Αρχαίο ναυάγιο ανακαλύφθηκε κοντά στα Αιολικά Νησιά

Δύτες ανακάλυψαν σε βάθος 125 μέτρων ανοιχτά των Αιολικών Νησιών στην Ιταλία ένα αρχαίο ναυάγιο από την εποχή που η Ρώμη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο. Το ξύλινο σκάφος εκτιμάται ότι ναυάγησε στη διάρκεια των δεύτερων Καρχηδονιακών Πολέμων και μετέφερε αμφορείς.

Δύτες ανακάλυψαν σε βάθος 125 μέτρων ανοιχτά των Αιολικών Νησιών στην Ιταλία ένα αρχαίο ναυάγιο από την εποχή που η Ρώμη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο.

Οι δύτες βρήκαν το κουφάρι ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μια άγκυρα είναι ακουμπισμένη σε έναν βράχο, ενώ το φορτίο του πλοίου -αμφορείς που μετέφεραν λάδι και κρασί- είναι σκορπισμένο στον βυθό.

Το πλοίο εκτιμάται ότι ναυάγησε στη διάρκεια των δεύτερων Καρχηδονιακών Πολέμων. Θεωρείται ότι πραγματοποιούσε δρομολόγια περίπου το διάστημα 218 – 210 π.Χ., όταν Ρώμη και Καρχηδόνα μάχονταν για ναυτική υπεροχή.{{{ map }}}

Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες από μία ομάδα που ονομάζεται Global Underwater Explorer (παγκόσμιοι υποβρύχιοι εξερευνητές) βοηθούν τους ιταλούς αρχαιολόγους να «ξεκλειδώσουν» τα μυστήρια του ναυαγίου.

«Έμοιαζε με πλοίο-φάντασμα που περίμενε την επιβίβαση αρχαίων ναυτικών» δήλωσε ο Τζάρντ Τζαμπλόνσκι, ένας εκ των εξερευνητών.

Το ξύλινο σκάφος που ανακαλύφθηκε φέρει το όνομα Παναρέα ΙΙΙ. Η ύπαρξή του έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2010. Το ναυάγιο βρίσκεται ανοιχτά της νήσου Παναρέα, περίπου 64 χιλιόμετρα βόρεια της Σικελίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk