Η «Μεταποίηση» της Ειρήνης Μπράττη

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την εικαστικό Ειρήνη Μπράττη και φιλοξενεί την ατομική της έκθεση με τίτλο «Μεταποίηση» που περιλαμβάνει έργα της των δύο τελευταίων χρόνων.

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την εικαστικό Ειρήνη Μπράττη και φιλοξενεί την ατομική της έκθεση με τίτλο «Μεταποίηση» που περιλαμβάνει έργα της των δύο τελευταίων χρόνων.

Η ίδια η ζωγράφος βλέπει τη ζωή να είναι το θέμα των έργων της. Η ζωή ως φυσική διαδικασία ανάπτυξης και φθοράς, ως κίνηση μέσα στο χρόνο και ως προσπάθεια προσανατολισμού στο χώρο. Η ζωή ως μια διαρκής αναζήτηση δρόμων. Συνεχείς αλλαγές, αναπροσαρμογές και τροποποιήσεις ενός αρχικού βασικού υλικού που ορίζει την ύπαρξη του καθενός μας. Αυτό το υλικό με το οποίο θα πορευτούμε απο τη στιγμή της γέννησης έως τη στιγμή της τελικής αναχώρησης.

Η Ελένη Σιγαλού, ποιήτρια, γράφει για τη “Μεταποίηση” της Ειρήνης Μπράττη:

Άτρακτε μούσα
την άκρη του νήματος
τραγούδησέ μου

Ποίηση. Δημιουργία. Γέννηση. Αρχή. Μεταποίηση. Αναδημιουργία. Αναγέννηση. Μετάβαση.

Η ζωγράφος Ειρήνη Μπράττη, με την παρούσα έκθεση, αφορμάται απ’ την οικεία θηλυκή της φύση, για ένα ταξίδι που αγκαλιάζει συνολικά την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το πρώτο ρούχο που κάποτε τύλιξε το σώμα μας, σαν χάδι μητρικό σε χρώμα αγριολούλουδου, ντύνει τις πρώτες μνήμες μας. Πώς νιώθαμε ασφαλείς στα όρια του κόσμου μας!

Κι ο χρόνος θα ξετύλιγε το νήμα της Κλωθούς . Στο αδράχτι της θα υφαίνονταν οι εκφάνσεις της ζωής μας. Το σώμα αλλάζει. Ή αλλιώς, το ρούχο της ψυχής. Ο νέος εαυτός κάθε φορά, αδυνατώντας να χωρέσει στις παλιές του νόρμες, δοκιμάζεται και δοκιμάζει:

Καινούρια σχήματα-ιδέες ν’ αφομοιώσει , ραφές-ουλές να επουλώσει, τομές-των αλλαγών τριξίματα, πατρόν-αινίγματα, κουμπότρυπες-ανοίγματα, στρίφωμα φόβων, φοδράρισμα για ξέφτια- μνήμες , πρόβες για το στένεμα της λύπης, για της χαράς το πλάτεμα…

Κόβει και ράβει
η ψυχή να κουμπώσει
το μέσα έξω

Αυτές οι διαδικασίες μετάβασης , αποτυπώνονται στον καμβά, άλλοτε με φόρμες καθαρές, γεωμετρικές κι άλλοτε πιο απεικονιστικές. Όπως δηλαδή και το σώμα, άλλοτε φωνάζει κι άλλοτε ψιθυρίζει και υπαινίσσεται . Προβάλλει έντονα ή όχι, όπως η πολυπλοκότητα της ζωής ορίζει.

Πόσο επώδυνο είναι εντέλει να αφήνεις την ασφάλεια, για να ενδυθείς το νέο εαυτό; Και ποιο το ζητούμενο;
Μήπως η αρχική αγνότητα να επέλθει ξανά στο τέλος, κερδισμένη τώρα από τις εμπειρίες και την αποκτηθείσα γνώση του ταξιδιού; Όμως τι σημαίνει τέλος, όταν μέσα από αυτό διαφαίνεται κάθε φορά μια νέα αρχή;

Η ζωγράφος απαντά με το δικό της τρόπο :

Με χρώματα, που η έντασή τους πάλλεται από τους παστέλ τόνους μέχρι τα έντονα κόκκινα, λαδιά, μενεξεδιά και η διαύγειά τους αλλάζει για να αποδώσουν αρμονία ή σύγκρουση, ένταση ή συνύπαρξη, σκοτεινιά ή φως. Με σύμβολα και κώδικες, πίνακες και γράμματα, αποτυπώματα στιγμών, θραύσματα θνητότητας στα χνάρια του χρόνου και ενίοτε αιωνιότητες…

Και έτσι στοχάζεται πάνω στον μίτο του παραμυθιού που είναι η ζωή μας.

Η έκθεση «Μεταποίηση» της Ειρήνης Μπράττη στην Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα, www.cubegallery.gr) θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk