Πόλις, ποίηση και πολιτική, σε καιρούς κρίσης

Η πολιτική πρέπει και μπορεί να είναι η πιο πυκνή έκφραση της πόλης, όπως η ποίηση πρέπει και μπορεί να είναι η πιο πυκνή έκφραση του λόγου. Ο «λόγος της πόλης» και η «πόλη του λόγου» κινδυνεύουν, με άλλα λόγια, από την αραίωση ή εξαέρωση της πολιτικής και της ποίησης στην οποία καλούνται να αντισταθούν οι πολίτες του λόγου (= ποιητές) και οι πολιτικοί.

Η πολιτική πρέπει και μπορεί να είναι η πιο πυκνή έκφραση της πόλης, όπως η ποίηση πρέπει και μπορεί να είναι η πιο πυκνή έκφραση του λόγου. Ο «λόγος της πόλης» και η «πόλη του λόγου» κινδυνεύουν, με άλλα λόγια, από την αραίωση ή εξαέρωση της πολιτικής και της ποίησης στην οποία καλούνται να αντισταθούν οι πολίτες του λόγου (= ποιητές) και οι πολιτικοί. H σχέση του ποιητή με την πόλη και τη πολιτική είναι παράγωγο της ζωής της πόλης και η ποίηση, ασχέτως αν είναι πολιτική ή όχι, μπορεί να είναι ποίηση της πόλης, δηλαδή του δρόμου, της πλατείας, των πολιτών που περπατούν και βιώνουν τον παλμό της πόλης. Πόλις, ποίηση και πολιτική, σε καιρούς κρίσης, συμβιώνουν στις επάλξεις τους η καθεμιά και συνυπάρχουν με κέντρο τον πολίτη.

Με αυτά τα επιχειρήματα, ο Κύκλος Ποιητών και ο Οργανισμός Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα «Κ. Π. Καβάφης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. Οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Νίκος Ξυδάκης και Τίτος Πατρίκιος θα παρουσιάσουν σύντομες εισηγήσεις και θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk