Την πάγια θέση του, να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία ως προς το ΑΕΠ, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μικρή. Αναφερόμενος στο claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών) δήλωσε: «Εμένα δεν μου αρέσει, είναι άδικο και ισοπεδωτικό» και συνέχισε: «Ποιο είναι το επιχείρημα εναντίον του; Μας ζητάτε να παρέχουμε υπηρεσίες σε κάποιους χωρίς να έχετε να το πληρώσετε. Σωστά, είναι βάσιμο».
Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «κέντρο της πολιτικής μας είναι ο ασθενής. Εκεί είναι όλα προσανατολισμένα». Αυτός είναι και ο λόγος –συνέχισε –που μπήκαν φέτος 400 καινοτόμα φάρμακα «στη φτωχή και ζορισμένη Ελλάδα». Σημείωσε επίσης ότι το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημένο για τη βιομηχανία και τους παρόχους.
Η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες εξετάζεται να ξεκινήσει, αρχικώς πιλοτικά, έναπρόγραμμα κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκωνστους ασθενείς με κινητικά προβλήματα, καθώς και η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην ψυχική υγεία. «Εντάσσουμε», είπε, «την ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς κοινωνικό στιγματισμό που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς».