«Αναπτύσσοντας το μέλλον» είναι το μήνυμα του 15ο συνέδριου για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας –Prodexpo – που συνέχισε και ολοκλήρωσε τις εργασίες του, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές ακινήτων μεγάλων οργανισμών και τραπεζών έδωσαν παραστατική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην παρούσα φάση στο χώρο της ελληνικής αγοράς ακινήτων και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους σχετικά με το πως μπορεί η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με θέμα τη Νέα Εθνική Χωροταξική Πολιτική με την κυρία Φωτεινή Στεφανή, γενική γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ να αναφέρει τους στόχους του υπουργείου για την χωροταξική πολιτική με κύριους πόλους της τον γενικότερο εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση στις διαδικασίες, αλλά και τη μεταρρύθμιση που έρχεται με σταθερά βήματα. Η γ. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ επεσήμανε ως βασικό πρόβλημα για την θέσπιση χωροταξικής πολιτικής την αυθαίρετη δόμηση, η οποία πλέον βαίνει προς επίλυση με το θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, την επίσπευση της νομοθεσίας των δασικών χαρτών και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διοίκηση. Η κ. Στεφανή αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ έκανε λόγο για μια αναθεώρηση εκ βάθρων με χωροταξική και οικοδομική μεταρρύθμιση το 2014, με μια νέα χωροταξική πολιτική που απαντά στις σημερινές ανάγκες, θεραπεύει συγκρούσεις και θέτει βάσεις για ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό.
ΑΙΓΙΑΛΟΣ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ήταν το θέμα της κεντρικής ομιλίας του κ.
Αβραάμ Γούναρη, γενικός γραμματέας δημόσιας περιουσίας, υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για το περίφημο νομοθετικό έργο της γενικής γραμματείας για τον αιγιαλό, που περιλαμβάνει επιμέρους νόμους για καταπατημένες και επίδικες εκτάσεις. Όπως επεσήμανε, η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να έχει 18.000 χλμ αιγιαλού, από το οποίο, όμως, μόνο κάτω του 10% έχει χαραχτεί. Ο ίδιος ανακοίνωσε βελτιώσεις στον Νόμο 2971 με πρώτο μέλημα τη διασφάλιση της προστασίας του χώρου, ενώ τόνισε ότι ο αιγιαλός παραμένει κοινόχρηστος και τα μόνα έργα που επιτρέπονται είναι ναυτιλιακά, περιβαλλοντικά και κοινής ωφέλειας.
Ανάμεσα στους στόχους του Υπουργείου σε σχέση με τον αιγιαλό είναι η επίσπευση της αδειοδότησης για κάθε έργο που κατασκευάζεται και η επιβολή μελέτης περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε όλα τα έργα. Άλλη σημαντική τροποποίηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι ο υπολογισμός χρήσης του αιγιαλού που θα αποδίδει έσοδα στο πράσινο ταμείο, ενώ όπως ανέφερε κανένα κτίσμα που δεν πληροί τις απαιραίτητες προϋποθέσεις δεν θα νομιμοποιείται, με τις περιοχές natura να υπόκεινται σε ακόμα περισσότερους περιορισμούς. ‘‘Ο αιγιαλός ήταν και παραμένει ένα κοινόχρηστο αγαθό. Κανένα ξεπούλημα του δεν προκύπτει από τις ισχύουσες ή από νέες διατάξεις. Μάλιστα οι καινούριες διατάξεις που διέπουν τον αιγιαλό
εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή όσο και την περιβαλλοντική διάσταση του ευαίσθητου αυτού χώρου» κατέληξε ο κύριος Γούναρης.
Στην ενότητα ΑΘΗΝΑ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ αναπτύχθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας μέσω αναπλάσεων. Ο .κ Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Dimand ξεκίνησε την ενότητα τονίζοντας ότι αυτό που θα αλλάξει μια πόλη όπως η Αθήνα είναι πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος. Αφού αναφέρθηκε στις μεταβολές που έλαβαν χώρα στην Αθήνα με τις κατασκευές του 2004 που αντί να προχωρήσουν το αστικό τοπίο της πόλης, δεν την άλλαξαν καθόλου, πρότεινε ότι η μεταβολή του αστικού τοπίου θα έρθει με την παράλληλη αλλαγή της συμπεριφοράς των κατοίκων του. Ο ίδιος χρησιμοποίησε το παράδειγμα των αλλεπάλληλων ανακατασκευών της Ομόνοιας για την οποία, όπως αποκάλυψε, συζητιέται μια ακόμα παρέμβαση, ενώ έκανε λόγο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων αυτή τη στιγμή στην πόλη, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό και η επέκταση των γραμμών του Μετρό.
Μένοντας στη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο κ.
Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικού τμήματος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος & Μέλος ΔΣ και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ ανέπτυξε στην ομιλία του τα κύρια σημεία της πιο σημαντικής οικιστικής παρέμβασης που γίνεται στην Αθήνα στην παρούσα φάση, η οποία θα κοστίσει 566 εκατ. ευρώ και καθίσταται, έργο με διεθνείς προεκτάσεις και ιδιαίτερο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Μαραβέλιας, ο αρχιτέκτονας του, κ. Ρεντσο Πιανο εργάστηκε σε δύο πυλώνες : την υλοποίηση σε πλαίσια πράσινης ανάπτυξης και στη δημιουργία ενός τόπου που θα έχει άμεση σχέση με τους ανθρώπους. Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2006, έκανε έναρξη εργασιών το 2008 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το 2016. Τα οικονομικά μεγέθη της κατασκευής του προσδιορίζονται στο 1 δις Ευρώ και σύμφωνα με υπολογισμούς θα αποφέρει 160 εκ. Ευρώ ετησίως μετά την έναρξη λειτουργίας του. Εχει, δε, ήδη επιδράσει στην περιβάλλουσα περιοχή, καθώς λειτουργεί σαν πράσινος μητροπολιτικός πόλος με άμεση σύνδεση με το Δημοτικό Πάρκο Καλλιθέας και το έργο του Φαληρικού μετώπου, ενώ διεκδικεί την πράσινη πιστοποίηση του Leed Platinum.
Ακολούθως ο κ.
Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτων μηχανικός στην εταιρεία Κοκκίνου + Κούρκουλας Αρχιτέκτονες αναφέρθηκε στο »DNA» της πρωτεύουσας λέγοντας ότι η πολεοδομία στράφηκε ενάντια στην Ευρωπαϊκή πόλη με το μοντέλο δρόμος-πλατεία, που οδήγησε τους κατοίκους στην αντιπάθεια για το κέντρο της πόλης. Όπως επεσήμανε ‘
‘η Αθήνα είναι φτιαγμένη πάνω στη μάχη της αντιπαροχής. Είναι μια πόλη μικρών οικοδομικών τετραγώνων, μικρής ιδιοκτησίας και με μια οργάνωση δρόμων που δημιουργούν μικρές κοινότητες, πολλές φορές ασύνδετες η μια με την άλλη. Η σύγχρονη τεχνολογία μιλά για εξειδικευμένες θεραπείες για μια πόλη που πρέπει να την αγαπήσουμε και να μάθουμε που απευθύνεται. Αν δεν προχωρήσουμε φιλικά προς την πόλη, κατανοώντας τα φυσικά της χαρακτηριστικά, δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το κέντρο, έτσι ώστε να βρει τον σύγχρονο του χαρακτήρα του».Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο κ. Ερμής Χαλβατζής και η κυρία Νατάσα Λιανού, αρχιτέκτονες σε Lianou – Chalvatzis Architects που αφού πρώτα παρουσίασαν το έργο τους με τίτλο Κinisis στο Σικάγο, ένα design που δημιουργεί αίσθηση χορογραφίας μέσα στην πόλη, ανέπτυξαν το όραμά τους για την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα για το πιθανό σχέδιο του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό, το » Αthens Votanikos», το οποίο χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη πρόκληση. Βασικό concept του σχεδίου τους είναι να εμπλέξουν τις ροές της περιοχής με καινούριες χρήσεις και κυρίαρχο ρόλο στην πρότασή τους διαδραματίζει ένα αστικό πάρκο στο οποίο συνυπάρχουν διάφορες χρήσεις όπως κατοικίες, γραφεία, χώροι αναψυχής, πρασίνου και εμπορικά καταστήματα.
Στις δικές τους τοποθετήσεις, το δίδυμο νέων αρχιτεκτόνων, ο κ. Άγις Μουρελάτος, τελειόφοιτος αρχιτεκτονικής της Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Σπύρος Γιωτάκης, τελειόφοιτος αρχιτεκτονικής της Σχολής ΕΜΠ, υπεύθυνοι σχεδιασμού του Κέντρου επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό ανέπτυξαν το δικό τους σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πόλης. Ξεκινώντας από το κοινό τους έργο, επιθυμούν να προσδιορίσουν τη σχέση των κατοίκων με τον δημόσιο χώρο. Πρωταρχικό μέλημά τους ήταν η κατασκευή ενός στεγάστρου με τη βασική ιδέα της διαφάνειας, όπου κάποιος μπορεί να παρατηρήσει όλες τις αλλαγές που συντελούνται.
Οι δύο τους μίλησαν, επίσης, για δύο ακόμα σχέδια τους, ένα κτίριο μικτής χρήσης στο κέντρο της πόλης γύρω από τους οδούς Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου και ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με ανατρεπτικό χαρακτηριστικό του ένα αίθριο- κήπο εμπνευσμένο από τη θεά Άρτεμις. Στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στην αστικό τοπίο της Αθήνας έκανε λόγο στην παρουσίασή του ο κ. Γιώργος Φράγκου, β. γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας και Ομίλου, Εθνική Τράπεζα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οικονομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση των κτιρίων της Εθνικής στην πρωτεύουσα. Διανύοντας μια πορεία που ξεκίνησε από τον νεοκλασικισμό και κατέληξε σε παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, η Εθνική Τράπεζα έχει κατορθώσει να αφήσει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα στην αρχιτεκτονική εικόνα της Αθήνας, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα με τις αρχές των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης.
‘‘Τα εμπορικά κέντρα όπως τα γνωρίζαμε έχουν πεθάνει» ανέφερε στην εισήγηση του στην ενότητα DESIGNING CONTEMPORARY COMMERCIAL DEVELOPMENTS ο κ. Derek Barker, managing director στην HASKOLL Architects & Designers, οποίος ανέφερε ότι αυτού του είδους τα οικήματα λειτουργούν πλέον με γνώμονα όχι μόνο την κατανάλωση, αλλά και την ψυχαγωγία. ‘‘Ο σημερινός καταναλωτής επιθυμεί την εμπειρία και την ποιότητα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου ακόμα και την ώρα που επισκέπτεται ένα εμπορικό κέντρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Barker στην ομιλία του, εφιστώντας την προσοχή στις αλλαγές που έχει φέρει στις αγορές η παγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές.
Στην ενότητα VALUE BY DESIGN , ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος σε ICSC Greece – Συνδέσμου Επένδυσης & Ανάπτυξης Ακινήτων και εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Χαραγκιώνη ανέπτυξε μέσα από τα παραδείγματα εμπορικών κέντρων και οικημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο σημερινός developer που οφείλει να είναι καινοτόμος, να έχει έμπνευση και δημιουργική σκέψη, να μπορεί να δημιουργεί έργα που να έχουν την αποδοχή από το κοινό, αλλά και να προσπαθεί συνεχώς να πρωτοπορεί και να εντυπωσιάζει.
Στην ενότητα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ συζητήθηκαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς και οι βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να προσελκυστεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Στην κεντρική ομιλία του ο κ. Γιάννης Πυργιώτης, γενικός γραμματέας τουριστικών υποδομών και επενδύσεων στο Υπουργείο Τουρισμού επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου η χώρα μας να μπει ακόμα πιο δυνατά στον σύγχρονο τουριστικό χάρτη. Αφού ομολόγησε ότι η σημερινή εικόνα της υποδομής της χώρας μας δεν κρίνεται εντελώς ικανοποιητική σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αναφέρθηκε σε βασικά σημεία που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σύγχρονου τουρισμού όπως η εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων, η αναμόρφωση των χωροταξικών πλαισίων, ο πολλαπλασιασμός των κλινών και η προώθηση του διαλόγου για τον τουρισμό με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο ίδιος, επίσης, έκανε λόγο για πρόσθετα μέτρα με στόχο την ανάπτυξη όπως η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η θεσμοθέτηση Condo hotels, η θέσπιση νεανικών ξενώνων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η θεσμοθέτηση για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και επαύλεις. Η ομιλία του έκλεισε με την αναφορά στη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση της δασικής περιουσίας, τη βελτίωση στις αδειοδοτήσεις και στην ολοκλήρωση θέσπισης νέων προδιαγραφών για τα γήπεδα γκολφ, που αποτελούν ένα αναπτυσσόμενο πεδίο τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Θεόδωρος Γαβριηλίδης, project manager στο ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε τα κυρίαρχα σημεία της στρατηγικής του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, το οποίο χειρίζεται επενδύσεις άνω των 10 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον κύριο Γαβριηλίδη, το clustering στον τουριστικό τομέα που διευκολύνει την προσέλκυση νέων επενδυτών και αναλύεται σε επιμέρους σημεία : Στην παραθεριστική κατοικία και εκτάσεις κατάλληλες για ξενοδοχεία για επενδυτές που πιστεύουν στην τουριστική δυναμική της χώρας σας αλλά και αυτούς που πιστεύουν στην αύξηση κλινών πολυτελείας. Σε εκτάσεις για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, στην αξιοποίηση 20 μεγάλων δημοσίων εκτάσεων, όπως το ακίνητο της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες, ακίνητα σε Βαρθολομιό και Πόρτο χέλι. Στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Στο θέμα των Ξενία και τη μετατροπή τους σε boutique hotels, στους διαγωνισμούς για τις μαρίνες σε Αλιμο, Πόρος, Υδρα και Χίο. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν ακίνητα υψηλού ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα, έκανε λόγο για εκμετάλλευση χιονοδρομικών κέντρων και ιαματικών πηγών, ενώ εξήρε και τα οφέλη του αγροτουρισμού, καταλήγοντας στο συμπέρασμά ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι το κλειδί για την διαμόρφωση ενός πρόσφορου τουριστικού τοπίου για την αγορά και τους επενδυτές.
Στην εισήγηση του ο κ .Paul Gomopoulos, director στην Hines Greece αναφέρθηκε στις προοπτικές που προσφέρει η χώρα μας στον διεθνή επενδυτή, ως μια μικρή αγορά που παραμένει επένδυση υψηλού ρίσκου και διαθέτει συγκεκριμένες real estate ευκαιρίες. Ως λύσεις για τη μεταβολή της κατάστασης, ο ίδιος σύστησε την αναδιαμόρφωση παλιών ξενοδοχείων, την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ και μαρίνων, αλλά και την τόνωση του τοπικού ανταγωνισμού. «Η Ελλάδα είναι στο ραντάρ ευκαιριακών επενδυτών και σε αυτό έχουν συντελέσει τόσο η καλή τουριστική περίοδος του 2014 αλλά και το γεγονός ό, τι πλέον οι κτηματαγορές σε παραδοσιακούς real estate προορισμούς έχουν γίνει πολύ ακριβές» κατέληξε ο κύριος Gomopoulos.
‘‘Το πράσινο προϊόν στην Ελλάδα απαξιώνεται» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής στην Danos –BNP Paribas Real Estate, ο οποίος παρολαυτά έκανε λόγο για σαφή παγκόσμια στροφή προς τον πράσινο τουρισμό την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε, ότι το 38% των τουριστών παγκοσμίως έχουν οικολογικά κριτήρια για την επιλογή των διακοπών τους και επιθυμούν να μένουν σε οικολογικά ξενοδοχεία, ενώ μέχρι και 34 % πληρώνουν παραπάνω για να βρεθούν σε τέτοιου είδους κατάλυματα. Ανάμεσα στα οφέλη του πράσινου ξενοδοχείου στον επενδυτή είναι οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις πελατών, η δυνατότητα προώθησης του ως εργαλείο marketing, ενώ τονίστηκε ότι και οι τουριστικοί πράκτορες πλέον λανσάρουν ιδιαίτερα τα πράσινα ξενοδοχεία.
Στη δική του εισήγηση ο κ. Bασίλης Κάρταλης, γενικός διευθυντής στη Southeast Real Estate προέβλεψε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μελλοντικά θετικές εκπλήξεις από τον τουρισμό, ωστόσο ανέφερε ότι ο πήχης μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα με συγκεκριμένα βήματα που θα συντελέσουν στην σταθεροποίηση του τουριστικού προϊόντος . Ως πρόβλημα επεσήμανε την δυσκολία για τους ιδιώτες από το εξωτερικό που θέλουν να πάρουν διαβατήριο για να επενδύσουν στην Ελλάδα , ενώ έκανε λόγο για κάτι που λείπει από τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, τα ποιοτικά φθηνά ξενοδοχεία, που υπάρχουν στο Μόναχο, Παρίσι και σε πόλεις της Ιταλίας.
Στην τελευταία παρουσίαση της ενότητας, ο κ. Παύλος Ευμορφίδης, πρόεδρος της Coco Mat Hotels & Resorts έκανε λόγο για την εκκίνηση χρήσης ενός διαφορετικού τρόπου marketing για να παρουσιάσει η χώρα μας τον πράσινο τουρισμό, με χαρά, γέλιο και προσωπική επαφή με τους πιθανούς πελάτες και επενδυτές.
Η προσαρμογή σε νέα πρότυπα στην εκτίμηση ακινήτων ήταν το ζήτημα που απασχόλησε τους συνομιλητές της επόμενης ενότητας, καθώς η εκτιμητική αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ασφάλειας της κτηματαγοράς. Ο κ.
Krzysztof Grzesik, president στη The European Group of Valuers’ Associations (TEGoVA) αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της οικονομίας της κτηματαγοράς σχετικά με τις αλλαγές του νόμου όσον αφορά την εκτίμηση, που ξεκινά από τις ισχύουσες διατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεκτείνεται ξεχωριστά στην κάθε χώρα, ενώ επεσήμανε ότι στόχος των εκτιμητών ανά χώρα είναι να βοηθήσουν την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για την εκτίμηση.
Τόνισε μάλιστα ότι ειδικά η Ελλάδα έχει αρκετό χώρο να διανύσει στο συγκεκριμένο τομέα. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Grzesik αναφέρθηκε στον όρο Μortgage Lending Value που εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και προτείνεται και για την Ελλάδα, ενώ κατέληξε στην σύσταση δημιουργίας εθνικών προτύπων εκτιμήσεων, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μακροχρόνια απόδοση των ακινήτων. ‘‘Σε μια παγκόσμια αγορά που όλο αλλάζει, θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στους κανόνες που εφαρμόζονται στην εκτίμηση των ακινήτων» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Ben Elder, BA BSc FRICS ACIArb στην Global Director of Valuation & E.Q.S., RICS. Όπως τόνισε, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των εκτιμητικών σημείων σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη νομικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως προς το επάγγελμα του εκτιμητή έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Πάλλης, REV, γενικός γραμματέας ΣΕΚΕ, μέλος Δ.Σ. στηTEGoVA ο οποίος τόνισε ότι η κρίση ευεργέτησε κατά κάποιον τρόπο το επάγγελμα, αφού προηγουμένως υπήρχε έλλειψη κανονιστικού πλαισίου, ενώ μετά την ύφεση υπήρξε άνοιγμα στο επάγγελμα με κανόνες και πιστοποιημένοι εκτιμητές. Ο κ. Πάλλης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης εθνικών προτύπων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία ενυπόθηκου δανεισμού αλλά και στη λειτουργία δομών πιστοποιημένων εκτιμητών από ειδικές επιτροπές. Όσον αφορά το άνοιγμα του εκτιμητικού επαγγέλματος, υπάρχει προβολή των θέσεων του ΣΕΚΕ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του εκτιμητή, ενώ μίλησε για παρέμβαση που έχει γίνει στο Υπουργείο Παιδείας για να θεσμοθετηθεί το γνωστικό πλαίσιο των εκτιμητών με γνώσεις που αφορούν ανάμεσα σε άλλα, αρχές οικονομικής θεωρίας, πρακτικά οικονομικά για την κτηματαγορά, θέματα για τις επιχειρήσεις, εκτιμητικά πρότυπα κ.α. \
Στην εισήγησή της η κυρία Μερίτα Πέτρου, MRICS, Mmmbership development στην RICS Hellas αναφέρθηκε στα Πρότυπα RICS που προσδιορίζονται στο RED BOOK ως εκτιμητικοί κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους διασφαλίζεται αξιοπιστία και διαφάνεια. Η κυρία Πέτρου τόνισε ότι καθίσταται πολύ σημαντική η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου, καθώς διαθέτουν γνώση της τοπικής κτηματαγοράς, μεγάλο δίκτυο επαγγελματιών παγκοσμίως, κατάλληλη εκπαίδευση, προσαρμογή στα ΔΕΠ, κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, αλλά και κοινή γλώσσα. Ανακοίνωσε, τέλος, την παρουσίαση του ελληνικού παραρτήματος του RED BOOK στις αρχές του 2015, το οποίο θα παρέχει καθοδήγηση και θα χαράσσει πλαίσιο καλύτερης πρακτικής διαχειρίσεων εκτιμήσεων που θα εφιστά περισσότερο την προσοχή σε θέματα της ελληνικής αγοράς.
Στην ενότητα ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ συζητήθηκε το νέο τοπίο που διαγράφεται στην αγορά των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, τα οποία αναζητούν ξανά το μερίδιο τους στις επενδύσεις.
Ως πρώτος ομιλητής, ο κ. Γιάννης Μωραϊτης, γενικός διευθυντής της REDS χρησιμοποίησε το παράδειγμα του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα προκειμένου να δείξει καταρχάς τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία μέχρι να φέρει σε πέρας το έργο, το οποίο εγκαινιάστηκε τελικά το 2011 και αφ’ ετέρου παρουσίασε την εμπορική και κοινωνική φυσιογνωμία του έργου, το οποίο παρότι ξεκίνησε τις συναλλαγές του μέσα στην κρίση, εμφανίζει χρόνο με χρόνο αύξηση του κύκλου εργασιών. Εμπειρία όλο το χρόνο, value for money brands και χρήση ανοιχτών χώρων για αναψυχή και διασκέδαση είναι το τρίπτυχο της επιτυχημένης παρουσίας του εμπορικού οικήματος.
Μια εικόνα της κατάστασης στις μεγάλες πόλεις, όπου οι κάτοικοι πλέον είναι αυτοί που διαμορφώνουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους την αγορά ακινήτων έδωσε η κυρία Maureen L. McAvey, senior resident Fellow στη ULI, η οποία αναφέρθηκε στον βασικό ρόλο του developer, ο οποίος οφείλει να οσμίζεται τις μεταβολές της αγοράς και να προσαρμόζεται σε αυτές. Εκανε λόγο για αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και τη δημιουργία νέων γενιών που καθορίζουν με τα έσοδα και τις συνήθειές τους το οικιστικό τοπίο, ενώ τόνισε ότι τα προσόντα ενός developer σε μια τόσο ρευστή εποχή είναι το όραμα, η διάθεση για συνεργασία και η πρόθεση μοιράσματος τόσο της επιτυχίας όσο και του πιθανού ρίσκου.
Στην δική της εισήγηση, η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, partner, υπεύθυνη τμήματος εκτιμήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Proprius παρουσίασε τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της Cushman & Wakefield με τίτλο »Winning in Growth cities», τα οποία συνίστανται στην παρουσία της Αμερικής ως την ήπειρο με τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, στη νέα χρονιά που φαίνεται να μπαίνει δυναμικά παγκόσμια στην αγορά των ακινήτων, που αν και ευάλωτη ακόμα, δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ ανέφερε ότι ανάμεσα στις πόλεις με μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι το Πεκίνο, η Βοστώνη, η Μαδρίτη και το Σαο Πάολο.
Στην τελευταία παρουσίαση του συνεδρίου, ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων στην Τράπεζα της Ελλάδος περιέγραψε το σημερινό πλαίσιο της αγοράς των ακινήτων ως ενθαρρυντικό, αν και τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα νωπά τόσο όσον αφορά την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και τη μείωση των αγοραπωλησιών. Εξήρε, δε, την οικογενειακή και κοινωνική αλληλεγγύη ως βασική αιτία μιας κάποιας διατήρησης της αγοράς, ως ένα μοναδικό φαινόμενο που συνέβη εν μέσω κρίσης στη χώρα μας.