Ο Κεραμεικός σ’ έναν τόμο

Εργαλείο και αφορμή για την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ο ομότιτλος τόμος με τον οποίο συνεχίζεται το εκδοτικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «Ο Κύκλος των Μουσείων» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Εργαλείο και αφορμή για την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ο ομότιτλος τόμος με τον οποίο συνεχίζεται το εκδοτικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «Ο Κύκλος των Μουσείων» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ο τόμος «Κεραμεικός» (σε κείμενα των αρχαιολόγων Ελένης Μπάνου, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και Λεωνίδα Μπουρνιά, υπεύθυνου του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου του Κεραμεικού) παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στις 8 Δεκεμβρίου παρουσία του Υπουργού και Αθλητισμού κυρίου Κώστα Τασούλα ο οποίος και απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό.


Μιλώντας κατά την παρουσίαση του τόμου εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο εκδοτικό πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων»- το οποίο εγκαινιάστηκε το 1997- επισημαίνοντας ότι θεμελιώδης στόχος του είναι η προβολή κάθε μουσείου και αρχαιολογικού χώρου με όρους υψηλής ποιότητας: επιστημονικά κείμενα, πλούσια εικονογράφηση και προσεγμένη εκδοτική παραγωγή.

«Πέρα από την ευρεία λίστα δωρεάν διάθεσης του τόμου στην Ελλάδα σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πανεπιστήμια, μουσεία και ερευνητικά κέντρα, υλοποιείτα κι ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποστολής σε σημαντικούς φορείς του εξωτερικού: από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μέχρι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ντόχα κι από το Ερμιτάζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» είπε συγκεκριμένα ο κ. Χρόνης.


Από την πλευρά του ο κ. Μπουρνιάς είπε πως ο τόμος δεν συνιστά οδηγό του Κεραμεικού. «Θελήσαμε να παρουσιάσουμε ένα έργο που ενώ βασίζεται σε έγκυρη και πρόσφατη επιστημονική έρευνα, όμως παραμένει εύληπτο, ένα έργο που, θέλουμε να ελπίζουμε, διατηρεί κάποιο ενδιαφέρον για τους ειδικούς επιστήμονες αλλά παραμένει ελκυστικό και για το ευρύ κοινό» ανέφερε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως επιδίωξη των συγγραφέων ήταν να προβληθούν κατά το δυνατόν μνημεία όχι πολύ γνωστά.

Στην προσπάθεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για την αναμόρφωση του χώρου του Κεραμεικού την τελευταία δεκαετία αναφέρθηκε η κυρία Ελένη Μπάνου. Στις σχετικές δράσεις μεταξύ άλλων εντάσσονται η ανάταξη-ενίσχυση των αναλημμάτων του Ηριδανού ποταμού και η αντιμετώπιση της παθολογίας μνημείων στον Κεραμεικό, η μελέτη συντήρησης-ανάδειξης του επιτυμβίου ναϊσκου του Αγάθωνος αλλά και η μελέτη επανέκθεσης του Μουσείου με την παρουσίαση για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικών άγνωστων γλυπτών στις αποθήκες. Η τελευταία αυτή μελέτη θα είναι έτοιμη εντός του α’ τριμήνου του 2015 και εφόσον ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις η δράση θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του έτους.

«Η Εφορεία κρίνει απολύτως απαραίτητη την εξεύρεση και δημιουργία κατάλληλου χώρου στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία πλησίον του Κεραμεικού καθώς και την βελτίωση των παρεχόμενων προς τους επισκέπτες υπηρεσιών»
είπε η κυρία Μπάνου. «Για παράδειγμα – συνέχισε- ένα ωραίο πωλητήριο και αναψυκτήριο που σχεδιάζεται για να ενταχθεί αρμονικά στον χώρο θα κρατήσει τον επισκέπτη περισσότερη ώρα στην μικρή αυτή όαση του Κεραμεικού και θα ξεχάσει προσωρινά την πολύβουη καθημερινότητα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk