Την άποψη ότι οι επενδυτές που μετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ θα στηρίξουν εκ νέου τα ελληνικά ιδρύματα μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χρήστου Σκλαβούνης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΤΧΣ είναι «μάλλον απίθανο» η Ελλάδα να πρέπει να παράσχει χρήματα στις τράπεζες κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών τεστ αντοχής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Paulson & Co, Fairfax Financial Holdings Ltd και Fidelity τοποθέτησαν 8,3 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι θεσμικοί δε αυτοί επενδυτές μπορεί και πάλι να κληθούν να παράσχουν κεφάλαια εάν τα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο δείξουν πως αυτό απαιτείται. «Θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα παράσχουν τα κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Σκλαβούνης στο Bloomberg.
Ο ίδιος προσέθεσε πως στρατηγικός στόχος του ΤΧΣ ήταν να παραμείνουν ανοικτές οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν κεφάλαια και τις ανάγκες ρευστότητάς τους. «Νομίζω ότι αυτός είναι ένας στόχος που έχει επιτευχθεί», ο πρόεδρος του ΤΧΣ.
Από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου δήλωσε στο πρακτορείο πως οι επενδυτές που μετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών έχουν επιτυχημένο ιστορικό επενδύσεων και το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτό αποτελεί μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης.
Η κ. Σακελλαρίου επεσήμανε στο Bloomberg ότι μετά από δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα εξοπλισμένες (equipped) από τους ομολόγους τους σε άλλες περιοχές της ζώνης του ευρώ.
Αναφορικά με τα σενάρια για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank) η οποία θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε πως «είναι μια επιλογή που εξετάζεται». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να αλλάξει ο καταστατικός νόμος του ΤΧΣ προκειμένου να του επιτραπεί να παράσχει κεφάλαια σε μια bad bank. «Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά», ανέφερε.
Τόσο η κ. Σακελλαρίου όσο και ο κ. Σκλαβούνης εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι το ΤΧΣ θα ανακτήσει έως το 2017 τα περισσότερα από τα 25 δισ. ευρώ κεφαλαίων που έχει επενδύσει στις τράπεζες.