Παράταση Μνημονίου λόγω εκλογών, μόνο αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Οι πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα κινδυνολογικά σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα κινδυνολογικά σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν θα επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης ή της ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποτελεί «μαύρο κουτί» για τους εταίρους, τροφοδοτεί αυτές τις σκέψεις.
Την ίδια στιγμή πάντως πηγές της τρόικας σημειώνουν στις ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι η διάθεση εκ μέρους των πιστωτών είναι να βρεθεί σύντομα λύση, να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη ημέρα – που περιλαμβάνει συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).
Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν μία επιπλέον παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, πέραν του σημερινού χρονοδιαγράμματος της 28ης Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να κλείσει το παζλ της αξιολόγησης της προληπτικής γραμμής. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα από την επόμενη κυβέρνηση ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί «δεν θα πεταχτούν στα σκουπίδια».
Αυτός ήταν και ο λόγος της παρέμβασης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από λίγες ημέρες. «Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτές» τόνισε ο γερμανός πολιτικός. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα να βοηθά τον εαυτό της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν η Ελλάδα επιλέξει άλλον δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι εκλογές δεν θα μεταβάλουν τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.
«Αυτό που εύχομαι εγώ και η Επιτροπή είναι οι εκλογές να οδηγήσουν σε μια επιλογή που θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα κόμματος» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις πρόσθεσε: «Επιθυμώ ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό. Επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι καλό για το ευρώ και για την Ελλάδα».
Τη στιγμή πάντως που πολλοί έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιο ψύχραιμες φωνές επιχειρούν να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ορισμένοι επικαλούνται το γεγονός ότι η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι εμφανίζονται ολοένα και πιο έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς κρατικών ομολόγων.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο μόλυνσης της ευρωζώνης από την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης είναι πια περιορισμένο. Μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε πολύ μικρή επίδραση, διότι μόλις 16% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, με το ¼ αυτού να αφορά έντοκα γραμμάτια.
Υπάρχει τέλος άλλη μία παράμετρος, καθαρά πολιτική, η οποία καθοδηγεί τη σκέψη του κοινοτικού κατεστημένου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτή αφορά το ενδεχόμενο μια εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και η υιοθέτηση «ανεύθυνων» οικονομικών πολιτικών να πυροδοτήσουν την άνοδο στην εξουσία κομμάτων όπως οι Podemos στην Ισπανία. Η ισχυροποίηση δυνάμεων που θεωρούνται από το κοινοτικό κατεστημένο «λαϊκιστικές» θεωρείται κίνδυνος για επιστροφή της κρίσης στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής – με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις.
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk