μη γυρίσει στην Ελλάδα, πώς να αισθάνεται μια μάνα; Ολοι οι δικοί μου άνθρωποι έζησαν πολύ έντονα το περιστατικό με τον Αντώνη Κόνιαρη. Θα σας διαβάσω όμως ένα μήνυμα που μου έστειλε αμέσως μετά τον τελικό η μητέρα του Ελένη για να καταλάβετε το δέσιμο που έχω με τη συγκεκριμένη οικογένεια: «Να ξέρεις ότι μας συγκινήσατε όλους πάρα πολύ. Εβαλα τα κλάματα όταν σας είδα πάνω στο βάθρο. Ελένη Κόνιαρη»».
Πώς τους κρίνει
Ο «έλεγχος» των παικτών του
Πώς τους κρίνει
Ο «έλεγχος» των παικτών του
- Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Ο πιο έτοιμος παίκτης στην ηλικία του στην Ευρώπη».
- Βασίλης Μουράτος: «Τεράστια ψυχικά αποθέματα. Χρειάζεται βελτίωση στο μπάσκετ».
- Μιχάλης Λούντζης: «Τα καλύτερα σωματικά προσόντα σε έλληνα περιφερειακό παίκτη στην ηλικία του. Τεράστια περιθώρια βελτίωσης στο μπάσκετ».
- Γιώργος Παπαγιάννης: «Μεγάλη ψυχή, ευαίσθητος. Η κολόνα και το στήριγμα στην άμυνά μας».
- Διονύσης Σκουλίδας: «Πρωταγωνιστής όταν χρειάστηκε και ρολίστας πολυτελείας».
- Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς: «Εκπληκτικός σουτέρ».
- Νίκος Δίπλαρος: «Η παρουσία του έδωσε τεράστια ώθηση στην ομάδα».
- Βασίλης Χρηστίδης: «Από τους ελπιδοφόρους ψηλούς. Χρειάζεται μεγάλη αθλητική βελτίωση».
- Θανάσης Ντουζίδης: «Εξαιρετικός συμπαίκτης, παίκτης ομάδας».
- Δημήτρης Φλιώνης: «Το μυαλό της Εθνικής. Συνδυασμός πρωταθλητισμού και σπουδών. Πέρασε δεύτερος στην Ιατρική!».
- Παντελής Σκόρδας – Γιάννης Μιχαλούτσος: «Αποδέχθηκαν τον ρόλο τους. Παίκτες εξαιρετικής αθλητικής νοοτροπίας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ