Την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της εξασφάλισε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Alpha Bank στις 9 Ιουλίου, ένα περίπου μήνα μετά την υποβολή του μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank, που εκδόθηκε με αφορμή ερώτημα τη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης συνάδει με τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και ότι οι ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Επιπλέον ανέφερε ότι με το σχέδιο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η Τράπεζα να επανέλθει πλήρως σε βιώσιμη κερδοφορία.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή επεσήμανε ότι η εξαγορά και η συγχώνευση της Εμπορικής Τραπέζης κρίθηκε ότι συμβάλλει θετικά στη βιωσιμότητα της Alpha Bank, καθώς επιτρέπει την επίτευξη
σημαντικών συνεργειών.

Το σχέδιο προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιαρθρώσεως και εξορθολογισμού, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

– Τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα.
– Τον εξορθολογισμό του κόστους των καταθέσεων στην Ελλάδα.
– Την περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού.
– Τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εξωτερικού.
– Την ενίσχυση του πλαισίου παρακολουθήσεως και διαχειρίσεως κινδύνων.

Η πλήρης απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το οριστικώς εγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί (στη μη-εμπιστευτική εκδοχή της) και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην
ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσεχές διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική και την ισχύουσα νομοθεσία, η Τράπεζα θα προβεί δεόντως και εγκαίρως στις σχετικές ανακοινώσεις, μόλις λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση, αανφέρει η Alpha Bank.