Η Αθήνα μέσα από το σινεμά

O Φρανσουά Πενζ, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge, η Λυδία Παπαδημητρίου λέκτωρ Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κινηματογραφιστής Άγγελος Φραντζής θα συμμετάσχουν σε συζήτηση διερεύνησης των σχέσεων κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και πόλης.

O Φρανσουά Πενζ, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge, η Λυδία Παπαδημητρίου λέκτωρ Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κινηματογραφιστής Άγγελος Φραντζής θα συμμετάσχουν σε συζήτηση διερεύνησης των σχέσεων κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και πόλης και θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα Τρίτη 9 Δεκεμβρίου.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις αναπαραστάσεις του αθηναϊκού χώρου στον ελληνικό κινηματογράφο από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης μέχρι τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1960 άλλωστε, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχήματα διάδοσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Νεοαναγειρόμενες πολυκατοικίες, ανέσεις αστικών διαμερισμάτων, χρήση του αυτοκινήτου, φωτεινές επιγραφές των αθηναϊκών δημόσιων χώρων, αποτέλεσαν βασικά στοιχεία των κινηματογραφικών αφηγήσεων της περιόδου συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων διαβίωσης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στο sgt.gr, στις 19:00. στα ελληνικά ή αγγλικά. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk