«Η γερμανική κυβέρνηση έχει βαρεθεί να διαβάζει για κρατικά μυστικά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές, κατά αγνώστων, για διαρροές απόρρητων πληροφοριών», γράφει το περιοδικό Spiegel.
«Οι ανησυχίες αυξάνονται στο Βερολίνο ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αποκαλύψεων, που κυμαίνονται από τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών με την αμερικανική NSA μέχρι την προγραμματισμένη παράδοση αρμάτων μάχης στη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ έχει την εντύπωση ότι ο αριθμός των μυστικών εγγράφων που έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και ο αριθμός των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύουν τέτοιες διαρροές», τονίζει το ρεπορτάζ.

«Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια γραπτή αγωγή κατά αγνώστων πρόκειται να σταλεί σε εισαγγελείς στο Βερολίνο. Στη συνέχεια οι ανακριτές θα επιδιώξουν να ερευνήσουν πώς διαβαθμισμένες κυβερνητικές πληροφορίες αποκαλύφθηκαν στην δημόσια σφαίρα.

Η αγωγή θα είναι ευρεία, με στόχο όλους τους πληροφοριοδότες, είτε αυτοί είναι βουλευτές ή αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά οι βουλευτές – ιδίως τα μέλη της απόρρητης επιτροπής για την χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών – είναι πιθανό να υποθέσουν ότι θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα στραφούν οι υποψίες», συνεχίζει το Spiegel.

«Η κίνηση είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκφοβίσει εκείνους που ενδέχεται να προμηθεύουν μυστικά στα μέσα ενημέρωσης, και παρ’ όλο που αυτό μπορεί να είναι κοινός τόπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το είδος του βήματος που η Γερμανία δεν έχει κάνει εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, η καγκελάριος και οι υπουργοί της έχουν δείξει ότι δεν θα στηριχθούν μόνο στο δικαστικό σώμα για αυτές τις έρευνες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διευκολύνει συνήθως το κοινοβούλιο να ασκεί τα ελεγκτικά του καθήκοντα σε ό,τι έχει σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες.

Βασικοί μάρτυρες στις διερευνητικές επιτροπές καταθέτουν μόνο υπό μυστικότητα, ενώ συχνά αποκρύβονται στοιχεία λόγω της ανησυχίας ότι το περιεχόμενό τους μπορεί να καταλήξει σε εφημερίδες», καταλήγει το ρεπορτάζ.