Επιστημονική εκδήλωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της α’ φάσης των εναλίων ανασκαφών στα Αντικύθηρα το 2014 διοργανώνει την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου (στις 19.00) το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36&Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς). Με σκοπό την ενημέρωση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας καθώς και ο προγραμματισμός των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
To πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2014 από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων σημαντικών φορέων.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης της 10ης Δεκεμβρίου, χαιρετισμούς θ’ απευθύνουν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας , ο Δήμαρχος Κυθήρων Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director of Hublot. Για την ιστορία, τα αποτελέσματα και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημονικών ερευνών θα μιλήσουν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, η Αγγελική Σίμωσι, Διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Θεοτόκης Θεοδούλου, επιστημονικός υπεύθυνος ανασκαφής και ο Brendan Foley, Aρχαιολόγος, Διευθυντής Ανασκαφής, Ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στόχος είναι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το όλο εγχείρημα να τροφοδοτήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και να αποτελέσουν αντικείμενο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος. Ήδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος περιλαμβάνεται πρόγραμμα με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα», που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο χρονολογείται περί το 60 π.Χ., είναι το πλουσιότερο ναυάγιο της αρχαιότητας που έχει μέχρι τώρα ανακαλυφθεί και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες. Από το ναυάγιο ανελκύθηκαν πλήθος εντυπωσιακών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η παλαιότερη μορφή υπολογιστή που γνωρίζουμε. Οι θησαυροί αυτοί έστρεψαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στα Αντικύθηρα, πυροδοτώντας μεγάλες προσδοκίες για νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις στον χώρο του ναυαγίου.