Συνελήφθη ο καταζητούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας Νίκος Μαζιώτης ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό ύστερα από συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία και με το όνομα Μιχελάκης Μιχάλης ενώ είχε αγοράσει και ένα ασημί αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι.

Το χρονικό

Ο Ν. Μαζιώτης εντοπίστηκε τυχαία από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή του κέντρου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. κατά του παρεμπορίου, των ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης – υπήρχαν πάντως πληροφορίες για χτύπημα από ένοπλες οργανώσεις και γενικά υπήρχε επιφυλακή από πλευράς αστυνομικών.

Ήδη πάντως στην περιοχή υπήρχαν περιπολίες κλιμακίων της Αντιτρομοκρατικής με στόχους τους σταθμούς του μετρό καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι το χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης για τις μετακινήσεις του. Εντοπίστηκε τυχαία από μία τέτοια περιπολία.

Στην ΕΛ.ΑΣ. έφτασε το σήμα για ένα άτομο το οποίο φέρεται να οπλοφορεί και βρισκόταν σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού στο Μοναστηράκι. Επί τόπου έφτασαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και επιχείρησαν να τον ελέγξουν. Εκεί έγινε η πρώτη ανταλλαγή πυροβολισμών, στις 12.35 όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ν. Μαζιώτης, που φορούσε περούκα, κατάφερε να μπει σε ταξί προκειμένου να διαφύγει. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το κέντρο για τον ύποπτο δίνοντας τα χαρακτηριστικά του.

Καθοδηγούμενοι από αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ, ο οποίος αντελήφθη ότι πρόκειται για τον Ν. Μαζιώτη, κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν στην οδό Μητροπόλεως 44, στην Καπνικαρέα. Εκεί ακολούθησε συμπλοκή.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών –πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι έγινε και προσπάθεια για ρίψη χειροβομβίδας– τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο γόνατο καθώς και ο Νίκος Μαζιώτης, αλλά και δύο τουρίστες, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός, ελαφρότερα.

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι στην ανταλλαγή πυροβολισμών συμμετείχε και ένα δεύτερο άτομο που θεωρείται συνεργός του καταζητούμενου για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα – πιθανολογείται ότι ήταν τουλάχιστον ένας. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αναφέρεται εξάλλου ότι στο περιστατικό ήταν άλλα δύο άτομα τα οποία διέφυγαν με μηχανή εντούρο. Απορία προξενεί πάντως πώς θα διέφευγε και ο Ν. Μαζιώτης οπότε ενεργοποιούνται άλλα σενάρια, είτε για το αν υπήρχε τέταρτο άτομο ή αν ήταν μόνος και πήγαινε προς το μετρό. Στις τράπεζες της περιοχής πάντως δεν έχει σημειωθεί ληστεία και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προστασία τους από ληστείες (ειδικές πόρτες κτλ.).

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιήθηεκ από κλήση μιας ηλικιωμένης η οποία ανέφερε για κίνηση ύποπτού οχήματος.

Τα δύο σημεία όπου εκτυλίχθηκε η συμπλοκή αστυνομικών και Μαζιώτη παραμένουν αποκλεισμένα. Εκεί βρίσκεται κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για ανεύρευση καλύκων και γενικά στοιχείων. Επί ποδός βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική που ερευνά για τυχόν συνεργούς του συλληφθέντος, για γιάφκες κτλ.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία Μιχάλης Μιχελάκης κυκλοφορούσε ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης και με τα στοιχεία αυτά νοίκιασε αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι με το οποίο διέπραξε και ληστεία, όπως τόνισε σε
δηλώσεις του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριος Τσακνάκης.

«Ο καταζητούμενος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται από το μεσημέρι στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τη δήλωσή του ο κ. Τσακνάκης.

Στη συνέχειθα εξιστόρησε πώς έγινε ο εντοπισμός του Ν. Μαζιώτη και η ανταλλαγή πυροβολισμών: «Εντοπίστηκε σήμερα στην πλατεία Μοναστηρακίου, στο πλαίσιο ειδικής αστυνομικής δράσης που είχαμε αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εντοπίστηκε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, προσομοίαζε δηλαδή με τον τρομοκράτη. Ζητήθηκε η συνδρομή της ΔΙΑΣ προκειμένου να τον ελέγξουν. Η πρώτη επαφή της ομάδας ΔΙΑΣ με τον Νίκο Μαζιώτη έγινε στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Αγίας Ειρήνης. Στη θέα της ομάδας ΔΙΑΣ πυροβόλησε μία φορά και συνέχισε προς την πλατεία Μοναστηρακίου.

Εκεί ακριβώς, όταν είδε ότι εγκλωβίζεται, πυροβόλησε πέντε φορές με πιστόλι USP που έφερε πάνω του εναντίον αστυνομικών και πολιτών. Αυτό είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν στο σημείο δύο αλλοδαποί υπήκοοι, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός, όλως ελαφρά. Ο μεν Αυστραλός νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό εκτός κινδύνου, με ένα όλως ελαφρό τραύμα στον αστράγαλο από εξοστρακισμό σφαίρας, ο δε Γερμανός συνέχισε την κρουαζιέρα του.

Ακολούθως ο Νίκος Μαζιώτης ανέβηκε την οδό Μητροπόλεως. Εκεί, όταν κατάλαβε ότι εγκλωβίζεται από τις δυνάμεις, έστρεψε το όπλο του εναντίον της ομάδας ΔΙΑΣ και πυροβόλησε δύο φορές.

Οι σφαίρες έπληξαν έναν ειδικό φρουρό, που εκτελούσε υπηρεσία διατεταγμένη στο σημείο για το παρεμπόριο και πήγε να συνδράμει τους συναδέλφους του της ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα η μία από τις σφαίρες να τον πλήξει στον αριστερό μηρό και να έχει ένα διαμπερές τραύμα επιπόλαιο, η δε δεύτερη σφαίρα να τον χτυπήσει στην κοιλιακή χώρα, πλην όμως επειδή φόραγε το αλεξίσφαιρο γιλέκο και αυτό το τραύμα είναι όλως ελαφρό.

Τότε αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ πυροβόλησε μία φορά με το υπηρεσιακό του όπλο και τραυμάτισε τον Νίκο Μαζιώτη στον αριστερό βραχίονα. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Του έγινε μια χειρουργική επέμβαση και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται φρουρούμενος».

Ακολούθως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε για τον Νίκο Μαζιώτη ότι «προκύπτει από την μέχρι τώρα έρευνα η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων και προσωπικών αντικειμένων που βρέθηκαν στην οικία του κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010».

Για τα πλαστά στοιχεία του συλληφθέντος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η έρευνα συνεχίζεται και θα θέσω στη διάθεσή σας τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας που χρησιμοποιούσε: Μιχελάκης Μιχάλης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννημένος το 1977 στην Αθήνα. Από την έρευνα που κάναμε μέχρι αυτή την ώρα προκύπτει ότι στο όνομα Μιχελάκης Μιχάλης αγοράστηκε αυτοκίνητο Hyundai, είναι και αυτό στη διάθεσή σας, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, για το οποίο υπάρχει μαρτυρία, προσομοιάζει με αυτοκίνητο ιδίου τύπου στη ληστεία της Κλειτορίας. Εικάζουμε λοιπόν ότι το αυτοκίνητο αυτό το αγόρασε ο Μαζιώτης και το κυκλοφορούσε με στοιχεία Μιχελάκης Μιχάλης».

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετική έδωσε περισσότερα στοιχεία, εξηγώντας ότι το αυτοκίνητο Hyundai Accent είναι χρώματος ασημί και αγοράστηκε το 2013, δηλαδή μετά την παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του με τα πλαστά στοιχεία ταυτότητας που αναγράφουν ότι γεννήθηκε στις 16.4.1977 στην Αθήνα.

Ο κ. Τσακνάκης συμπλήρωσε ότι «η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θέλω να σας θυμίσω ότι είχε συλληφθεί στις 11.4.2010, όπως προανέφερα, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, καθώς και για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων, όπως προμήθεια, κατοχή, χρήση εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί συνολικά σε φυλάκιση 50 ετών. Επίσης, θα κατηγορηθεί γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της έκρηξης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο στην οδό Αμερικής».

Τέλος, συνεχάρη «δημόσια όλο το προσωπικό που συμμετείχε στον εντοπισμό και στη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και το επαγγελματισμό που επέδειξαν» και απηύθυνε έκκληση «για τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα θα ήθελα οι πολίτες, ανώνυμα πάντα, στους γνωστούς αριθμούς 1014 και 10414 ό,τι πληροφορία έχουν σχετικά με το εν λόγω αυτοκίνητο ή για οτιδήποτε έχει νοικιαστεί ή έχει χρησιμοποιηθεί για αγορά με στοιχεία Μιχελάκης Μιχάλης να το δηλώσουν, όπως είπα ανώνυμα, στην αρμόδια υπηρεσία, την Αντιτρομοκρατική».

Οι τραυματίες

Ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος τραυματίστηκε στη δεξιά κλείδα, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέβαση οστεοσύνθεσης (δεν υπάρχει σφαίρα στο τραύμα για να αφαιρεθεί) από τον ορθοπαιδικό κ. Γαρνάγα καθώς είχε θρυμματιστεί ο ώμος του.

Μετά την πολύωρη επέμβαση νοσηλεύεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον όγδοο όροφο του νοσοκομείου σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο για κρατούμενους. Ο Ν. Μαζιώτης θα λάβει εξιτήριο ύστερα από 10-15 ημέρες.

Από την ενημέρωση που έχουν οι συνήγοροί του, συντάσσεται η έκθεση σύλληψής του από την Αντιτρομοκρατική και θα ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο 29χρονος ειδικός φρουρός Νίκος Παναγιωτόπουλος διακομίσθηκε στο 401 ΓΣΝΑ με διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε και βολίδα η οποία εξοστρακίστηκε στο αλεξίσφαιρο που καλύπτει τον θώρακα και την κοιλιακή χώρα. Ο τραυματίας δεν ήταν στην ομάδα που καταδίωξε τον Μαζιώτη αλλά συμμετείχε στην επιχείρηση «Θησέας».

Ο 19χρονος αυστραλός τουρίστας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, έχοντας τραύμα στο δεξιό πόδι. Τον επισκέφθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη το μεσημέρι της Τετάρτης και την Πέμπτη αναμένεται να πάρει εξιτήριο για να μεταβεί στη Μύκονο, όπου ήταν ο προορισμός του. Ο Γερμανός δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Αφού δήλωσε ότι ένιωθε καλύτερα ζήτησε να τον μεταφέρουν στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε.

Στη ΓΑΔΑ προσήχθη το μεσημέρι και εξετάστηκε –χωρίς να προκύψει κάτι– ο οδηγός του ταξί στο οποίο μπήκε ο Ν. Μαζιώτης κατά την προσπάθειά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς.

Δηλώσεις του συνηγόρου

Τον φρουρούμενο Μαζιώτη είδαν οι συνήγοροί του όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο δικηγόρος του κ. Σπύρος Φυτράκης. «Είδα τον Ν. Μαζιώτη μαζί με την άλλη εκ των συνηγόρων του κυρία Δάφνη Βαγιανού και την αδελφή του. Η συνάντησή μας έγινε μισή ώρα μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη. Ήταν καταβεβλημένος αλλά σε καλή κατάσταση. Μιλήσαμε κυρίως για τα ιατρικά και όπως μας είπαν, θα μείνει στο νοσοκομείο 5-10 ημέρες».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Φυτράκης επισήμανε ότι εκτιμά πως δεν πήγαινε για επιχείρηση αλλά ότι εγκλωβίστηκε.

Σε σχέση με τη νομική αντίδραση της υπεράσπισής του δήλωσε ότι θα συσκεφθούν με τη συνήγορο κυρία Βαγιανού για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες των όσων συνέβησαν.

Από την παρουσίαση στο γραφείο του αρχηγού

Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας έφυγε εσπευσμένα από εκδήλωση στην παρίστατο και πήγε στο γραφείο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο κ. Κικίλιας μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ για να επισκεφτεί τον αστυνομικό που νοσηλεύεται εκεί.

Εν τω μεταξύ συγχαρητήρια για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, την οποία χαρακτηρίζει «μεγάλη επιτυχία», μοίρασε μέσω του Twitter ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ενώ δεν ξέχασε να υπενθυμίσει τι έπραξε όταν ήταν στην ηγεσία του υπουργείου.

Ο συλληφθείς καταζητούμενος αναμένεται –μόλις είναι σε θέση– να μεταβεί στην Εισαγγελία Εφετών καθώς φυγοδικεί.

Δηλώσεις Κικίλια

Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τη «σημερινή επιτυχία που αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας» έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με θέμα τη σύλληψη Μαζιώτη. Ο κ. Κικίλιας μετέφερε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού αλλά και ολόκληρης τη κυβέρνησης.

«Αποτελεί αναμφίβολα πολύ μεγάλη επιτυχία η σύλληψη του καταζητούμενου Νικόλαου Μαζιώτη που επιτεύχθηκε ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΔΙΑΣ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση “Θησέας” στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε ο υπουργός.

«Όπως καταλαβαίνετε, σύσσωμη η Αστυνομία συνεργάζεται με αυταπάρνηση ξεπερνώντας πολλές φορές και τα ανθρώπινα όρια τις τελευταίες ημέρες σε εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την τρομοκρατία, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά και κάθε μορφής παραβατικότητα. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μου ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις για την πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας και κυρίως τη σύλληψη των καταζητούμενων τρομοκρατών με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη: «Η σημερινή επιτυχία της Αστυνομίας, που επαναλαμβάνω είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών όλου του Σώματος, συνεισφέρει με πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όπως είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό για την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας».

Κλείνοντας τη δήλωσή του σημείωσε: «Πιστεύω πως με αφορμή τη σημερινή επιτυχία και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, οφείλει το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και της βίας μιας και το διακύβευμα είναι η ίδια η δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας διότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Συγχαρητήρια και πάλι στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας».

Συγχαρητήρια Σαμαρά στον πατρινό ειδικό φρουρό

Με τον ειδικό φρουρό που νοσηλεύεται στο 401 ΓΣΝΑ επικοινώνησε ο Πρωθυπουργός και τον συνεχάρη. Ο 27χρονος από την Πάτρα και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού υπηρετεί στο ΑΤ Κυψέλης με διάθεση στις ομάδες περιπολίας για τον «Ξένιο Δία».

Καθημερινά έκανε το ταξίδι Πάτρα – Αθήνα για την υπηρεσία του καθώς ήθελε να βρίσκεται παράλληλα κοντά στην οικογένειά του, ενώ και στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να μετακινηθεί σε αστυνομική υπηρεσία της αχαϊκής πρωτεύουσας χωρίς ωστόσο να το επιτύχει. Προσδοκά ωστόσο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο να αποσπαστεί σε αστυνομική υπηρεσία της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός φρουρός φέρεται να έχει περιγράψει στην κατάθεσή του στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής όσα συνέβησαν κατά τη συμπλοκή και σύλληψη του Ν. Μαζιώτη: «Είδα την ομάδα ΔΙΑΣ να καταδιώκει και να ανταλλάσσει πυροβολισμούς με ένα άτομο. Και έπεσα καταπάνω του και προσπάθησα να τον ακινητοποιήσω. Πάλεψα και στη συνέχεια ένιωσα τα καψίματα από τα πυρά του κακοποιού. Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησα και συνέχισα να συμπλέκομαι μαζί του ενώ οι συνάδελφοι της ομάδας ΔΙΑΣ κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν».

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ειδικών φρουρών που τον επισκέφτηκαν, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή για εμάς να εκπροσωπούμε τέτοιους ανθρώπους και άντρες της ΕΛ.ΑΣ. τέτοιους ειδικούς φρουρούς».